Pomenite čitaocima našeg sajta, rođenih 70-ih i 80-ih prošlog veka reč "Ninđa" (dakle Ninđa, NE Nindža). Videćete kako će im oči zacakliti. Upravo su se setili kultnih pisanih romana koje je izdavala "Dečija knjiga" iz Gornjeg Milanovca. Prepoznatljiv plavi omot i naš junak, Lesli Eldrič - "prvi Amerikanac koji je uspeo da otkrije jednu od najbolje čuvanih tajni drevnog Japana - tajnu ninđucua".

Naloženi na Leslija, Džoa (Majkl Dudikof kao "Američki nindža") i slične junake koje su krajem 80-ih i početkom 90-ih doživljavali svoj vrhunac, pravili smo svoje nunčake, katane, šurikene, skakali sa garaža i bavili se parkurom pre nego je to postalo kul. U stvari, pre nego što je to uopšte i postalo.


Filip Kelava, momak iz Zagreba nije bio ništa drugačiji od nas po tom pitanju. U stvari jeste. Mi smo skupljali stripove, a on je počeo i da ih crta. I tako je na ovim prostorima počeo da živi svoj život jedan drugi "Ninđa". Njegovog "Ninđu" smo prvi put sreli u strip fanzinu Endem. Bili su tu još i neki drugi likovi, Malik na primer. No o njima drugi put.
Filip danas radi kao arhitekta, ima suprugu, decu i mačku. I bend. Stripove je zavoleo još kao slikovnice, pa se to nekako zadržalo do danas. A i crtkaranje stripova, iako u zadnje vreme baš slabo, sada više trkelja po gitari.

"Još u osnovnoj školi sam ih crtao sebi i prijateljima za zabavu, nakon puno godina taj krug publike se malo proširio tako da sad ima i nekih ljudi koje ne poznam, a koji su ih čitali" kaže Filip i nastavlja:

"Moj Ninđa je isto tako nastao, samo u gimnaziji. Naravno, većina nas je u osnovnoj gutala plave sveščice "Ninđe" Dereka Finegana o Lesliju Eldridžu, Tabasko Pitu i Sumiko (uh...), a i u EKS-u je izlazio strip na tu foru. To kao klinac sve vjeruješ da je istina, režeš šurikene od lima, praviš si nunčake, a onda nakon nekog vremena skužiš da Derek Finegan baljezga i da ni Majkl Dudikof baš ne leti po zraku. I tako smo se u gimnaziji stalno nešto sprdali s tim, a kolega iz razreda Dubravko Robić je napisao par kratkih bizarnih pričica (cca po jedan list u bilježnici) gdje se malo šalio na račun kolege iz razreda, a ja sam uz njega počeo crtati te kratke epizode. Prva se čak zvala Ninđa Vito (po kolegi Viti, jelte). Ta je interna zajebancija vrlo brzo počela živjeti svoj život, gdje se naš Ninđa definirao u jednog čudaka koji iskreno vjeruje u svoje ninđutsu vještine, ali baš mu i nisu neke. I onda malo po malo, tablu po tablu, godinu po godinu, skužiš da crtaš sebe i svoje neke filmove i to mi je najdraže u svemu tome", zaključuje Filip na kraju ovog uvoda. Nekako je i red da nam sam autor predstavi svog junaka na početku serijala. 

U narednom periodu na našem sajtu moći ćete da ispratite sve epizode ovog našeg, domaćeg, "wanna-be" Ninđe. Ova stranica će sadržati i spisak svih epizoda koji će se dopunjavati onako kako ih budemo objavljivali. 

Spisak do sada objavljenih epizoda potražite ispod.


Epizode

1. Ninđa, prva epizoda
2. Ninđa protiv zla
3. Ninđa na brodu
4. Ninđa protiv muhe
5. Ninđa jede
6. Ninđa vozi
7. Treba znati neke stvari
8. Ninđa i cigla
9. Ninđa na arhitekturi
10. Ninđa protiv kozaka
11. Ninđa na arhitekturi, opet
12. Ninđa na plaži
13. Droga u ninđa školi
14. Ninđa brucoš
15. Ninđa roni
16. Ninđa skače
17. Ninđa se bori
18. Ninđa u paklu droge
19. Ninđa pije sokić
20. Ninđa izbegava strip
21. Ninđa i televizor
22. Ninđa bere gljive
23. Ninđa pobjeđuje
24. Ninđeo protiv ninđavla
25. Ninđa haiku
26. Ninđa protiv Reiki-Mastera
27. Ninđa na sajmu (vašaru)
28. Ninđa protiv abuziva
29. Ninđa i burek
30. Izbori u ninđa školi
31. Ninđa protiv babe
32. Ninđa na utakmici
33. Ninđa i dosada
34. Ninđa na tulumu
35. Ninđa i ptica
36. Ninđa i Gringo
37. Ninđa u raljama alkohola
38. Ninđa i potkrovlje
39. Ninđa i brdo
40. Ninđa i cipele
41. Ninđa i doručak
42. Ninđa i mačak
43. Ninđa i čakre smrti
44. Ninđa u dućanu
45. Ninđa u Turskoj
46. Ninđa i Čokolino
47. Ninđa u školi
48. Ninđa i noćno crtanje
49. Ninđa i skupe mandarine
50. Ninđa trči

Kraj