BARBARIAN (2022) – Pokažite mi gde je podrum i sklonite mi se s putaSviđa ti se? Javi ostalima!

Podnaslov filma mogao bi da glasi „Šta je to u ljudskom biću što ga tera da silazi u mračne, memljive, zlokobne, generalno zastrašujuće podrume kad su izlazna vrata iz kuće mnogo primamljivija?“.

 
Da li je u pitanju neki skriveni gen koji delimo sa krticama ili neki primordijalno-domaćinsko-survajvl usud koji nas tera da idemo tamo gde bi mogla da se drži zimnica, turšija i lopata za sneg, u ono što je u relativnoj sigurnosti doma skriveno ispod površine vidljivog i opipljivog, u utobni, podsvesni, htonski svet demona, gamadi i skrivenih strahova i težnji?

Šalu na stranu, baštini film Barbarians u prvih 45 minuta školski primer iskonske hororične tenzije koja se sporo, ali gusto tka od elemenata za horor zahvalnih – mrak, kiša, izolovana kuća u pri…zdini detroitskog propalog predgarađa, čudna socijalna interakcija između dve individue koje su preko Airbnb-a zabasali u istu kuću nemajući gde dalje.

Međutim, dok se tenzija sporo zida i dok maštu golicaju prepostavke kakvo je to zlo skirveno u zidovima kuće, da li će se neko od airbnb podstanara tog zdanja pretvoriti u naslednika Majkla Majersa ili će kakva druga utvara ili karakandžula spopasti sve njih zajedno, film u drugoj svojoj polovini, naglom promenom i ritma i tona, postaje pomalo „by the numbers“ bizarni i kempi horor bez zahvalne konkluzije i pomalo zbrzanim krajem, otvorivši pritom i niz podtema koje nije uspeo da zatvori – da li je ovo još jedan „woke“ film o tome kako silovatelje treba kazniti, da li je u pitanju još jedna džordanpilovksa priča koja kroz žanr kritikuje propalu ekononmiju jednog nekada moćnog grada, da li je kritika indiferentne policije i sl.?

U svakom slučaju, „Barbarian“ je došao do nas kao jedan od najbolje ocenjenih i najhvaljenijih horora godine, a tu reputaciju opravdao je doduše samo prvom svojom polovinom dok u drugoj postaje nešto konvencionalni slajdšou bizarnosti i morbidnosti koji nije loš, ali nije ni preterano revolucionaran. Neke od tih tema još je Dosije X razradio u ranim svojim sezonama mnogo bolje

Slobodan Novokmet


Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva