Met Dejmon i Ben Aflek su se, zahvaljujući poznanstvu njihovih majki, sreli 1982. u Kembridžu, Masačusets. Pošto su živeli u komšiluku i išli u istu školu, postali su dobri drugari. Ben, koji je stariji od Meta dve godine, preuzeo je na sebe neku vrstu zaštitničke uloge i jednom prilikom, kada je Metu pripretio veći klinac da će ga pretući, Ben je istupio i odbranio ga. Ono što ih je najviše povezivalo (osim bejzbola), bila je ljubav prema glumi. Ben je jednom prilikom ispričao da je tu njegovu strast malo ko iz njegovog bliskog okruženja uzimao za ozbiljno, ali Met je tačno znao o čemu je njegov prijatelj pričao.

Zato su, svaki put kad je bila neka audicija, išli zajedno, pa su se i zajedno pojavljivali u filmovima - prvi put kao nepotpisani statisti u filmu "Field of Dreams" (1989.), a potom punim imenima i prezimenima u filmu "School Ties" (1992.) i Glory Daze" (1995.). U to vreme su i živeli zajedno, što im je išlo na ruku jer su počeli da pišu scenario za film "Dobri Vil Hanting" koji im je 1998. doneo gomilu priznanja i nagradu Oskar (upravo za najbolji originalni scenario).

Onda je stigla zlatna era njihovog prijatelja Kevina Smita, pa su glumili u njegovim filmovima "Chasing Amy" i "Dogma" (Ben je glumio i u "Mallrats" 1. i 2."Jay and Silent Bob Strike Back", "Jay and Silent Bob Reboot"...).


Drugarstvo ova dva čoveka našlo se i na tapetu lažnih dušebrižnika kada su počeli da ih prozivaju da su zapravo u emotivnoj vezi, na šta je Met delovao veoma burno, ne zbog toga što ga je to uvredilo, već zbog toga što je došao u pat poziciju: "Ako se "branim" i pravdam, uvređeno, šta to govori o meni kao čoveku koji ima toliko prijatelja koji su gej? Kao da je to nešto loše i ružno, nešto bolesno? E, pa nije! Ali, kad nešto nije istina - jednostavno nije istina i ono što me ljuti je sama laž. Beskrupulozna laž."

Drugari su osvojili nagradu na "Guys' Choice Awards" 2016. godine kao "Momci decenije". Kada im je voditelj uručivao nagradu uz reči "Guys of the Decade", Met ga je ispravio: "No, the Dickheads of the Decade!"

Met i Ben ponovo su udružili scenarističke snage 2019. i adaptirali scenario za istorijsku dramu "The Last Duel", koju je režirao Ridli Skot. Na scenariju je radila i režiserka Nikol Holofcener, a film je naišao na odličan odziv publike i naklonost kritike. Film je baziran na romanu "The Last Duel: A True Story of Trial by Combat in Medieval France" Erika Džegera iz 2004. 

2022. godine Met i Ben proslavili su 40 godina prijateljstva koje je obeležila nesebična, obostrana podrška i na poslovnom i na privatnom planu.
Tatjana Smiljanić