HC: Danas kada izdavaštvo lagano zamire i nestaje pod najezdom mp3ca, Miner Recordings se odlučuje na gotovo nemoguću borbu koja zaslužuje masivan respekt u ova teška vremena. U daljem razgovoru shvatićete zašto je to tako a mi ovaj razgovor započinjemo logičnim pitanjem koje se samo nameće – Kako i zašto u ovo vreme dolazite na jednu ovakvu ideju? Koji su motivi?
MR:
Najbolje vreme je upravo ono kad nam u privatnom zivotu mnogo sta poklopi i legne sve na svoje mesto. Ja zagovaram ideju da kad imate zdravu osnovu mozete zapoceti nesto sto volite, poznajete i imate ogromno iskustvo. Motiv je da se bendovi sa ovih prostora integrisu prema zapadu, da se podigne scena, da postoji neki kontuinitet.


HC: Miner se (bar se meni tako čini) nekako iznenada pojavio. Koliko je label uopšte star? Za svega par meseci vaš katalog sadrži preko deset izdanja.
MR:
Label postoji osam meseci. Nadam se da se pojavom Minera, neke stavri pozitivno promenile na bolje.

HC: Etiketa funkcioniše na relaciji Švajcarska-Srbija. Obzirom da je deo kuće na zapadu, kakvi su vaši kontakti sa drugim izdavačima, promoterima, bendovima…?
MR:
Imam lepu saradnju sa Nuclear Blastom, kao i sa mnogim drugim izdavacima, promoterima.. Svi se znamo i druzimo, godinama je to tako! Vidjamo se koncertima i drugim mestima koja nemaju nista zajednickog sa muzikom.

HC: Kako birate koji ćete bend izdati? Koji je bitan kriterijum? Kapiram da pravac nije, jer u vašem katalogu ima i black, death, thrash, progressive, i ostalih metal podpravaca…
MR:
Na pocetku zeleo sam da imam bendove po celom Balkanu. Muzika se ne moze sustinski deliti. Volis ili ne! Kapiras muziku i srodis se sa njom! Tece tvojim venama. Ne mozes slusati Hardcore, Metalcore ili Death metal ako nemas sliku, taj dozivljaj energije - moci! Kriterijum je bitan, da bend ima studijski snimak, da radi na autorskim pesmama. Vazna stavka da bend zeli napredovati da gleda napred. Da se bori svim silama da opstane u ovim teskim vremenima. Uostalom za metal su uvek bila teska vremena. Ne volim izgovore i podele na 80-te, 90-te. Ovaj zanr je vise zastupljen ili je u trendu, moderan ili nije! Samo da je zabave, dobre muzike, da se misli pozitivno. Mogu mladi imati ispred sebe neku lepu zabavu, da se klone opijata i zavisnosti. Praviti planove i razmisljati svojom glavom. Mnogi zagovaraju da metalci su ovakvi – onakvi. Medjutim, takve price dolaze upravo od onih sto ne znaju sta ce sa svojim zivotom. Tipovi koji su zastali, pa verovatno oni misle svi su zaostali. To nije danas takvo vreme. Mnogi ljubitelji i konzumenti rock muzike rade ozbiljne poslove…

HC: Koliko je nezavisno izdavaštvo danas razvijeno a koliko je opet u krizi? Danas su nesumnjivo bolji kontakti, ali je kultura nabavljanja izdanja daleko manja nego ranije. Dakle, kako biste ocenili stanje izdavaštva kod nas (mislim na ex yu)?
MR:
Well,.. ja nisam neko ko sebe smatra da je kompontentan da govori o krizi izdavastva kod nas, da daje ocene! Sa druge strane ne zelim da gledam tamnu stranu danas, inace zasto bih zapoceo sa izdavastvom!

