UPS!, iliti Ustani Protiv Sistema, su punk bend. Što bi drugo mogli biti? Nemojte me pogrešno shvatiti. Nisam počeo sa retorično ciničnim pitanjem. Jednostavno, naziv benda bukvalno asocira na punk, na ping pong između ulice i politike. A kako to zvuči? Meni vrlo dobro i pošteno.
Sa ovim izdanjem se prvi puta srećem sa bendom UPS! i odmah u samom startu, u uho upada dobra svirka, vrlo dobro baratanje instrumentima (pohvale basisiti i kako su snimili bas gitaru) i atmosfera koja goni vrat da se pomjera. Nisam veliki poznavalac punk scene, pogotovo ne vrlo razvijene i jake vojvođanske punk scene, ali itekako znam da prepoznam kvalitet i znam što mi se sviđa, a dođavola, ovo odlično zvuči. Vesela, brza i melodična svirka i socijalni tekstovi - kratko, sažeto i jasno. Ništa novo niti revolucionarno, tematski možda donekle izlizano, ali jednostavno, zvuči odlično. Podsjećaju me na Gorilla Biscuits i sličnim bendovima kaliforniske high school punk, hard core scene osamdesetih i devedesetih godina, mada ne furioznom svirkom, već atmosferom i stavom. Nije ovo užasno komplikovana muzika, niti nešto jako teško za shvatiti. UPS! su direktni, jednostavni i vrlo dobro uigrani. Ono što vidite na omotu, ono što vidite svakodnevno na ulici, to i dobijate. Pohvalno je da su cijelu priču shvatili ozbiljno i vrlo profesionalno snimili album što samo podiže doživljaj na jedan veći nivo.
Ovdje moram spomenuti da „Evolucija Kroz Tranziciju“ izlazi za novopečeni crnogorski net label „Hi-Gain“. Na prvi pogled bi se reklo da je donekle net izdavaštvo minorno, ali malo dubljom analizom se dolazi do zaključka da je reklamni potencijal vrlo velik (direktno, reklamiranje ciljnim grupama), ergo, sasvim opravdana i itekako prihvatljiva solucija, a kada se upari sa albumom koji će sigurno imati prođe kod publike širih ukusa, uvjeren sam da ima budućnost.
Nikola Franquelli