HiQulus nastaje početkom 2012. godine kao Incubus tribute band gde se radilo na filtriranju elemenata zvuka koji su tadašnji članovi, žanrovski potpuno neusaglašeni, imali u planu u skorijoj budućnosti. Prelazeći kroz funk, hardcore, progressive, crossover i mainstream bilo je apsolutno jasno da bend neće biti stilski definisan i da će se u svakom momentu težiti ekperimentisanju. 


Nakon nekoliko klubskih svirki po Novom Sadu (izdvaja se nastup sa Rare-om), Somboru i nastupa na 'Riverbell' festivalu u Zvorniku, bend odlučuje da od jeseni krene sa autorskim radom. 
Autorski debi bend ostvaruje na kompilaciji 'Free demo weekend vol. 2' u organizaciji studija CES u Novom Sadu pesmom 'Water above'. Ubrzo potom, nakon poslednjih i vrlo verovatno konačnih kadrovskih promena, HiQulus se ustaljuje kao kvintet i nakon dugog traganja rođeni su entuzijazam i odgovarajuća hemija te ekipa postaje svesna na koji način želi da se izrazi auditorijumu. 
Snimljene numere 'Hunger & lust', 'Sunday morning came slow' i 'Water above' su deo prvog singla pod nazivom 'Water above EP' koji je izašao sredinom juna 2013 i koji se u celosti može preuzeti sa http://www.soundcloud.com/hiqulus
U toku su pripreme za snimanje i prvog spota i to za numeru 'Sunday morning came slow' a do kraja 2013. godine očekuje se i prvi zvanični album. 
Bend teži da tokom vremena preraste u brend. 

HiQulus su: 
Branislav Reljin – lead vocal 
Miroslav Dimitrijević – guitar / vocal 
Igor Milošević – bass 
Mladen Savić – drums 
Igor Stepanović – keyboards / guitar / programming