HC: Šta mislite o net izdavaštvu? Neka vaša izdanja se već mogu naći na netu (recimo Concrete Sun, Burning Circle) ali ste vi svejedno rešili da izdate i na disku te albume. Zašto?
MR:
He, he, lepo zapazanje! Ne zelim da gledam u pravcu da li bend ako je dostupan na netu ima vecu podrku ili manju! Ova dva benda zasluzuju da imaju svoja standardna izdanja. Ima ih takodje i Downstroy! Net izdavastvo ima za cilj da trenutno promovise albume i bendove. Po meni to nije ozbiljno izdavastvo kao i smisao njihove muzike. Vise kao nemogucnost benda da nesto vise uradi na promovisanju svojih pesama. Sa druge strane profitiraju portal. Najavljuju i dozivaju bendove, publiku, delici im predavanja o poseti portala. Sledeci korak je da se naplati bendu, jer publika slusa njihovu muziku, imaju mogucnost besplatnog preuzimanja muzike jer se prica siri i culo se za bend. Uz oblogu da su portali glavni a ne muzicari koji svoj trud ulazu u muziku i sami placaju studio i spotove. No eto to je svuda po svetu uzelo maha. Sveopste ludilo i svi su prihvatili. Obrazac sve preko noci i ako moze da se odmah uspe i doci do para. Moze proci jedan bend od hiljadu! Sta cemo sa onih 999 bendova? Neshvatljivo je moljakanje bendova da lajkuju njihove pesme! Sledi da im bend pokloni disk, uvede u klub gratis. Na kraju ce doci vreme da se mora platiti takvim drugarima upad na njihov concert! Sto je sjajno! Zamislimo sta ce biti nakon deset godina, dvadeset godina, trideset i vise godina. Gde ce biti ili postojati takvi bendovi! Da li ce se tada naci free downloade?

Ako bend zeli ozbiljno se baviti muziku treba imati fabricki disk i podrsku od izdavaca. Izdavac je taj koji ce imati kontinuitet u svojoj ponudi. Ta nit se nece nikada prekinuti. Naravno da moje misljenje ne dele mnogi. Slobodno mogu me dopuniti i ispraviti. Ovo je moj stav i mojeg brata i svih nas koji se na bilo koji nacin dovodimo u vezu  rada i postojanja izdavacke kuce Miner. Za mene bi bilo licemerno da sedim u ladovini i radim narezene diskove i da imam net izdavastvo. Moderna moravska prepisivacka skola!


HC: Da li je možda upravo internet taj koji je doneo neku novu vrednost fizičkom izdanju. Obzirom da su fizička izdanja sve ređa (i u sve manjim tiražima), da li time ona dobijajnu na značaju i na vrednosti kao sve veća retkost? Da li se narod smorio mp3ca? Evo vidimo vinil se na zapadu vraća na velika vrata a lagano i kod nas ponovo postaje aktuelan.
MR:
Dobar deo odgovora sam u proslom pitanju odgovorio. Sve sto nije zabelezeno na audio disku ili vinilu nece preziveti. Ovo sigurno nije po volji onih koji obmanjuju mlade da je kvalitetna muzika na mp3 formatu... Za mene muzika dise sa gramofona i audio plajera! Kome se to ne svidja neka slusa mp3, youtube. Ne mogu da budem njihov miljenik! Jednostavno, svako moze da slusa sta zeli i na nacin koji smatra da je okey. Palanacke price i mudrovanja sta je bolje mp3 ili cd – vinyl, ostavljam da me drugi dopunjuju. Moj izbor je vinyl.

HC: Kakvi su dosadašnji utisci čitave priče u vezi sa Miner etiketom? Koliko ste zadovoljni interesovanjem i reakcijom publike? Da li ljudi kupuju? Ili je možda još rano za neko sumiranje dosadašnjeg rada…?
MR:
Uf, o ovome neka pricaju drugi! Delimicno sam odgovorio na dosadasnja Vasa pitanja. Interesovanja postoje. Kupuju se nasa izdanja. Ja sam vise nego zadovoljan. Iz meseca u mesec imamo sve vise kupaca, ima kolekcionara koji zele da imaju citavu nasu kolekciju! Mi svakoga meseca vodimo statistiku o prodaji, koja belezi blagi uspon. Sigurno ne u meri u kojoj bi mnogi zeleli, sta je tu je!

HC: Koliki su Miner tiraži i od cega zavise? Da li su fiksni ili zavisi od izdanja do izdanja? I koji deo tiraža ostaje ovde a koji se plasira na zapad?
MR:
Uglavno su nasi tirazi 300 primeraka! Jedan deo dobije bend. Ostatak se plasira svuda gde ima interesovanja. Nismo jos plasirali na zapad Miner izdanja. To je prica koja ce kasnije doci na red.

