Kim u Bruklinu 2018., foto: CMJames
Muzičarka i vizuelna umetnica Kim Gordon se vraća sa svojim drugim solo albumom, "The Collective", koji će biti objavljen 8. marta na Matador etiketi.

Snimljen u rodnom gradu Kim Gordon, Los Anđelesu, "The Collective" prati njen prvi album iz 2019. godine, "No Home Record", i nastavlja saradnju sa producentom Justin Raisen-om (Lil Yachty, John Cale, Yeah Yeah Yeahs, Charli XCX, Yves Tumor), uz dodatnu produkciju od strane Anthony Paul Lopez-a. Album razvija njihovo zajedničko stvaralaštvo, sa Raisen-ovim razorenim, izlizanim dub i trap konstrukcijama koje se suprotstavljaju Gordoninim intuitivnim rečitim kolažima i zaraznim mantrama, koje dozivaju na komunikaciju, komercijalnu sublimaciju i senzornu preopterećenost.

Vodeća pesma albuma, "BYE BYE", završena krajem juna 2023. godine, vođena zmijolikom bas linijom koja nas vodi kroz proganjajuću listu pesama koja ne izlazi iz misli. U glavnoj ulozi za video "BYE BYE" je njena kćerka Coco Gordon Moore a režirala ga je fotograf i filmski stvaralac Clara Balzary, uz kameru Christophera Blauvelta