dRUMELODY je dobro čuvano ime kako sarajevske, tako i regionalne electro scene. Iskusnijim poznavaocima ovog žanra, dRUMELODY je postao nešto poput regionalnog trejdmarka kada je elektronska muzika u pitanju, dok onim manje iskusnim predlažem da se odmah upuste u preslušavanje bogate diskografije ovog sarajevskog umetnika. Ono što je za svaku pohvalu kada je Berin Tuzlić u pitanju je njegova posvećenost profesiji. Od 2013, Berin niže izdanja poput Intelligence Music, Cold Theatre, Software Religion, Now, Voices, Aero, TECHNOlog, Media Virus i Freedom Of Imagination. dRUMELODY ove godine obeležava deset godina delovanja na electro sceni i tom prilikom objavio je kompilacioni album pod imenom For Friends. Ipak, ja ću se ovom prilikom fokusirati na njegov prethodni dugosvirajući album Freedom Of Imagination, čije izdavanje potpisuje Sarajevo Disk.

Freedom Of Imagination donosi jedanaest detaljnih kompozicija koje u mnogo čemu prevazilaze okvire klasičnog electro zvuka. Pored dominantne electro atmosfere i ritmike, Berin se odlučio za netradicionalan pristup koji donosi uplive reggae, jungle, dub, dubstep, glitch, ambient, minimal, i house zvuka. Ono što najviše oduševljava kod ovog izdanja je činjenica da se dRUMELODY svojski potrudio da ovo izdanje sadrži formu, uprkos uplivima širokog spektra različitih podžanrova elektronske muzike. Svaka kompozicija donosi neku novu atmosferu koja prija uhu, a na trenutke se može detektovati i prisustvo cinematic ambienta. Berin verovatno komponuje i producira muziku prema trenutnom osećaju i raspoloženju, pa zato svaka naredna kompozicija dolazi kao logičan sled događaja. Ono što svakako vezuje ove kompozicije u jednu kompaktnu celinu je prisustvo gorepomenute atmosferičnosti koju Freedom Of Imagination nosi od početka, pa do samog kraja izdanja.

Pored sveobuhvatne atmosfere, ove numere u nekim slučajevima mogu biti povezane melodijama, harmonijama, ritmikom ili sitnim detaljima koji se u pojedinim momentima nadovezuju jedan na drugi. Ipak, numere su tematski šarenolike i kontinuirano levitiraju izmedju ambientalne i industrial/dubstep tematike. Uprkos činjenici da su skoro sve kompozicije ujednačenog tempa, Freedom Of Imagination poseduje neverovatnu dinamiku koja slušaoca vozi na jedan veoma poseban način. Već nakon prvog preslušavanja čitave ploče, može se steći utisak da dRUMELODY evoluira sa svakim novim izdanjem i teži progresivnijem zvuku istražujuči različite pristupe i metode. Freedom Of Imagination možete nabaviti u vinilnom obliku putem Sarajevo Diska, a album je dostupan i na svim streaming servisima.

Djordje Miladinović