Kafe klub Zamajac, Kruševac, 2.11.2013.

Oduvek je undeground umetnost bila na margini, dok su se stvaraoci koji su odabrali ovaj put susretali sa mnogim poteškoćama i nerazumevanjem.  Upravo zato je fascinantno da na kruševačkoj fanzinškoj sceni „Pobuna umetnosti“ istrajava već treću godinu za redom.

Ovim povodom nastupilo je  šest bendova, iz različitih delova Srbije: Pičvajz iz Brusa, CounterIgnitioN iz Kovina, Nuklearni reaktor i Ups iz Petrovca na Mlavi, Freak out iz Beograda, kao i neplanirani sastav Megawat,  gde je svako na svoj način, poželeo srećan rođendan, Mariji Krsmanović, kao idejnom tvorcu pomenutog fanzina Pobuna umetnosti.

Još jedna pobuna u nizu, ovog puta u organizaciji Packeta iz benda Pičvajz. Svirka je zaista bila jako dobra. Svaka svirka do sada je bila jako dobro podržana (posećena) što me zaista, kao urednicu samog projekta pobune, čini jako srećnom”, rekla nam je Mary.

Nakon postavljanja opreme, uvežbavanja i tonskih proba, rođendanska žurka mogla je da počne, a otvorili su je Petrovčani Nuklearni Reaktor pesmom „ Ja ću cvikam žicu“, sastava SMF.  Do tog trenutka prazan prostor, ispunila je publika, koje je već prilikom prvih taktova, brzim trkom uletela u klub. Nije bilo potrebno ubeđivat ih, obzirom da su prisutni istog trenutka “zaigrali” uz hard core-punk koji izvodi ovaj tročlani sastav.  Osim pomenute, Aleksandar Mitić - vokal i gitara, Ilija Marijanović – bas i prateći vokal i Pejkić Dejan za bubnjevima, odsvirali su još nekoliko cover stvari, kao i autorske pesme “Robot”, “Plavi vo” i “U kontejneru”. Početkom leta ove godine, Nuklearni Reaktor, izbacuje svoj prvi demo album, koji, vokalno ima određenih  dodirnih tačaka sa Pekinškom Patkom, koja je jedan od sastava koji je uticao na sadašnji zvuk benda.

Kako je prilikom najave koncerta bilo planirano pet bendova koji će nastupiti, desilo se nešto krajnje nesvakidašnje. Do sada smo bili svedoci situacija da neki od najavljenih sastava otkaže nastup, ali ne i to da se iznenada pojavi novi bend i nastupi bez prethodnog dogovora i plana. O ovom “fenomenu” Packe, pevač benda Pičvajz navodi: “Naime, bilo je najavljeno  5 bendova, a pojavio se i 6. bend gratis.
Megawat je bend koji se iznenada pojavio iz publike, i nakon nastupa Nuklearnog Reaktotra izveo nekoliko numera.

Nakon iznanađenja, na scenu stupa thrash-groove metal bend iz Kovina CounterIgntioN. Pre samo nekoliko meseci, Kruševljani  su zapravo imali priliku da isprate nastup ove metal četvorke,  koja i dalje svira u sledećem sastavu: Aleksandar Krculj- vokal i gitara, Mladen Kosovac – druga gitara, Marko Đukanović – bas i Marko Matić – bubnjevi.  Publika je i prvi put odlično prihvatila ove momke, dok se za svirku, koja je održana povodm rođendana fanzina Pobuna umetnosti, može istaći da je bila efektnija,  što se nastupa samog benda tiče, kao i zbog reakcije publike.  O utiscima Aleksandar Krculj navodi: “I meni se čini da je ovog puta bilo (još) bolje, mi smo se svakako odlično proveli oba puta. Pre izlaska na binu sam se osećao loše, vozio sam skoro 5 sati, i bio sam poprilično prehlađen, kada smo završili bio sam nov čovek, mislim da to najbolje govori o tome kakva je bila svirka.
Ovaj bend karakterišu česti prelazi u pesmama, gde se prepliću različiti motivi, ukljujući i etno momente, koji se odlično uklapaju u metal svirku, pa njihove stari često ostavljaju utisak kao da  u okviru jedne, zapravo izvode nekoliko numera. CounetrIgnitioN nedavno je objavio dve nove stvari “Middletown” i  “Handshaiking Frenzy”, kojim najavljuju izlazak novog albuma: “Spremamo novi album, miksa se, dve pesme smo već i objavili, ima ih na našem Youtube kanalu, biće ih uskoro i na radiju. Nisam siguran kada će album biti izdat, ali objavićemo sigurno još neki singl i pre nego što izađe ceo album. Ono što mogu da kažem je da smo na ovom albumu bolje pronašli taj neki svoj zvuk/stil koji smo tražili i na prvom albumu, da će biti manje još jedan metal album a više CounterIgnitioN.”, za kraj ovog dela razgovora rekao nam je Aleksandar.