HC: Još nešto što moram pohvaliti je činjenica da su vaši diskovi fabrički, a ne rezanci. Potrudili ste se da svaki segment vaše etikete bude maksimalno profesionalan.
MR:
Samo fabricka izdanja su standardna i kriterijum na koje vodimo racuma! Drugacije ne razmisljam i ne zelim komentarisati .Originalni diskovi i vinyl izdanja  su prepoznatljivi  znaci Minera! Originalna muzika je za ozbiljne fanove! Sva Miner izdanja su zavedena u Narodnoj biblioteci Srbije! Takvi podaci idu u sediste svih kodova muzickih u Lodnon! Zar nema nista lepse da takvi bendovi posluze svojom muzikom sire mase nego sto su danas!

HC: Recite nam,… šta podrazumeva rad u jednoj etiketi? Kontakti sa medijima, bendovima, distribucija,...? Koliko vam vremena uopšte oduzima?
MR:
Podrazumeva mnogo utrosenog vremena, poznavanje muzike, pratiti svetske trendove, zanos, novac... Izbegao bih teske reci kad su nasi mediji u pitanju. Mediji ne postoje ne samo kod nas! Nista novo, zar ne? Uglavnom je metal underground! Niko ovde ne vidi scenu, nema kontinuiteta. Nama su zamerali zasto toliko izdanja objavljujemo. Nemaju mesta na svojim policama da postavljuju diskove. Tragicno je da nisu spremni ne samo za Miner izdanja nego i za druge dobre bendove, vec pumpaju prodavnice sa jednom te istom ponudom. Taj problem imamo svuda po svetu. Ovde ne mislim nista lose ali postavljam pitanje zasto samo za heavy metal izdanja nema dovoljno mesta?  Svi zele samo komercijalu.

HC: Da li u nekim trenucima to doživljavate kao posao a ne kao zabavu? Koliko cesto vam dodje „nek se tera sve u tri lepe, ne mogu više“ trenutak?
MR:
Treba izdrzati i ne rado ovo isticem. Hvala gospodu Bogu uvek postoje neki detalji u zivotu, koje treba izbaciti. Uglavnom razmatram lepse trenutke. Ko ce i kada negativno pricati o nasem radu ima svoje pravo. Trenutno imamo ubedljivu podrsku bendova i fanova! Naravno da ce biti i ima onih koji tesko to podnose. Ja sam svestan toga i mogu da mnogo trpim pojedina ogovoranja.  Dokle god su nasi rezultati vidljivi mi postojimo. Mi imamo pozitivnu atmosferu. Nije sramota sto ce negde doci manje publike. Postoje i oni koji ce to iskoristiti kao poligon za neke svoje sitne ciljeve koji su kratkoga daha. Oni nece opstati – savetujem im da se okrenu neke druge zabave. Tu nema mesta za njih. Dajemo sve od sebe da popravimo i dovedemo sve nase bendove, obezbedimo najbolje uslove…Mi mozemo i zelimo mnogo bolje. Ko prepoznaje nase rezultate, mi cemo sa njima uvek rado razgovarati. Oni koji nisu uvereni u nas rad za mene licno je to dobar znak, da jos vise poradim na Mineru, izdavastvu i koncertima. Invazija – Miner fest, je samo jedna od nasih stidljivih pokusaja da se nasi bendovi i njihova muzika priblizi nekoj novoj publici.

HC: Da li ste možda planirali da radite neke koncerte ili možda neki mini festival gde bi okupili Miner bendove? Mislim da je ideja zanimljiva i izvodljiva (razgovor smo vodili pre početka Invasion from the East turneje).
MR:
Aktuelni Miner fest je: Invasion  from the East! Promovisemo po gradovima Srbije. Planirali smo  u Hrvatskoj i Bosni, Makedoniji. Velika verovatnoca da organizujemo takav dogadjaj  u Svajcarskoj. Ima vremena za sve!



HC: I na kraju,… koji su planovi u narednih par meseci, koja izdanja nas očekuju?
MR:
Dvadesetak izdanja su vec ispalnirana! Kao sto sam rekao zelimo se upoznati sa sto vecim brojem publike sirom sveta! Zelimo da publika prihvati masovnije Miner invaziju zestokog zvuka kao i njihove pesme, rad i zalaganje. Jedno bez drugog ne ide. Miner talas vec je sad dovoljno kvalitetan  i kompontentan da traje i ostavi svoje uticaje na nove generacije! 

Sa Milanom u ime HC-a razgovarao Nenad