foto: Alex Lake
The Smile bend koji su sastavili Thom Yorke, Jonny Greenwood i Tom Skinner je od osnivanja veoma aktivan. Početkom godine, tačnije u martu, su objavili EP vinilno izdanje “Europe: Live Recordings 2022”. Ovaj materijal je snimljen na turneji koju su odradili prošle godine.

Osim što su bili koncertno aktivni, uspeli su da objave i singl ‘Bending Hectic’. Ovih dana nastavili su sa objavama, pa je svetlo dana ugledala numera “Wall Of Eyes”. Ona je ujedno i naslovna stvar novog materijala koji će biti objavljen 26. januara za XL Recordings. 

Novi album, kojeg su snimili u Oxford i Abbey Road Studios, producirao je i miksao njihov saradnik Sam Petts-Davies, a sadrži i aranžmane za gudače London Contemporary Orchestra.

Video za spot za naslovnu numeru uradio je proslavljeni režiser Paul Thomas Anderson.



Od svog debitantskog albuma, kritički i komercijalno uspešnog “A Light for Attracting Attention”, bend je izdao dva live albuma – jedan s Montreux Jazz Festivala, dok je drugi album sastavljen od snimaka sa evropskih nastupa prošle godine.

Podsetimo, The Smile je nastao 2020. godine u vreme vrhunca pandemije kao projekt Radioheadovih Thoma Yorkea i Jonnyja Greenwooda kojima se priključio Tom Skinner, bubnjar iz benda Sons of Kemet. U međuvremenu, matični Radiohead Yorkea i Greenwooda na neodređenoj je pauzi, iako je bubnjar Philip Selway ove godine izjavio da Radiohead još uviek postoji.