Prevalili su dug put, ne bi li zasvirali pred kruševačkom publikom i pustili da se teški rifovi rašire gradom. Y.O.X. iz Valjeva i Counterignition nastupili su 20.7. u kafe klubu Zamajac, ispunili očekivanja i pokazali kako se pruža podrška kolegama metalcima. 

Y.O.X.

Na bini kluba najpre su se pojavili momci iz Valjeva Y.O.X. i razmenili energiju sa publikom koja svakako nije ostala ravnodušna na njihovo izvođenje. Ovaj sastav čine: bubnjar Srđan Savić Srki, Goran Živković Truća vokal, na gitari Lazar Antonić i za bas zadužen Luka Dudić. Death–metal/hard core za koji su se odlučili, odlično im pristaje. Tokom svog nastupa pozdravili su “prestonicu” i izveli autorske stvari, ali su izveli i nekoliko cover stvari, pa su se na repertoaru, pored ostalih, našle pesme: Refuse/resist od Sepullture, kao i dobro poznata stvar Ritma Nereda, Deset godina. Bend je svoju karijeru započeo upravo na cover verzijama, ali su se vremenom okrenuli austorskom radu i time napravili odličan potez. U okviru ovog nastupa izveli su i prvu stvar “Sin never dies” ili na srpskom “Greh”, po kojoj je njihov prvi demo material iz 2010. dobio naziv. Bend je 2011. objavio i prvi spot za pesmu “Repent”, koju je kruševačka publika ispratila u standarnom  stilu, uz šutke i hedbenging. Na isti način ispraćene su pesme “Ponos srpska”, “Policija”, kao i ostale stvari koje su te večeri izveli. Po svemu sudeći najači utisak ostavile su pesme “Ponos srpska” i “Repent, s obzirom da je nazive ovih pesama publika skandirala prilikom poziva da bend ne prekida nastup, već isti nastavi.

Counterignition
Counterignition (sa kojima smo i razgovarali) iz Kovina zauzeo je binu nakon Valjevaca i zasvirao Thrash metal kombinovan sa hard i metal corom. Nastupili su dosta stidljivo i ostavili utisak skromnih momaka, iako su na domaćoj metal sceni aktivni još od 2001, doduše, kao članovi sastava StrikeBack i Ambush, koji su spletom različitih okolnosti prekunuli svoj rad. Nekoliko godina posle, jedan deo stare ekipe odlučio je da se ponovo vrati na scenu i nastavi utemeljen put. Tako danas Counterignition čine: Aleksandar Krculj gitara  i vokal, Mladen Kosovac gitara, Marko Đukanović bas i Marko Matić bubanj. Osim toga, iza sebe imaju i objavljen album “ Spit or swallow”, na kome se našlo jedanaest pesama od kojih izdvajam: Fight, Border, Sell Your Soul, Life Sentenced i Lawless. Novina, kada je zvuk ovog benda u pitanju, predstavlja uticaj jazza i progresiv metala na srpski način, uz česte upade elemenata iz srpske tradicionalne muzike. Uz malu vokalnu podršku drugara iz benda Y.O.X. u Kruševcu su izveli, pored ostalih, i svoju obradu pesme “Daire” od Smaka. Iako zvuči brutalno i drugačije njihova obrada pesme nije izgubila onaj prizvuk originala. Publika je i nastup ovog sastava isrpratila na isti način kao i nastup predhodnog, šutkama i neizbežnim drmanjem glave.

Ali publike, kako to i obično biva nije bilo u velikom broju, ali se ovom problematikom sada neću baviti, već ću istaći da su se oni koji su bili prisutni odlično proveli, uključujući i moju malenkost,
Svoje utiske sa nastupa podelio je i Truća, pevač benda Y.O.X. koji o istom govori:

Što se tiče svirke i ono ljudi što su bili pravili su odličnu atmosferu...YOX nadam se i Counter Ignition nisu bendovi koji bi da profitiraju od muzike...u suprotnom bi se bavili nekom drugom muzikom. Znači svaka čast za one ljude koji su ispoštovali nas i C.I nastup, dali smo sve od sebe iskreno da im bude okey. Šteta što nije bilo više ljudi.” kaže Truća.
Kako je u pripremi njihov novi album za kraj vam ostavljem i par reči o tome šta možete očekivati od njihovog novog materijala:
Što se nadolazećeg albuma tiče uveliko se radi na tome. Do kraja godine biće dostupan za download, a možda i nađemo u međuvremenu nekog izdavača, ali to otom potom. Taj novi album biće nešto novo u odnosu na dosadašnji naš rad imajući u vidu da smo menjali postavu da ne kažem podmladili je. Nove ideje su u opticaju i biće to jedan vrlo zanimljiv materijal. Ne želim da obećavam mnogo...ali nadam se da će biti dobro prihvaćen kod metalcore/deathcore publike. Na albumu će se naći 8 novih pesama i remaster naše stare pesme ''Ponos Srpska''. I još da najavim da ćemo imati na tom albumu goste, ali to još čuvamo kao tajnu.

Tekst: Ivana Grujić
Fotografije: Goran Jovanović (gitarista benda Hatespeech - Kruševac)