Wyatte - Road to Boshporus - October 2017
Wyatte - Road to Boshporus - October 2017

Ninđa, uvod u strip serijalSviđa ti se? Javi ostalima!

Pomenite čitaocima našeg sajta, rođenih 70-ih i 80-ih prošlog veka reč "Ninđa" (dakle Ninđa, NE Nindža). Videćete kako će im oči zacakliti. Upravo su se setili kultnih pisanih romana koje je izdavala "Dečija knjiga" iz Gornjeg Milanovca. Prepoznatljiv plavi omot i naš junak, Lesli Eldrič - "prvi Amerikanac koji je uspeo da otkrije jednu od najbolje čuvanih tajni drevnog Japana - tajnu ninđucua".

Naloženi na Leslija, Džoa (Majkl Dudikof kao "Američki nindža") i slične junake koje su krajem 80-ih i početkom 90-ih doživljavali svoj vrhunac, pravili smo svoje nunčake, katane, šurikene, skakali sa garaža i bavili se parkurom pre nego je to postalo kul. U stvari, pre nego što je to uopšte i postalo.


Filip Kelava, momak iz Zagreba nije bio ništa drugačiji od nas po tom pitanju. U stvari jeste. Mi smo skupljali stripove, a on je počeo i da ih crta. I tako je na ovim prostorima počeo da živi svoj život jedan drugi "Ninđa". Njegovog "Ninđu" smo prvi put sreli u strip fanzinu Endem. Bili su tu još i neki drugi likovi, Malik na primer. No o njima drugi put.
Filip danas radi kao arhitekta, ima suprugu, decu i mačku. I bend. Stripove je zavoleo još kao slikovnice, pa se to nekako zadržalo do danas. A i crtkaranje stripova, iako u zadnje vreme baš slabo, sada više trkelja po gitari.

"Još u osnovnoj školi sam ih crtao sebi i prijateljima za zabavu, nakon puno godina taj krug publike se malo proširio tako da sad ima i nekih ljudi koje ne poznam, a koji su ih čitali" kaže Filip i nastavlja:

"Moj Ninđa je isto tako nastao, samo u gimnaziji. Naravno, većina nas je u osnovnoj gutala plave sveščice "Ninđe" Dereka Finegana o Lesliju Eldridžu, Tabasko Pitu i Sumiko (uh...), a i u EKS-u je izlazio strip na tu foru. To kao klinac sve vjeruješ da je istina, režeš šurikene od lima, praviš si nunčake, a onda nakon nekog vremena skužiš da Derek Finegan baljezga i da ni Majkl Dudikof baš ne leti po zraku. I tako smo se u gimnaziji stalno nešto sprdali s tim, a kolega iz razreda Dubravko Robić je napisao par kratkih bizarnih pričica (cca po jedan list u bilježnici) gdje se malo šalio na račun kolege iz razreda, a ja sam uz njega počeo crtati te kratke epizode. Prva se čak zvala Ninđa Vito (po kolegi Viti, jelte). Ta je interna zajebancija vrlo brzo počela živjeti svoj život, gdje se naš Ninđa definirao u jednog čudaka koji iskreno vjeruje u svoje ninđutsu vještine, ali baš mu i nisu neke. I onda malo po malo, tablu po tablu, godinu po godinu, skužiš da crtaš sebe i svoje neke filmove i to mi je najdraže u svemu tome", zaključuje Filip na kraju ovog uvoda. Nekako je i red da nam sam autor predstavi svog junaka na početku serijala. 

U narednom periodu na našem sajtu moći ćete da ispratite sve epizode ovog našeg, domaćeg, "wanna-be" Ninđe. Ova stranica će sadržati i spisak svih epizoda koji će se dopunjavati onako kako ih budemo objavljivali. 

Spisak do sada objavljenih epizoda potražite ispod.
Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Najčitanije

Arhiva