Američka roots & country rock grupe Creedence Clearwater Revival rođena je u januaru 1968. (o čemu smo nedavno i pisali) i već u maju iste godine izlazi njihov prvi istoimeni album, na kojem su dve obrade, “I Put a Spell on You” i ”Susie Q”, postale hitovi i svetski poznatije nego izvedbe njihovih originalnih autora.

U narednih pet godina snimili su neke od pesama koji su obeležile celokupnu pop kulturu, kao ”Proud Mary”, ”Bad Moon Rising”, ”Green River”, ”Down on the Corner”, ”Fortunate Son”, ”Travelin’ Band”, ”Have You Ever Seen the Rain” i ”Hey Tonight”, a sve ih je potpisao pevač i gitarista, odnosno multi instrumentalista John Fogerty.


Ovaj mesec posvećen je obeležavanju 50 godina formiranja popularnih Creedenca i pojave njihovog debitantskog albuma, koji uključuje niz različitih aktivnosti, među kojima je posebno diskografsko izdanje najavljeno za jesen.

No, posebnu zanimljivost čini snimanje video spota za njihov klasik ”Fortunate Son”, pesmu sa albuma Willy and the Poor Boys iz 1969. – što je prvi oficijelni spot CCR-a u ovih pola veka.

Pjesma je u vreme izlaska imala veliki odjek zbog svoje kritike elitizma i pripadnosti društvenim klasama, a obeležila je i velike proteste protiv Vijetnamskog rata.

O filmskoj prezentaciji teme autor spota Ben Fee je rekao: „Za mene je prikaz današnjeg protestvovanja pokazivanje potpune pozitivnosti u lice društvenim podelama i ljutnji. Hteo sam to dočarati u spotu i pokazati kako se SAD zaista oseća kad kreneš na put i voziš se po saveznim državama“, te je za potrebe snimanja proputovao celu Ameriku i zabeležio kadrove sa ljudima različitih kultura, etničkih zajednica i starosne dobi.