Sledeći sastav koji je nastupio, pojavljuje se pod pseudonimom UPS iza koga se krije poruka “ Ustani protiv sistema”. Svirku su započeli pozdravom upućenim Petrovčanima, pa se može istaći da je ovo veče bilo puno iznenađneja, s obzirom da se na trenutak Petrovac na Mlavi našao u Kruševcu.  Punk-rock-ska-hardcore-skate punk je pravac koji ovaj sastav izvodi, pa je skladu sa opisom njihov nastup bio prožet energijom, ska skakutanjem i dobrom reakcijom publike. Sebe kratko i jasno potpisuju kao: Mandow - vokal, Čeda - bubanja, Luka - ritam gitara i Boki – bas. Dve godine je proteklo od kada se pojavio  njihov prvi album pod nazivom “Evolucija kroz tranziciju”.

Ubrzo, zatim scenu zauzima jedan od “krivaca” i inicjatora cele ove priče Pičvajz iz Brusa. Miloš Pavlović Packe - bas i vokal, Stevan Jotić - gitara i vokal, Danijel Kovačević - gitara i Žarko Šaronjić – bubanj, čine postavu ovog sastava. Bend je više puta nastupao u Kruševcu, dok su poslednji nastup otpočeli “spiskom rođendanskih želja”, a zatim odsvirali nekoliko svojih autorskih, između ostalog, Fuck the Nato,  Za sve (Jebe mi se), Ti si jedna od mnogih, kao i stvar pod nazivom Pobuna, koja je i zvanična himna fanzina.  Povodom nastupa, saradnje sa Marijom Krsmanović i  daljim planovima ovog punk sastava pevač Packe navodi: “Utisci sa svirke su fenomenalni. Svi bendovi su imali enrgične punk/core nastupe za svaku pohvalu. Što se tiče saradnje sa Marijom, to traje već nešto duže od godinu dana, kao što si čula mi (Pičvajz) smo snimili himnu njene ''Pobune'' na njen tekst,naravno.
Naši dalji planovi se svode na svirke (16.11. Beograd, 24.11. Kruševac,opet) kao i na snimanje novih pesama i prvog spota
.”

Na kraju večeri nastupio je sastav iz Beograda Freak Out, koji čine: Dušan Visić – gitara i vokal, Marko Đukanović – bas i vokal i Dušan Crnoseljanski za bubnjevima. Ovaj skate-melodic-hc  punk sastav,  tokom ove godine izbacije svoj prvi spot za pesmu pod nazivom “Za kraj”. Frak Out je bend koji ima potencijal i u Kruševcu su imali jedan solidan nastup.

Zak kraj tvorac fanzina Pobuna umetnosti, Marija Krsmanović, dodaje: “Ovo je još jedan dokaz da pank nije mrtav, iako je i dalje Kruševačka publika uspavana, pankeri i rokeri iz drugih gradova aktivno posećuju svirke koje mi iz pobune organizujemo. I sama si bila očevidac kako je bilo. Do koske! Koga nema bez njega se može! Još jednom bih se zahvalila svim bendovima i vidimo se uskoro, ako nas opet Packe iznenadi. Živeli!

Ivana Grujić