Nemam često priliku da pišem o afrobeat muzici, mahom zbog sopstvene lenjosti da otkrivam bendove koji neguju takav zvuk, a vrlo češce i zbog činjenice da muzičari izbegavaju ovakav muzički izraz zbog svoje kompleksnosti ili pak, nedostatka publike koja bi podržala / uživala u ovakvom zvuku.

Igralom su trio iz Niša koji su svoj album Sunovrat izdali u zajedničkoj saradnji zagrebačkog Geenger Records i beogradskog Ammonite Records, koji su zaduženi za citav spektar različitih muzičkih stilova.

Sunovrat bi se mogao opisati kao skup živopisnih melodija i razdraganih ritmova koji su dominirali tokom 60-ih i 70-ih godina. Igralom savršeno flertuje sa ambijentom podstičući igru svih čula smenjivanjem psihodeličnih tonova sa tribe bitovima koji upotpunjuju maestralno odsvirane klavijature. Vokalno, Igralom dosta podsećaju na Kanda, Kodžu i Nebojšu, ali Sunovrat je otpevan znatno veselije i više prijaju uhu nego uveliko poznate starije kolege. Zanimljiva je i činjenica da muzičari okupljeni oko Igralom ne beže od eksperimentisanja koje dosta podseća na jazz sesije, ali takve deonice su upakovane u znatno kraće i pitkije forme koje ne odvlače pažnju od same suštine koje čine njihove kompozicije. Profesionalni pristup muzici dozvoljava ovakvom bendu i ulete u znatno zahtevnije muzičke deonice, koje kao i kod eksperimentalnih sekvenci ne remete uživanje u suštini, a to je afrobeat zvuk.

Sunovrat je objavljen na long plej ploči i nabavljiv je putem bandcamp stranice Geenger Recordsa, koji pored ovog izdanja, zaslužuje da čekirate i ostale fenomenalne bendove koji krase njihov živopisni katalog. Ako ste pak više zainteresovani za znatno drugačiji zvuk, preporučujem da čekirate i Ammonite Records koji su zaslužni za neka od odličnih reggae, indie i rock izdanja sa područja Balkana.

Đorđe Miladinović