Kiper se vratio sa još jednim odličnim EP izdanjem i ovog puta nam nude tri nove numere. Nakon dobro prihvaćenog full lenght albuma Udari Jako, koji je objavljen pre dve godine, Kiper ovog puta donosi mnogo melodičnije, ali i te kako žanrovski isprepletane energične numere. Kada govorimo o žanrovima, bend i dalje neguje mešavinu hardcore punka, punk rocka i noise rock zvuka, ali ovaj put znatno više koristeći elemente rock'n'roll i pop rock zvuka.
Prva stvar na ovom izdanju je Umoran i glup, odlična uvertira koja nas vodi kroz zvuk Kipera, prožet svim gorepomenutim elementima hardcore, punk rock i noise rock zvuka, ali sa nekako prljavijim gitarama karakterističnim za stoner rock bendove. Ova pesma poseduje himnični refren prožet horskim pevanjem. Sledeća je Kada kažem da te volim, pop rock orijentisana ljubavna pesma prepuna sarkazma i dobrog humora uvrštenog u sam tekst ove numere. Kada kažem da te volim neodoljivo podseća na dobro poznat grunge zvuk 90-ih i primetno je da su momci iz Kipera posvetili dosta pažnje ovoj numeri. Mali pas je treća i poslednja stvar sa ovog sjajnog EP-a. To je snažna, energična numera srednjeg tempa sa mnogo gneva nabijenog ispod prljavog zvuka gitara. Ritam sekcija je najprimetnija baš na ovoj pesmi, verovatno zbog puno gitarskih arpeđija koji su prekriveni slojem tremolo efekta. Ova stvar takođe poseduje sjajne horske deonice koji nose snažnu poruku o odrastanju, konstantnom učenju na greškama, prevazilaženju tipičnih životnih problema, ali takođe poziva ljude da se pobune i pridruže u očajnički potrebnoj revoluciji. Ova pesma je verovatno najbolja na čitavom izdanju jer upravo njom Kiper demonstrira od čega su kao bend sačinjeni.
Umoran i glup EP je dostupan preko svih streaming servisa, a ovaj materijal je objavio Geenger Records, sjajan lejbl iz Zagreba koji pored Kipera izdaje puno fenomenalnih izvođača.

Đorđe Miladinović