Ovo mi je drugi put da čitam ovaj strip. Prvi put je to bilo u piratskom izdanju negde početkom dvehiljaditih, a danas sam ga obnovio u kolekcionarskom izdanju VČ.

Scenaristički, ovo je tipična epizoda za drugu polovinu klasičnog razdoblja DD, što će reći da je prepuna egzistencijalističkog bola, fatalizma i nihilizma. Scenario je sam po sebi iskorak za Kjaverotija - što će reći da je za klasu bolji od njegovih scenarija za MM, koje je pisao otprilike u isto vreme - ali to poboljšanje se opet svodi na manje-više jeftino podražavanje Sklavijevih psihoza. Kažem "jeftino", jer se najčešće jasno vidi kada je duševni bol autentičan, a kada je tinejdžerska kopija za masovnu konzumaciju, kao one majice s logotipom Ramonsa.

Ipak, Fregijerijev crtež ovom scenariju s poprilično rupa daje vrlo lepo ruho - i mada se ni Fregijeri nije potrudio kako on to zna i može, krajnji proizvod je začudno pitak. Realna ocena je najverovatnije bliža 3*, ali Fregijerijev crtež u kombinaciji s uvođenjem Dijane (Trelkovski?) u priču i scenario koji može da prođe ako čitalac zažmuri na jedno oko ipak daju više nego dobar proizvod. Da mogu da polovim, ovoj epizodi bih dao 3,5* - ali ovako: 4*

Ivan Nightflier Jovanović