Balkan nesumnjivo pleni dobrim izvođačima i prosto je nemoguće sa sigurnošću tvrditi da nam manjka kvalitetnih izvođača. Takođe, bilo bi veoma nezahvalno tvrditi kako se na Balkanu ne može pronaći album koji adekvatno može pristajati čak i najprobirljivijem uhu.
U narednim redovima, upoznaćemo vas sa par zanimljivih muzičkih izdanja koja ste možda propustili, ali takođe i par noviteta koja zaslužuju pažnju šireg auditorijuma.


Izae - Kvamb LP
Izae je veoma zanimljiv bend koji za razliku od gorepomenutih umetnika ne igra na komplesnost zvuka, već na minimalizam elektro akustičnih kompozicija koje svojim blagim, ali efektnim tonovima drže pažnju tokom čitavog albuma. Pored svog minimalizma, bend se odlučio za još jedan minimalistički korak, a to je dvominutno trajanje kompozicija. Samim tim Izae na svom albumu Kvamb poručuju da ne mora baš svaka kompozicija pleniti svim raspoloživim soničnim arsenalom, već da treba tražiti iskru koja će držati pažnju slušalaca tokom trajanja čitavog albuma.


Consecration - Plava laguna LP
Consecration svojim albumima konstantno pomera granice. Njihov novi album, šesti po redu, Plava Laguna donosi znatno mekši, ali kompaktniji zvuk koji teži znatno komercijalnijim vodama i potencijalnom radioplay-u. Uplivi u žanrovski komercijalnije vode nije zasmetalo ovoj trojci da ponovo iznesu đavolski dobar album koji maestralno pokazuje svo muzičko umeće ovih izvanrednih muzičara. Plava Laguna će nesumljivo privući nove fanove benda, a stare fanove će obradovati svom genijalnošću i inovativnošću muzičara koji svakim novim albumom pomeraju granice.


(The) Lesser Men - References, Reflections: Revelations LP
References, Reflections: Revelations LP je treći dugosvirajući album (The) Lesser Men, interesantnog kvinteta iz Zagreba koji već godinama svira samoproklamovani simpatični adult desoriented rock. Iza ovog interesantog žanra nalazi se alternativni indie pop zvuk sa primesama post-punk, new wave i alt rock zvuka. References, Reflections: Revelations LP je njihovo muzički najzrelije izdanje do sada, a album se sastoji od jedanaest jedinstvenih kompozicija kojim, po mom skromnom mišljenju, ne može parirati nijedan bend koji svira žanrovski približnu muziku.


Kiper - Umoran i glup EP
Umoran i Glup je novi EP Zagrebačkog benda Kiper koji čine muzičari koji su kroz rad u prethodnim bendovima i aktivizmom dekadama oblikovali muzičku scenu Zagreba. Umoran i Glup donosi tri nove stvari ovog benda koje odišu himničnim refrenima, interesantnim rifovima i tekstovima koji i pozivaju na bunt u ovim turbulentnim vremenima. Pesme krase odlični aranžmani, a pored muzičkog umeća ovih prekaljenih muzičara, pažnju drži i efektan omot koji definitivno odskače iz mnoštva grafičkih rešenja današnjih muzičkih izdanja.


Šajzerbiterlemon - Iza naših zidova
Iza Naših Zidova donosi grub zvuk pank roka s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina, ali sa nešto modernijom produkcijom. Pored dominantnog prisustva pank roka, bend takođe implementira sirovost noise rock, grunge i garage rock zvuka. Šajzerbiterlemon poručuju da je buka u modi, a Iza Naših Zidova je demonstracija nove generacije mladih muzičara koji svojom kreativnošnju itekako imaju šta da kažu.


Igralom - Sunovrat LP
Igralom su nesumnjivo još jedno od muzičkih osveženja, a njihov album Sunovat će vam se posebno dopasti ako ste fan afrobeat, alternative pop, rocknroll i funk zvuka. Ovaj album je prepun izvrsnih psihodeličnih momenata koji na trenutke podsećaju na psihodelične funk albume koje su iznedrili neki od velikana tokom 70ih godina. Genijalnost Igraloma se odražava u metamorfozi njihovog zvuka tokom čitavog albuma, a njihova muzička umešnost je definitivno razlog zašto treba posvetiti album ovom debi albumu.


