Sve je bilo u znaku četvorke ove godine i pokazalo se kao dobar izbor! Novosadski Pozitivan koncert održan je četvrti put četvrtog decembra u Kineskoj četvrti, a nastupala su četiri odlična benda.
 

Od početka do kraja u klubu The Quarter vladala je odlična atmosfera i razmenjivala se jako dobra energija tako da je bend Das Rage bez po muke uspeo da izmami aplauze i osvoji publiku već prvom pesmom. Frontmen, Zoran Filko, doputovao je iz Engleske samo zbog nastupa na Pozitivnom koncertu, no nije pokazivao znake umora i zajedno sa koleginicom Andrijanom predstavio je  prvi album koji nosi naziv kao i bend “Das Rage”. Das Rage nastupao je kao predstavnik HGF demo festivala. Elektro pop orio se klubom, a masa se kretala ritmično i tražila još. Iako su već ranije nastupali u Novom Sadu, dosta prisutnih se interesovalo da sazna više o bendu. Izbor predstavnika hrvatske demo scene bio je očigledno pun pogodak za početak večeri.

Odmah nakon njih usledio je totalni žanrovski preokret. Na binu su izašli kraljevački Krstaši i energičnom četrdesetominutnom svirkom pokazali šta možemo očekivati od njihovog prvog albuma! To je svakako odličan punk rock i pesme sa jakim porukama. Ova petorka premijerno se predstavila novosadskoj publici i definitivno postavila dobru podlogu za brzi povratak! Odlično usvirani Kraljevčani poručili su da uvek možemo da računamo na njih , a svojom himnom naterali su nas da obećamo da nikada nećemo odustati!

Novi Sad svake godine ima svog predstavnika na Pozitivnom koncertu. Još jedna petorka harala je binom kluba The Quarter! hiQulus je mlad, autorski bend koji upravo završava rad na svom prvom albumu u studiju Road. Publika Pozitivnog koncerta mogla je pesme čuti predpremijerno jer ovi talentovani momci iskoristili su maksimalno svojih 45 minuta da opravdaju poverenje organizatora zašto su baš oni predstavnici bogate mlade novosadske scene. Osim neospornog talenta koji poseduju, ova petorka veoma atraktivno deluje na bini, što potvrđuje veliki broj publike koja je ove večeri došla baš zbog njih.
 

Hedlajner ovogodišnjeg izdanja bio je banjalučki bend Sopot čiji je nastup bio na neki način ekskluzivan je nakon prošlogodišnja 4 gostovanja u Novom Sadu, ove godine bili su samo na Pozitivnom koncertu. Nastup su počeli pesmama sporijeg ritma da bi, kako vreme odmiče, ubrzavali tempo i dovodili do vrhunca svojim velikim hitovima po kojima ih znaju u čitavom regionu. Ovi Banjalučani odavno su se zavoleli sa Novim Sadom, pa nije ni čudo što je publika sve njihove pesme znala napamet. Gomilu pozitivne energije i ovaj put posejao je Sopot u Novom Sadu koja će svakim danom sve više rasti, a onda baš kao i ovaj put, pri novom susretu eksplodirati i pretvoriti se u jedno savršeno veče.

Pozitivan koncert, prema tradiciji, ima i svoj nezaobilazni prateći program. Ove godine program su priredila udruženja Prevent i Remiks. Preventova Kondom televizija bila je pravi hit, a najsmeliji učesnici dobili su i poklone. Bila je prisutna i Kondom policija, a svi posetioci mogli su da razgovaraju sa volonterima o HIV-u i AIDS-u jer koncert se organizuje u sklopu obeležavanja 1. decembra-Svetskog dana borbe protiv SIDE. Udruženje Remiks predstavilo je rezultate svoj projekta “Novi Sad-grad za mlade” koji je podržala EXIT fondacija tokom trajanja kandidature za Evropsku prestonicu mladih 2018, a u okviru kojeg je redizajniran sajt informativnog portala Remix Press i održana obuka za mlade novinare/ke saradnike/ce koji su počeli da pišu za pomenuti portal.

Četvrto izdanje Pozitivnog koncerta bilo je najposećenije do sada. Koncert je podržan od strane Grada Novog Sada-Gradske uprave za zdravstvo i Gradske uprave za sport i omladinu te je ulaz bio besplatan.
Kako su izjavili organizatori, ove godine vodili su se potrebama publike, pa se nisu vezivali za datum već su koncert priredili za vikend što se pokazalo kao dobro jer su time dobili masovniju posetu.

Foto: Jelena Aćin