Sopran i solistkinja opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Nataša Tasić Knežević je počela da se bavi pevanjem u lokalnoj crkvi na periferiji Beograda. Kao stipendista princeze Jelisavete Karađorđević upisala je Akademiju lepih umetnosti, pošto je prethodno završila srednju školu sa zvanjem vazduhoplovnog tehničara i pohađala Saobraćajni fakultet. Kasnije je završila i specijalističke studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Jedno vreme sarađivala je sa operskim studijom Narodnog pozorišta u Beogradu u ulogama srednjeg faha, a već petnaestak godina održava solo koncerte, najčešće u pratnji svog supruga Saše Kneževića, u Srbiji i zemljama Evrope.

Za svoj rad dobila je mnogobrojne pozitivne kritike. Kao jedna od najistaknutijih Romkinja u svetu po mišljenju OEBS-a koristi svoje prisustvo u medijima da bi ukazala na probleme sa kojima se svakodnevno suočava etnička grupa kojoj pripada.

Da li ste iznenađeni da vidite umetnicu iz oblasti klasične muzike u ovoj rubrici? Ne bi trebalo da budete. Nataša je, kao i muzičari sa potpuno druge strane spektra, odrastala uz dozu alternativne kulture.

Nataša kao ženski vokal na „Buđenju ranog proleća“ tokom četiri rasprodata koncerta
Bajage i instruktora u Sava centru2019, foto: Iva Tanacković

Bendovi, muzičari i albumi


Bilo je nekoliko bendova koji su me oblikovali i nekoliko fantastičnih muzičara. Jedan od mojih najomiljenijih stranih bendova bio je i ostao Red Hot Chili Peppers. nasih bendova je bilo dosta. Jedan od mojih najomiljenijih srpskih bendova oduvek su Deca loših muzičara i sećam se Gitarijade i pesme „Doživotno osuđen na ljubav!, a zatim i pesme „Dobar dan“, mada im je prvi album jedan od najboljih.

Teško je izdvojiti pesme i muzičare kada sam rasla uz EKV, Slađanu Milošević, Blažu, KKN, Presing. Mi smo imali tu sreću da slušamo dobru muziku i da imamo izbor, danas je to sve malo teže.

Reditelji i filmovi


Hičkok kao režiser i njegovi filmovi su mi oduvek fascinantni.

Stripovi


Korto Malteze, on je sam sebi iscrtao liniju sudbine na dlanu. Svoju sudbinu krojiš sam.

Pisci i knjige


Pisaca je bilo mnogo, a jedna od mojih omiljenih zbirki je zbirka pesama i priča Desanke Maksimović „Kratkovečna i druge bajke“, detektivske knjige i lirske i epske pesme koje je Vuk zapisivao. Nisam ni sanjala da će mi kasnije u srednjoj školi biti toliko korisne.

Što se tiče krimi priča, sada sam to prenela i ćerkici pa je ona do svoje devete godine pročitala sve knjige o Džeronimu Stiltonu, i nastavila je sa Urošom Predićem. Neke knjige koje sam ja čitala kao mala, poput Sarojanove „Mama, volim te“, čitamo zajedno. Dnevnik Ane Frank je bila jedna od najtužnijih knjiga koje sam pročitala. Tu su bile i knjige Perl Bak, sestara Bronte, Poove pesme, mogla bih da nabrajam u nedogled.

Događaji


Jedna od mojih omiljenih operskih predstava bila je opera „Boemi“ u Narodnom pozorištu u Beogradu, za njom „Ukroćena goropad“, „Idiot“, „Čudo u Šarganu“, „Džepovi puni kamenja“, „Ljubavno pismo“, „Vesele žene Vinzdorske“ i „Život je san“. Imala sam sreće da odrastam uz njih.
____