Nakon nešto više od godinu dana nakon prvog Invasion From The East festivala i karavana koji je usledio, na mestu odakle je sve i krenulo održava se još jedno dvodnevno izdanje. Novosadskim Quarter -om je sinoć (25.4.2014.) prodefilovalo prvih šest bendova, a večeras su na redu i Marica, Downstroy, Trigger, Concrete Sun, Despot, Alogija i Kymera.


Prvo veče festivala je počelo na vreme nastupom kragujevačkog sastava Black Crown Empire. Budući da je nastup krenuo oko 21h, kao što je i najavljeno, bilo je premalo publike a i oni prisutni su svojom statičnošću bili žestok kontrast enegičnom nastupu benda. Pomalo stidljivo su izneli svoje pomalo metalcore pomalo djent obojene numere sa svog nedavno objavljenog debi albuma „My Name Is War“, mada će se definitivno uz porast broja nastupa i to poboljšati.


Publika je polako počela da pristiže u većem broju za jagodinski Infest. Ova death/thrash metal četvorka definitivno ima svoju publiku u Novom Sadu, pa su krenule i prve šutke i opšte divljanje u prvim redovima. Malo problema sa zvukom ih nije nimalo omelo, atmosferu su pošteno zakuvali u oldskul maniru. 


Beogradski In from The Cold je malo usporio tempo svojim stoner-doom repertoarom i meni bili otkrovenje večeri. Kao što se i kasnije u nekoliko navrata ponovilo, možda i premoćni razglas je gotovo gušio sam sebe u nekim momentima pretavarujći zvuk u veliko konfuzno brujanje. No, s druge strane rasveta je bila zanimljivija nego do sada te doprinosila ukupnom utisku i atmosferi, pogotovo ovog beogradskog četvoročlanog sastava.


Nastup koji je pobedio po broju decibela je definitivno DreDDup. Već standardni, energični  performans novosadske četvorke upotpunile su i glave par primeraka domaćih životinja koje su doprinele dekoraciji bine u Gorgoroth stilu i na kraju završile u publici. Neizbežan je bio i filmić za odrasle na laptopu uz pevača, pa je posebno bilo zanimljivo pratiti reakcije ljudi kad skapiraju o čemu se radi. Za promenu, izostale su zanimljive projekcije koje im uglavnom upotpunjuju vizuelnu stranu performansa, no, to nije toliko smetalo koliko opet na momente nerazanatljiv zvuk, što je opet zavisilo i od dela sale u kome se nalazite.


Šiđani Putrid Blood koji su dobri znanci ovdašnje publikesinoć jedini performeri sa prvog dana prvog Invasion-a nastupili su u malo okrnjenom sastavu. Naime, zbog bolesti je bio sprečen da im se pridruži drugi vokal – Stevan Milanković, što se poprilično osetilo. Iako se bend predvođen Bojanom Golužom odlično držao na bini, ipak je više nego očito da specifičnost ovog benda jeste upravo u ta dva vokala, i zvukom i vizuelno. Stoga im želim što skorije ozdravljenje jednog od frontmena te nastupe u kompletnom sastavu.


The Stone je definitivno bio trenutak koji je većina sinoć i čekala. Jedini bend sa make-up-om, naravno u skladu sa svojim black metal nastupom je imao ne baš najživlju ali definitivno najbrojniju publiku u prvim redovima. Nefas je tokom celog nastupa zadržao neidentifikovano crno obličje nalik najlon čarapi koja mu je prekrivala kompetnu glavu a jedina zamerka nastupu je što sam ipak očekiivala malo više vizuelne brutalnosti nastupa, kako već i umeju.


Annathema je napravila totalni kontrast. I u pogledu brojnosti publike koja se već sa poslednjim taktom The Stone-a rasula, ali i u pogledu zvuka. Iako nisam preveliki fan heavy zvuka, moram priznati da su mi prijali i uspeli da me ubede da ostanem na nogama i u prvim redovima do kraja nastupa, te mogu sa žaljenjem konstatovati da su oni koji su ih propustili ostali uskraćeni za poslednji, ali silovit uzlet atmosfere sinoć. Zahvalivši se prisutnima napustili su binu i okončali prvi dan ovog izdanja Invasion From The East festivala nešto nakon 3 izjutra.

Pohvale Miner Records-u na entuzijazmu i želji da ovim bendovima omogući da dođu pred što više publike. Dodatne pohvale i za poboljšanje i rasvete, imali smo prilike i da vidimo novi baner koji prekriva prostor iza bine. Kritike delimično na račun zvuka koji je na momente gušio sam sebe, kao i bendovima i publici koji su selektivnog prisustva. Ok, možda je cifra od 6-7 bendova i mnogo za jedno veče, ali ko će drugi podržati scenu i trud performera koji se zasniva ne na materijalnoj dobiti već pukom entuzijazmu?

Kompletnu galeriju možete pogledati ovde.

txt: Marina Perović
foto: John Wolfrik