Muzičarka i vizuelna umetnica Kim Gordon objavila je svoj drugi solo album, “The Collective” 8. marta preko Matador Recordsa.

Pre nekoliko sana iskoristila je priliku da još jednom najavi album pesmom “Psychedelic Orgasm”. Objavljen je i video spot za pesmu, koji su režirali Kim Gordon i muzičar/režiser/producent Vajs Kuler. Kratkim snimcima i naopačke okrenutim nasumičnim prikazima Los Anđelesa, video spot je dezorijentišući kao i sama “Psychedelic Orgasm”.Psychedelic Orgasm” prate ranije objavljeni singlovi i spotovi “I’m A Man” i “BYE BYE” o kojima smo i pisali, oba sa ćerkom Koko Gordon Mur u glavnoj ulozi.

Ne dešava se često da umetnici dočekuju osmu deceniju novim albumoma, a skoro niko sa snimkom tako užarenim i revolucionarno čudnim kao što je „The Collective“, koji ima više sličnosti sa post-milenijumskim SoundCloud repom nego sa tonovima indie rocka 21. veka.

Džastin Rejzn, 41-godišnji producent iz Los Anđelesa koji je sa Kim Gordon radio na “No Home Record” i “The Collective”, primetio je da “mnoge karijere opadaju sa godinama, ali ima i onih koje rastu”. Kao primere naveo je Dejvida Bouvija, Leonarda Koena, Nika Kejva – i Kim Gordon.

– Verovatno ne bih napravila solo album da me Džastin nije nagovorio – kaže Gordon, misleći na “No Home Record”, njihovu prvu saradnju 2019. godine. Rejzen joj je rekao da je uzbuđen što će pustiti “The Collective” nekim reperima koje poznaje, dodavši: “Ovo će ih oduvati”.

Gordon i Rejzen su se upoznali nakon što je njegov brat Džeremaja, muzički producent koji pravi bitove pod imenom Sadpony, imao slučajni susret sa Gordon u jednom restoranu u Los Anđelesu 2015. godine. Pomenuo je da je njegov brat nedavno radio na albumu “Night Time, My Time” alternativne pop zvezde Sky Ferreira i Gordon je bila zaintrigirana.

– Sviđao mi se taj album, ali me obično ne impresionira kada čujem reč ‘producent’ – rekla je Gordon. – Moj sluh se tada malo zatvori.

Kada je Rejzen počeo da šalje neke snimke, Gordon je bila zatečena:

– Oh, on zaista shvata moj senzibilitet.

Ona opisuje taj rad rečima koje često koristi kao svoju najveću umetničku pohvalu: “minimalistički” i “jeftino”. Razvio se proces: Rejzen je slao Gordon snimke za koje je smatrao da će je inspirisati, a ona je snimala vokale u njegovom studiju, kasnije dodajući slojeve distorzirane gitare i druge efekte. Gordon ima komplikovan odnos prema reči “muzičar” pa je Rejzen počeo da je zove “dizajnerom buke”.

– Ona je stvarno dobra u dizajniranju buke – kaže on.

Kim u Bruklinu 2018., foto: CMJames
Gordon je želela da "The Collective" bude "više orijentisan na ritam" u odnosu na njen prethodni album. „Nemam dobar glas ili nisam prirodna pevačica“, rekla je Kim, „tako da je ritam jedna od stvari koja me inspiriše.”

Slava albuma "The Collective" leži u sposobnosti suosnivačice Sonic Youth-a da se udobno uklopi u neku vrstu pomenutog izbledelog SoundCloud rap okruženja, istovremeno mu dodajući eksperimentalni indie rock prizvuk koji je bio njen zaštitni znak tokom više od četiri decenije.

Uzbudljivo je čuti je kako ne samo da stvara esencijalno delo sa 70 godina, već i kako osvaja nove sfere. U zvuku "The Collective" agresivno naduvanog zvuka ima dosta trap elemenata - muzika koja bi gotovo mogla proći kao dezorijentisani reper iz Detroita Veeze koji ide punim Death Grips-om. Ali album se ne može lako svrstati pod hip-hop ili bilo koji drugi žanr.