ŽEN (Zagreb), Homo Simpson (Beograd) 
Klub Elektropionir – Beograd, 9.2.2018 – 21h 


Zagrebačka all-female post-rock grupa Žen je sinoć, 9. februara, ponovo posetila Beograd zarad promocije svog novog prošlogodišnjeg albuma ’’Sunčani ljudi’’. Pred skoro stotinu posetiteljki i posetilaca beogradskom kluba Elektropionir sastav Žen, svesrdno pomognuta prijateljima iz benda Homo Simpson, dala je celokupni prikaz novog materijala, ali je reperoar prošarala i sa nekoliko hitova sa ranijih izdanja.

Vrata Elektropionira su bila otvorena u 21 čas. Ceo događaj je krenuo pedeset i pet minuta kasnije izlaskom na binu nove beogradske grupe Homo Simpson. Do sinoćnjeg nastupa su sastav činila dvojica muzičara – Nebojša Kuzmanović na gitari i Andrija Spičanović na kontrolerima. Međutim, od sinoć im se na bas gitari pridružio Nebojšin sin, dok je bolesnog Andriju zamenio prijatelj i njegov bivši saborac iz benda VVhile, Stevan Ćirović. Odsvirali su jednu pesmu u trajanju od trideset minuta. Rif na gitari ide u krug sve vreme, uz neke sitne aranžmanske promene i sa drugačijim mostovskim delovima, dok je na basu malo drugačija priča. Ritam mašina i zvuci koje proizvodi kontroler na momente podsećaju na Kraftwerk, pa bi celokupnu priču definisao kao (indie) rokersku elektroniku, a može i gitarski tehno.

Nakon petnaestak minuta pauze, u 22.40, na binu se penju one. Tri drugarice koje su svoje prijateljstvo inkarnirale bendom naziva Žen. Ovaj sastav je rado viđen gost našeg sajta, a album ’’Sunčani ljudi", čija promocija ovo bejaše, našao se na našoj listi 45 muzičkih izdanja koja su obeležila 2017. godinu. Grupu čine Eva na gitari, Ivona na basu i Sara na bubnjevima. Sve tri pevaju, ali Eva ponajviše, i sve tri barataju midi kontrolerima, sintovima i ostalom pratećom opremom. Nastup su otvorile pesmom ’’Jugomental’’ sa najnovijeg LP-ja, a na nju nadovezale ’’A gdje su staze’’ sa istog. Publika je bilo u zavidnoj količini, blizu sto duša. Reakcije nisu izostale, od dobacivanja, na šta su devojke dobro reagovale i sve pretakale u vodu humora, do entuzijastičnih aplauza. A kako ih i ne bi bilo, s obzirom na zvučne talase koje kreiraju. Najveće oduševljenje u prvom delu repertoara izazvala je numera ’’Pustim me da hodam’’, koja se već izdvojila kao hit sa novog albuma.

Žen stvara neku vrlo interesantnu kombinaciju muzičkih žanrova. Esencija jeste indie/post-rock, ali ima tu stvarno svačega. Da se čuti i zvuk progresivnog roka, šugejza, a bogami i dream popa. Etno elementi su takođe prisutni, a paradigma su numere ’’Opet gange’’ i ’’Četiri, tri, pet, dva’’, koje su se isto tako našle na set listi. Čitav nastup je vizuelizovan, pa smo na platnu iza bine mogli videti različite snimke - od onih apstraktnih sa geometrijskim figurama i slikama iz kaleidoskopa, do onih realnih iz prirode i živog sveta mora, okeana, ljudi. Jedan video klip – jedna pesma. Pored traka sa novog albuma u sinoćnji repertoar su ušle i neke sa prethodnog studijskog albuma ’’Jantar’’ iz 2015. godine -’’Žal’’, ’’Slava Raškaj’’ i, sa specijalnom posvetom kućnim ljubimcima, ’’Tvoje šape ostavljaju tragove’’. Ova poslednja išla je nakon ’’Šuma, mačka, Gospođa i prozor’’, koja je jedina odsvirana stvar sa prvog albuma.

Sam kraj nastupa obeležili su gosti. Na binu se pre ’’Tijelo zna’’ popela prva gošća Tanja koja je svojim vokalnim umećem pomogla u izvedi pesme. Ova numera je jedna od onih koje su definitivno obeležile nastup. Kod sledeće se pridružio još jedan gost, ali ovog puta na gitari. U pitanju je Sven Svorić iz bendova ### i Cripple and Casino. Pri kraju prve numere na kojoj je gostovao - ’’Sonična taktika’’, ponela ga je euforija i opšte ludilo koje pesma stvara, pa se u nekom kreativno-haotičnom maniru razbacao zajedno sa gitaristkinjom Evom. Najpankerskija isporuka večeri, te je jasno i zašto je iznedrila takvu reakciju. Slično ludilo se prenelo i na poslednju stvar, ’’Lov na crne tipke’’, koja je inače moj favorit sa ’’Sunčanih ljudi’’. Eva se malo dohvatila i sintisajzera, dok je Ivona zasvirala gudalom po žicama svoje bas gitare. Posle osam minuta ove muzičke pomahnitalosti, devojke se oprostiše od publike i tačno u ponoć, dokle muzike u Cetinjskoj sme biti, završiše nastup.

Sat i dvadeset minuta efektivne sonične plovidbe. Ako je taktika takva, onda je definitivno uspešna. Ovaj bend pored muzičkih bravura, krasi i težnja za društvenim angažmanom kroz muziciranje i tekstualnu ekspresiju koja je prati. Uspevaju u tome. Feminizam, briga o životinjama i borba za ravnopravnost i jednakost drugačijih unutar heteronormativnog društvenog obrasca jesu nešto što krasi ovaj bend, a trebalo bi da postane stvar i šireg društvenog konsenzusa. Koncert je prošao kako treba, a danas, 10. februara, ko bude u prilici neka se pridruži devojkama i prijateljima benda u jam-session svirci u MKC Kombinatu u Zemunu. Vidimo se opet sigurno, jer su Sunčani sinoć bili i Srećni ljudi.

Nemanja Mitrović Timočanin