Šumski - Ostrvo ledenog kita LP
Teško je zaobići veličinu benda kao što su Šumski. Njihov pristup muzici bi se mogao okarakterisati nesvakidašnjim, interesantnim, inovativnim i zabavnim, ali pažljivo proučavajući, Šumski su pored društveno angažovanih tekstova spakovali inteligentno iskomponovanu muziku koja će vam se dopasti čak i ako vam se ovakav muzički izraz nikada nije dopadao. Šumski sve to rade na jedan simpatičan i genijalan način, a Ostrvo Ledenog Kita je odličan soundtrack za svako raspoloženje, svako godišnje doba i svaku vremensku priliku.


Hesperian Death Horse - Živ LP
Živ je drugi album benda Hesperian Death Horse i ujedno deo trilogije koju je ovaj bend postavio kao muzičku odrednicu. Hesperian Death Horse se umnogome razlikuju od ostatka metal scene jer svojim avangardnim i tematskim pristupom oplemenjuju muzičke pravce poput ambient black , sludge, metala i ostalih opskurnih muzičkih podpravaca metala. Bend takođe krase efektne, disonantne melodije koje su nesvakidašnje na lokalnoj metal sceni, pa samim tim bi se moglo reći da je bend sam po sebi revolucionaran i inovativan.


Ivan Bonačić - Kraken LP
Da ovi prostori mogu iznedriti i genijalne džez muzičare, dokazuje Ivan Bonačić svojim debitantskim albumom Kraken. Potpomognut pratećim bendom koji čine Pippo Corvino (gitara), Viktor Lipić (organ) i Adriano Bernobić (bubnjevi), Ivan Bonačić nas vodi kroz veoma domišljate dzež kompozicije koje pokazuju kako njegovo, tako i muzičko umeće pratećih muzičara. Kraken je takođe dokaz da je pred ovih mladim umetnikom blistava karijera koja će ga, nadam se, dovesti do internacionalne slave.


Emphasis - Black.Mother.Earth LP
Black.Mother.Earth je drugi album benda Emphasis, atmosferičnog metal benda koji svojim kompozicijama donosi nešto mračniju atmosferu. Kompozicije se sastoje od inteligentno osmišljenih gitarskih deonica, atmosferičnih ambient i drone sekvenci i fenomenalne ritam sekcije koja svojom masivnošću upotpunjuje čitav dojam. Bend pleni inteligencijom, kako muzički, tako i aranžmanski, a Black.Mother.Earth će se sigurno dopasti svim fanovima post-rock, post-metal i sludge metal muzike.


Nord - Play Restart LP
Nord donose nešto moderniji zvuk na ovdašnju muzičku scenu, a njihov debitantski album Play Restart je remek delo alternativne post rock, post metal i indie scene. Pesme poput Running Man, Shadows, So Alive, Killing Me / Killing You ili Remake nesumnjivo mogu parirati većim, svetski poznatim imenima koja su stekla svetsku slavu albumima koji ne mogu ni prići muzičkim kvalitetima koje poseduju Nord.


Trio Franolić Ćulap Jovanović - Put LP
Put LP je album prvenac ovih iskusnih hrvatskih etno i džez muzičara. Ovom albumu je prethodio album Bujrum koji su kao dvojac zajedno snimili Dražen Franolić i Kamenko Ćulap. Na albumu Put im se priključuje Marko Jovanović, koji svojom usnom harmonikom upotpunjuje harmoniju instrumenata poput ouda, tara, mazara i udua, pa pored već prisutnih elemenata etna i džeza, na albumu se mogu čuti i uplivi u bluz vode. Samim tim, ovaj interesantni album nas vodi kroz fundamentalne elemente turske, arapske, indijske i balkanske etno muzike koja će se verovatno dopasti svim fanovima world music scene.


Mighty Zazuum - Into The Unknown LP
Ova zanimljiva petorka dolazi iz Pule, a njihov muzički žanr je veoma teško definisati. Into The Unknown je njihov album prvenac koji donosi značajnu porciju muzičkih novina na uveliko šarenolikoj muzičkoj sceni. Bend se svojski potrudio da upotrebi svaku moguću ideju koja je u tom trenutku muzičarima okruženim oko Mighty Zazuum pala pod ruke, a njihova mešavina progresivnog metala i psihodeličnog roka će vas svakako zaseniti. Uz dodatne primese raznih alternativnih muzičkih pravaca, Migthy Zazuum će vam nesumnjivo otvoriti nove muzičke vidike.

Đorđe Miladinović