V.A. Invasion from the East DVD



Sviđa ti se? Javi ostalima!

(WAR ENGINE, SAKRAMENTUM, CONCRETE SUN, OBSCURED, PUTRID BLOOD, TWISTED TALES, KARGASH, MAD & GOYA, BURNING CIRCLE, DOWNSTROY)
DVD, Miner records, 2014.

DVD izdanja ili da upotrebim termin iz osamdesetih “video programi” ovdašnjih muzičkih grupa su oduvek bili retkost. Tokom osamdesetih je takva vrsta nosača zvuka i slike bila rezervisana samo za krupne zverke i bendove čija su imena (Bijelo Dugme, Bajaga, Riblja Čorba, Azra, Crvena jabuka…) garantovala dobru prodaju nimalo jeftinog proizvoda, a to je tada bila video kaseta. Najčešće je bila reč o kompilacijama spotova ili koncerata koji su premijerno emitovani na televiziji, a pojavljivanje na VHS formatu je bio pokušaj da izdavač namakne još malo para, ali i da se prati tadašnji zahuktali svetski trend video produkcije. Retkost su bili snimci ekspluzivno rađeni za video izdanja, poput Azrinog videa “Zadovoljština” (Jugoton, 1988) ili Kud Idijota i njihovog videa “Đuro was sold out” (Bonaca,1991). Ako ne grešim prvo metal izdanje tog tipa kod nas je bila video kaseta Bombardera “Bombarder: Sarajevo-Novi Sad” (Explosive, 1991) koja se pojavila malo pre početka sukoba u Bosni i Hercegovini usled čega je dugo ostala nepoznata i nedostupna fanovima. Ni devedesete nisu donele bogzna kakvu video produkciju, tačnije ona je predstavljala potpuno endemični deo ovdašnjeg muzičkog izdavaštva. Novi milenijum je doneo i novi  format DVD koji je začas progutao VHS i doneo nam poplavu svih mogućih snimaka vezanih za rok muziku od kada se ona svira. Sklon sam mišljenju da su uzbudljiviji deo muzičke produkcije prošle decenije činila raznorazna DVD izdanja, bilo sa recentnim koncertima, bilo ona koja su bila reizdanja već objavljenih ili premijerno pojavljivanje do tada neviđenih snimaka od produkcije aktuelnih albuma. Kod nas su DVD izdanja sebi, opet, mogli da priušte uglavnom odavno etablirani sastavi (Riblja Čorba, Van Gogh, Bajaga, Atomsko Skloniste, Leb i sol, Korni Grupa…), a po kvalitetu slike i zvuka svako treba izdvojiti Disciplinu Kicme i njihov DVD snimljen na Exit festivalu 2005-e (PGP RTS, 2006). Što se metal bendova tiče beležimo zajednički DVD May Resulta i The Stone “Live Curse From The East” (Pagan Flames productions, 2006) i smederevsku Alogiju sa njihovim DVD izdanjem “Live At SKC 13.05.2005” (One records, 2006).

Ovaj poduži uvod je trebao da posluži pojašnjenju koliko su video izdanja zapravo retka zverka ovdašnje diskografije, a naročito kada je reč o underground sastavima. A ovda ih imamo tačno deset i svi rade pod patronatom Miner recordsa. Po ugledu na strane izdavače braća Radosavljević im nisu samo omogućila izdavanje albuma, već su priču proširila i na koncerte, te na snimanje i objavljivanje istih. Na “Invasion From The East” DVD-iju se nalaze snimci iz novosadskog kluba Quarter napravljeni prošlog marta tokom dve večeri. Tonski deo zapisa je korektan, kao i video koji doduše povremeno ispašta zbog slabijeg osvetljenja (boljka dobrog dela ovdašnjih klupskih prostora). Povremeno je moguće primetiti neke slabosti u montaži, kao i u radu kamermana, ali je sveukupno ovo prijatnih dva sata uz čak 26 zabeleženih pesama.  Pojedinačno pominjanje sastava bi oduzelo dosta prostora, ali samo da pomenem da se zvuk kreće od thrasha, preko stoner southerna i black metala do NU metala. Kvalitet sastava je ujednačen sa tim da sam možda za nijansu više eksplozivnosti i ubedljivosti očekivao od thrash metal dela ekipe (War Engine, Putrid Blood, Twisted Tales, MAD & Goya), ali  i da naglasim da njihovi nastupi nikako nisu i razočaravajući. Za nijansu upečatljiviji od ostalih su Concrete Sun, Obscured i Downstroy. Valja primetiti da zastupljeni sastavi imaju pomalo statičan scenski nastup i da je to segmenat na kojem bi morali da porade. Naravno da samo muziciranje treba da bude primarno, ali upečatljiv scenski nastup je uvek veliki plus na živim nastupima. Mislim da je jedan od bitnijih kvaliteta ovog izdanja, sem vrlo važne činjenice da je jedan dobar deo ovdašnje metal scene zvanično okovečen na profesionalan način, to što sami bendovi mogu jasno da vide sve svoje vrline, ali i nedostatke. Treba pomenuti i efektan omot i bogato dizajniran prateći materijal koji ide uz DVD, a što je već postalo standard za Miner records. Po pitanju dizajna svojih izdanja Miner records uveliko prevazilazi Rock Express records i One records, kao dva ovdašnja izdavača koji su se takođe značajnije bavila heavy zvukom.

Da rezimiram, izdavač je svoj deo posla obavio na najbolji mogući način, zvuk i slika su korektni uz neke zamerke na račun kadriranja i montaže, dok su se bendovi realno predstavili u okviru svojih mogućnosti. Ako “Invasion From The East” bude tek jedna od prvih stepenica u njihovim karijerama, onda je ova video kompilacija odlično obavila svoju funkciju. Ako i ne bude bilo tako, nama svejedno ostaje iscrpan dokument o jednom momentu ovdašnje metal scene.

Miroslav Stašić



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva