Subota, 26.04.2014, The Quarter, Novi Sad


Drugo veče festivala počelo je relativno na vreme. Uprkos ne tako brojnoj publici svirku je otvorio bend Marica iz Niša. S obzirom da su bili prvi koji su nastupali, očekivalo se da ne bude puno ljudi, što je prava šteta, jer su momci došli sa strava energijom i doneli pravu muziku za gužvu. Iskustvo njihove muzike bi bilo utoliko bolje da je bilo dovoljno naroda da se napravi pristojna šutka. 


Sledeći na listi bili su Downstroy iz Kikinde. Dobro poznati ovdašnjoj publici (koja je postala nešto brojnija), naišli su na sitne ali mnogobrojne tehničke probleme, ali kao pravi iskusni izvođači, našli su način da ih prevaziđu i pruže nam najbolje od sebe što su mogli u datim uslovima. Problem sa mikrofonima za vokale nije sprečio frontman-a da nam peva čak i onda kada se nije čuo. Zahvaljujući kolegijalnosti članova ostalih bendova tehnički problemi su prevaziđeni u dovoljnoj meri da ovaj bend održi sjajan nastup.


Zatim nastupa Trigger. Beogradski heavy metal sastav sa ženskim vokalom se u početku slabo čuo. Pored strogo autorskih pesama izveli su i par obrada sa albuma "Ex" koji donosi novi aranžman dobro poznatim hitovima Ex YU rok scene. Pesme poput "Ena"( Haustor) i "Bejbi bejbi" (Idoli) izazvale su dobar odgovor publike, što je stvorilo super atmosferu i podlogu za sledeći bend.


Kulminacija večeri bili su novosadski "konkritovci", tj. nama dobro poznati Concrete Sun. Nastupili su u nešto izmenjenom sastavu i predstavili nam neke od pesama sa svog drugog albuma pod nazivom "Eight". Pored novih, svirali su i nekoliko starih hitova kao što su "The last man under the sun" i "God forsaken prostitute". Imali su super tajming za nastup, s obzirom da je publika u većem broju konačno prišla nešto bliže bini. Svojim southern i stoner zvukom sa primesama funky basa napravili su sjajnu atmosferu i izazvali pozitivne reakcije publike.


Posle Concret Sun-a nastupaju dobro nam znani heavy metalci Alogia, pa zatim Despot. Oduševili su svoje fanove autorskim pesmama i doneli blagu najavu predstojećeg koncerta Iron Maiden svirajući njihove numere "Run to the hills" i "Powerslave". Postava ova dva benda razlikovala se samo u pevaču, Uz Despot je nastupao nama dobro poznati Aca Celtic. Od ovog relativno starijeg benda očekivalo se više autorskih "stvari" a manje obrada, mada je "Breaking the law" od Judas Priest "zapalio" publiku, ili ono što je ostalo od nje.


Za kraj ove duge i uzbudljive večeri na scenu stupa Kymera iz Osjeka, death metalci iz "komšiluka". Oni bude pomalo uspavanu publiku, i sviraju kao da svirka tek počinje. Neverovatna energija frontman-a ne ostavlja mnogo izbora, osim da se skače i obavezno headbang-uje. Zatvarajući ovaj dvodnevni festival ostavljaju fenomenalne utiske i željno iščekivanje sledećeg. Hvala vam momci i obavezno dođite opet!

Na kraju, pročitajte kako je bilo prethodnog dana i pogledajte galeriju fotografija od sinoć a mi se vidimo na nekom od narednih Invazija.

txt: Danica Jevđović
foto: John Wolfrik