Drugo veče Arsenal festa 12, u prostoru Kneževog arsenala u Kragujevcu, ostaće zabeleženo. Po prvi put od osnivanja, kompletan kontigent ulaznica za jedno veče je rasprodat. Reka posetilaca slila se da bi uživala uz Anu Popović, Van Gogh, Placebo, Senidah i Ronija Sizea na Main Stageu, uz bogat program i na Gardenu i na Explosive DJ bini.

Od 19.40 časova, još po dnevnoj svetlosti, ali uz značajno veći broj posetilaca nego što je uobičajeno u to doba, nastupila je, sa svojim bendom, bluz gitaristkinja i autorka Ana Popović. U sklopu turneje kojom obeležava dve decenije samostalne karijere, trijumfalno se, posle pet godina, vratila na glavnu binu Arsenala, pokazavši, po ko zna koji put, zbog čega može da se podiči svetskom karijerom.

Na glavnu scenu je, zatim, stupila Van Gogh trojka i među zidinama Arsenala isporučila set hitova iz više od tri i po decenije duge karijere. Simbolično poručujući “Noćas mi smo tu, zbog vas, da na svaki vaš huk mi pravimo zvuk”, odmah su stvorili sjajnu energetsku osnovu da nanižu godinama znane adute – “Klatno”, “Kiselina”, “Brod od papira”, “Tanka nit”, “Neko te ima noćas”… Za završnicu je, kao i obično, sačuvana “Anđele, moj brate”.

Gromoglasnim uzvicima dozivan je prvi veliki inostrani hedlajner Arsenala 12, Placebo. Britanski alternativci na aktuelnoj turneji promovišu novi album “Never Let Me Go”, pa one koji ih pomno prate nije začudilo što je akcenat bio na aktuelnim numerama. Počelo je otvarajućom “Forever Chemicals”, pa se nastavilo uz hit singl “Beautiful James”. Oni koji su čekali staro, dobro znano, dočekali su “For What It’s Worth”, “Slave To the Wage”, “Special K”… Za kraj – sjajna obrada Kate Bush hita “Runing Up That Hill”.

Uprkos tome što se uveliko ušlo u novi dan, prepun Main je dočekao trep zvezdu Senidah. Oni najvatreniji i bini najbliži pevali su sa Slovenkom svaki stih, počevši od uvodnog hita “Slađana”, pa uz “Belo”, “Četiri strane sveta”… Najemotivnije je bilo kad je Senidah dobila medu od jedne devojčice koju je i izvela na binu. Da sa obe noge stoji na zemlji iako je svetska zvezda, Roni Size je potvrdio u Kragujevcu. Pre nego što je, efektnim nastupom, zadržao pozamašan broj ljudi na Mainu do duboko u noć, neupadljivo je prošetao festivalskim prostorom i fotografisao se sa oduševljenim obožavaocima.

Na Gardenu su se smenjivali žanrovski šaroliki izvođači. Treper Z++, koji je nedavno rasprodao beogradsku Barutanu, na jednako euforičnu reakciju naišao je i u srcu Šumadije. E-play, predvođen Majom Cvetković, na terenu gde, sportski rečeno, uvek trijumfuje, nanizao je proverene adute “Srešćemo se neki drugi put”, “Divan dan”, “Šamarčina”… U dva časa ujutru, dok su na sceni bili Goran Bare i Majke, gužva je bila takva da je prići bini bila nemoguća misija. 

U nastavku pogledajte galeriju nešeg Nikole Đorđevića. Klik ili svajp (ako gledaš sa telefona) i uživaj.

Arsenal Fest 2022. (drugo veče) @ Kragujevac, 1.7.2022.