Ovo je trebalo da bude godina pune rehabilitacije Zaka Snajdera koju bi zapečatio ovom zombi horor akcijom kojom se vratio svojim korenima, ali je onda megalomanski sam sebe demantovao, odnosno sam sebi isekao nogu, dokazavši po ko zna koji put da je dobar stilista, ali osrednji pripovedač.

Međutim, ja neću mnogo rentovati po ovom filmu jer mi se dopada inicijalna ideja koja je, iako to mnogi nisu primetili, zapravo preosmišljavanje jednog od mojih omiljenih Karpenterovih filmova „Bekstvo iz Njujorka“, udruženo sa još nekoliko koncepata kao što su „Oušenovih 11“, „12 žigosanih“ i „Zore mrtvaca“, u suštini ideja iako ne originalna, onda toliko fino izblendirana da deluje sveže. Ubacite tu i seting zombijima devastiranog Las Vegasa kao simbola ispraznog američkog konzumerizma i dobijate i jednu suptilnu poruku o smrti, i bukvalnoj i simboličkoj, kapitalizma u svojoj Meki, u svom iskonskom korenu.

Te ideje su potentne, ali film koji ih okružuje jedva da je prekoprosečan. Čak se Snajder ovde i suzdržao u svojoj snajderovštini, pa film i ne izgleda tako sloumoušenovski istilizovan kako on to zna kad se skine s lekova. Međutim, zabavna premisa pati od nekoliko problema i mahom su svi scenarističko-glumačkog tipa. 


Prvo, družina okupljena oko zadatka da upadne u kazino u Las Vegasu koji je infestiran zombi epidemijom i izvuče odatle 200 miliona do zla boga je neharizmatična i neisprofilisana, a motivi za njihovo kretanje u akciju skroz su ofrlje predstavljeni, neki od njih pristanu u roku od dve sekunde bez imalo kolebanja, problematizovanja i pitanja (da je makar Snajder odgledao „Sedmoricu veličanstvenih“, pa da vidi kako se pre zadatka okuplja ekipa, imali bismo možda bolje likove). Dejv Bautista dokazuje da nije Arnold, koji bi ovu ulogu nosio pre 20 godina, on jeste zahvalni henčmen u sporednim ulogama, ali nije još uvek dorastao do toga da nosi ceo film, prosto Arnold je bio gravitacija koja je vukla pogled na sebe i samo neukima nije jasno da mišići tu nisu igrali presudnu ulogu.

Drugo, pokušaj da se filmu da kakav emotivni centar povezivanjem glavnog lika sa otuđenom kćerkom samo je klišeizirano naporan i vuče film ka predvidljivim deonicama u kojima očekujemo da junak nju spasava ili štiti od opasnosti.

Treće, preepsko vreme trajanja od dva i po sata (Snajder očigledno gubi vezu sa realnošću kada je u pitanju trajanje njegovih filmova) počinje da se oseća dok film ne uđe u drugu polovinu, kada postaje bitno dinamičniji i bolji, ali i podseća da sat vremena pre toga nismo videli ništa spektakularno.

Četvrto, vidljivo je da Snajder loše tempira ceo film i da pojedine scene sa kojih bi trebalo da se cedi napetost, prosto to jednostavno nisu, iako imamo junake koji su pritisnuti vremenskim tesnacom, nijednog trenutka ne osećamo tu trilersku napetost, jer Snajder prosto ne ume da je izmontira.

Ostaje žal i što cela simpatična premisa o zombijima koji se udružuju u kakvo društvo, imaju hijerarhiju i podelu poslova nije više razrađena nauštrb toga da bismo imali scene sa zombi tigrom koje ne služe ničemu osim loženju publike.S druge strane, u filmu ima solidnih akcionih momenata, jedne skoro „Alien 2“ mešavine horora sa akcijom i rejting R se dobrano u nekim deonicama izrabljuje i razbacuje, a seting razvaljenog Las Vegasa je solidan i poziva u sećanje sjajnu prvu polovinu filma „I am Legend“. Film je dosta ozbiljniji i hororičniji nego što se u trejleru predstavlja i skoro da uopšte nema taj vajb šarenila i komedije, koja je svakako ovde kilava i nepotrebna.

Međutim, ko je odgledao trejler shvatiće da su neke reprezentativne scene u filmu svedene ili na flešbek, ili na uvod ili nešto drugo tako da se u samoj konkretnoj radnji ne supstancijalizuju na očekivani način, što malo kvari krajnji utisak.Na kraju, „Army of the dead“ ima sijaset mana i problema, ali je film u čijoj se drugoj polovini može uživati ako tražite malo nepretenciozne zombi akcije i zombi splatera i gora, činjenica je da je „The Walking dead“ izmuzao ovu kravu do kože i kostiju i da je vrlo teško u ovom žanru dati neki novi pogled i novu perspektivu.

Slobodan Novokmet