dreDDup - Nautilus



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Industrial / Miner records, 2014. / CD

„Nautilus“ je peti studijski album za novosadske industrial veterane DreDDup. Ovaj materijal je prvobitno objavljen pre dve godine, a sada je reizdan za hiperproduktivni Miner records. 
DreDDup su retke zverke na domaćoj sceni. Bend koji je već preko petnaest godina dosledno okrenut kreiranju industrial muzike, pritom kontinuirano objavljujući izdanja, te promovišući ih uživo u meri kojoj prilike na terenu dozvoljavaju. Jedan su od ređih ovdašnjih sastava koji paraleno i dosta pažnje poklanja video prezentaciji svoje muzike. Tako su do sada realizovali i petnaestak prigodnih spotova adekvatnih izrazu koju gaje. Sem klupskih nastupa, uspešno su se okušali i u nastupima na velikim binama (festivali, te predgrupisanje Marilyn Mansonu npr.).  
„Nautilus“ donosi preko sat vremena raznovrsne muzike u trinaest pesama u kojima se prepliću industrial, elektronika, mračna atmosfera, plesni momenti, povremeni mirniji momenti, odjeci alternativnog roka, a tu i tamo se zagazi i ka metalu. Produkcija je čista, zvučno puna i potpuno primerena „filmu“ u kojem su DreDDup. Atmosfera i intezitet pesama se često i lako menjaju, te pretapaju, a da slušanje sve vreme ide bezbolno i nesmetano. Muzika DreDDup ima u sebi dosta atmosferičnosti koja krasi soundtreke SF filmova, tako da bi „Nautilus“ mogli da doživimo i kao muzičku podlogu za neki imaginarni, nesnimljeni SF film. Slušajući ovaj album javljaju se i asocijacije na industrial i electronic body muziku iz druge polovine osamdesetih i prve polovine devedesetih. Kvalitet numera je vrlo ujednačen, tako da „Nautilus“ ostavlja snažan utisak pre svega kao celina.
Mada će sa ovakvom vrstom muzike DreDDup teško u zemlji Srbiji ikada doći u prvi plan, valja im odati priznaje na istrajnosti, upornosti i solidnoj dozi kvaliteta. Pravo i ozbiljno tržište za ovakvu vrstu muzike je van granica naše zemlje, što čini mi se da znaju i u DreDDup pošto je grupa imala iskoraka van ovdašnjih teritorija. Za kraj Miner recordsu čestitke na hrabrosti da objavi jedan ovakav materijal.

Miroslav Stašić



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva