Završen 12. po redu Arsenal uz još jedno rasprodato večeSviđa ti se? Javi ostalima!

Preksinoć (2,7) završeni Arsenal fest 12 u prostoru Kneževog arsenala u Kragujevcu biće zlatnim slovima upisan u istoriju ovog festivala. Odmah posle prve rasprodate večeri ikada, u petak, sutradan je usledilo još jedno, a ulaznica je ponestalo već oko 22 časa.

Još pre 21 čas, prostor ispred Main Stagea je, u očekivanju Ane Đurić Konstrakte, bio skoro ispunjen. Umetnica je u pedesetominutnom nastupu, prvom u Srbiji u ovoj varijanti, uz osoben audio koncept i video podršku, predstavila nizom uspešne solo singlove, uz dodatak iz repertoara „Zemlje gruva“ – sada, praktično, njenog pratećeg benda. Posle uvodnog „Nobla“ nizala je „Žvake“, „Mekano“, „Plodne dane“, pozdravljajući „Šumadince i Šumadinke, omladince i omladinke“. Ka bini je poleteo grudnjak, što već postaje tradicionalno na njenim nastupima. Evrovizijska „In Corpore Sano“, sačuvana za sam kraj, donela je eksploziju oduševljenja. Dabome, i peškire kao obavezan deo scenografije.

Talas nadiruće publike doneo je to da, pre nego što su na glavnu binu izašli Thievery Corporation, narodski rečeno, igla nije imala gde da padne. U takvom ambijentu, planetarno popularnim krosover legendama nije bilo teško da čak i nadmaše ono što su učinili na istom mestu 2017. Vrelim ritmovima mamili su na njihanje kukovima, i na sve snažnije aplauze posle svake pesme. Energetski nabijen šou završen je, posle sat i po, žurkom i na bini i u publici, uz povik „Serbia, we love you“.

Čim su se povukli sa pozornice, dobar deo publike je pohitao ka Gardenu, da uživa u nastupu još jednog starog znanca Arsenala, Darka Rundeka i Ekipe. Prethodno, žanrovski raznovrsno zagrevanje u Zastavinoj bašti doneli su Six Pack, Crni Cerak... Na Mainu, Goblini oduševljeno poručuju „Uvek je lepo vratiti se ovde“. Slaveći 30 godina od početka karijere, pank-rokeri su moćnom svirkom „tukli u stomak“. Počevši sa „LSD se vraća kući“, doneli su presek najboljih starih stvari, ali i iskoristili priliku da, po prvi put u Kragujevcu, uživo predstave numere sa aktuelnog, sjajnog albuma „Jednina“ – „Meso“, „Žmigavac“, „Negde pred zoru“... Kao gost, na bini im se pridružio veliki prijatelj, Kiza „Iskaz“.

I upravo, do negde pred zoru, hiljade ljudi proživljavalo je nezaboravnu noć, na zatvaranju Arsenal festa 12 koji su, prethodnih dana, obeležili Placebo, Roni Size, Van Gogh, Stefan Milenković i Nele Karajlić, Senidah... Posete zabeležene u ove tri večeri, a pogotovo u petak i subotu, najbolja su potvrda da je festival, nadaleko čuven i van granica Srbije, ove godine podigao lestvicu na još viši nivo. 

U nastavku pogledaj galeriju nešeg Nikole Đorđevića. Klik ili svajp (ako gledaš sa telefona) i uživaj.

 Arsenal Fest 2022. (treće veče) @ Kragujevac, 2.7.2022.Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva