Intervju Putrid Blood



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Putrid Blood thrash metal bend iz Šida, koji je svojim izdanjem „Absolute Profit“ dobio velike pohvale od strane kritike (između ostalog i od nas ovde i ovde), a i vrlo brzo osvojio scenu čak sa samo par pesama koje su izbačene da predstave album: „Kontraudar“, „Re-Animator“ i spot za pesmu „Silovanje“. Bend čine: Srđan Ranisavljević (gitara), Vladimir Jašćur (gitara), Stevan Milanković (vokal), Bojan Goluža (vokal), Srđan Hardi (bas), Petar Barna (bubnjevi). O albumu i daljim planovima za rad, razgovarali smo sa vokalom Bojanom.
Putrid Blood, autor fotografije Marko Ristić - Nocturne
HC: Kako je krenula cela vaša priča?  
PB:
Bend je osnovan 2008. godine kao projekat Srđana Ranisavljevića (gitara) i Slobodana Stanića (bas). Tada nastaju prvobitne verzije nekih pesama koje se nalaze na našem demo snimku “Fire At Will” iz 2009. godine. Slobodan se kratko zadržao u bendu i na njegovo mesto je došao Srđan Hardi. U leto 2009. se redom bendu pridružujemo Petar Barna (bubnjevi), Stevan Milanković i ja (Bojan Goluža) kao vokali. Šid je veoma malo mesto, svi se poznajemo još iz perioda osnovne i srednje škole, a zajednička nam je ljubav prema ekstremnoj muzici. Te 2009. se intezivno radilo na pesmama i već nakon par meseci je završen pomenuti demo snimak. Sredinom 2011. bendu  se pridružuje Vladimir Jašćur (gitara) kao šesti član, posle čega nam postava ostaje nepromenjena.

HC: „Absolute Profit“ je ime vašeg albuma, zbog čega je naziv na engleskom jeziku, dok su pesme na srpskom?
PB:
Album je jezički podeljen - na njemu se nalazi 5 pesama na srpskom, 4 na engleskom jeziku i jedan instrumental. Apsolutna vladavina profita i moći je glavna tema albuma, a naziv je ostao na engleskom jer nam se tako činilo zvučnije. Na jednoj od proba je predložen i odmah prihvaćen od strane svih članova benda.

HC: Snimili ste spot za pesmu „Silovanje“, zašto ste baš tu pesmu izabrali za spot?
PB:
U pitanju je naš prvi spot, a pesma „Silovanje“ nije iziskivala kompleksan scenario i velik budžet. Pesma je brza, energična, govori o veoma aktuelnoj temi (televiziji i sadržaju koji nam se sa iste servira) i mislili da će biti dobro prihvaćena od strane publike, što se ispostavilo kao tačno.

HC: Recenzije na album su bile odlične i dobili ste visoke ocene, koliko će to uticati na vaš dalji rad i na samu vaš u karijeru? Mislite da će vam to pomoći da nađete svoje mesto na sceni, koje po recenzijama definitivno zaslužujete?
PB: 
Do sad je objavljeno je preko 20 recenzija albuma „Absolute Profit“, koje su definitivno pozitivne i da budem iskren, pomalo nas je to i iznenadilo. Veoma nam imponuju pohvale sa raznih strana i daju odličan „boost“ za dalji rad. Sigurno da će nam to u određenoj meri pomoći da nađemo svoje mesto na sceni, ali samo ako nastavimo sa kvalitetnim radom.

HC: Miner Records je izdao album, kako je proteklo traženje izdavača i koliko ste zadovoljni samim izdavačem?
PB:
Moram da kažem da nismo dugo tražili izdavača. Već par nedelja nakon završetka snimanja, kontaktirao nas je Milan iz pomenute izdavačke kuće i ubrzo smo postigli dogovor. Uslovi su skromni, ali opet bolji od drugih ponuda koje smo dobili i mi smo generalno zadovoljni.
Bojan, autor fotografije Marko Ristić - Nocturne
HC: Nedavno je bilo svirke u BIGZ-u, kakav je vaš utisak?
PB:
Svirka u BIGZ-u nas je iskreno oduševila! Nismo očekivali da će vladati tako dobra energija između publike i bendova. Svirku su odlično organizovali naši drugari iz Trash Uniona i B.E.S.-a, uslovi za sviranje su bili korektni i publika je definitivno bila “highlight” večeri.

HC: U kakvim uslovima vi radite na vašem materijalu? Kakvi su uslovi u Šidu za sviranje ?
PB:
Uslovi su na samom početku bili teži jer je problem bio naći prostoriju za vežbanje. Danas imamo svoju prostoriju gde radimo probe i u kojoj imamo sve što je potrebno za rad jednog benda. Što se tiče uslova za sviranje u Šidu, najveći je problem opet taj prostor. Ili je prevelik ili premali za održavanje underground svirki.  Nadam se da će se u nekoj skorijoj budućnosti to promeniti i da će biti više dešavanja u našem gradu.

HC: Hoćete li obradovati publiku nekim novim spotom ili nekom novom pesmom uskoro?
PB:
Spot je svakako u planu, još se dogovaramo koju ćemo pesmu konkretno uraditi. Sve zavisi od toga kakav će da bude budžet kojim ćemo raspolagati. Intenzivno radimo na novim pesmama, a dogovaramo se da izbacimo i singl (ili čak EP) u neko skorije vreme.

HC: Kakvi su dalji planovi za rad? Možda neke svirke po gradovima Srbije?
PB:
Kao što sam već spomenuo, aktivno radimo na novom materijalu. Što se tiče svirki, neke su već dogovorene: Novi Sad (petak, 29.03.2013., klub „Quarter“., gde sviramo u okviru dvodnevnog „Invasion From The East“ festivala), Zrenjanin (subota, 30.03.2013., klub „Infuzija“ koji se nalazi u Kulturnom Centru) i Beograd (svirka će održati u maju, ali još uvek ne mogu da otkrivam detalje). Takođe smo u pregovorima  za još neka mesta u Srbiji , a datume svirki ćemo objavljivati na društvenim mrežama, gde čitaoci mogu pratiti i sve ostale novosti benda.

HC: Ko u bendu najviše radi na vašim stvarima i sa kakvim se problemima najčešće suočavate?
PB:
Svaki član našeg benda ima neki određeni zadatak. Što se tiče same muzike i aranžmana, Srđan Ranisavljević najviše radi na tome. On se pojavi s gotovom pesmom, a onda ostatak benda daje svoje eventualne primedbe i sugestije (Pera za bubnjarske deonice, Jašćur i Hardi za rifove, solaže, aranžman...), jer ipak svi moramo biti zadovoljni urađenim. Po istom principu funkcionišemo i s tekstovima, s tim što njih najviše piše Steva. Što se tiče problema, na iste ne treba trošiti mnogo reči jer smatram da to ne vodi ničemu. Sigurno da nije lako baviti se ekstremnom muzikom u Srbiji, ali mi ovo radimo iz ljubavi, funkcionišemo jednostavno i svako ulaže sebe u bend koliko mu vreme dozvoljava. Da je drugačije, bend ne bi ni postojao.

HC: Ono što biste poručili čitaocima?
PB:
Da nastave da podržavaju našu metalnu scenu! 

Sa Bojanom razgovarala Anđela Jovanović



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva