Klub „Istina mašina“, Niš, 4.11.2023, ulaz 800 dinara

Novembar je prošle subote pojačan mnogobrojnim prijateljima i gostima na retko uspeo način podsetio na svu veličinu i značaj svog tvorca i vođe Gorana Kostića Koste. Naprosto je sve besprekorno štimalo i funkcionisalo. Oko 400 ljudi u publici, primetno mnogo mladog sveta, ali i Kostinih ispisnika. Ismpresivna količina Novembar majica, bez preterivanja, ali delovalo je da svaka treća osoba nosi majicu sa motivom Novembra. 

Sam prostor u kome se koncert dogodio je u industrijskom delu Niša, jednostavan i vrlo pogodan za ovaj tip svirke. Tonski je koncert bio vrlo uspeo, sa snažnim, ali definisanim zvukom, koji nisu remetile ni gotovo hokejaške izmene na bini. Nisu se dešavala zaboravljanja instrumenata ili njihovo nestajanja iz zvučne slike. Svetlo je bilo adekvatno, ali iznad svega koncert je započet nabojem kako iz publike, tako i sa bine i tako je ostalo svih 150 minuta koliko je potrajao. 

I nemojte misliti da je ovo preterivanje, svirka je zaista trajala dva i po sata i nijednog trenutka nije upala u kolotečinu ili dosadu. Početna postava je bila Milan na bubnjevima, Nenad na basu, Bojan, Uža i mlađi Radusinović na gitarama, te stariji Radusinović na vokalu. Radule je dakle započeo veče kao vokal i ta uloga mu je savršeno legla, plus je kao i obično bio zabavan konferansije između pesama. 

foto: Strahinja Jovanović
Njegov blok je trajao zamalo pa sat vremena, da bi ga nasledio kao u struju uključeni Silvester Mrak koji je pevao do kraja oficijalnog dela. A u međuvremenu je i Psycho Sonic Boris pevao „Spomenik“, Kostin sin Ognjen je otpevao „Da li je normalno“, pridružio se i Sale Đokić koji je odsvirao dobar deo pesama smenjujući se sa Užom i Brankom. U jednom trenutku je zasvirao i njegov sin Strahinja. U pesmi „Putujem sam“ je gostovao Leki iz Ateist repa, a posebno uspešan deo koncerta je bio momenat kada je zasvirala ritam sekcija sa prva dva albuma Zoran Vidaković / Zoran Ranđelović koja je zazavučala kao da nikada nije ni prestala da svira u Novembru

Sveukupno, odsvirano je preko 30 pesama. Najviše ih je bilo, logično, sa prvog i najboljeg albuma „Deguelo“ i to čak deset. Sa drugog albuma je odsvirana polovina istog, dok su svi naredni albumi bili zastupljeni sa po tri do pet pesama. Zanimljivo da su najveće šutke bile na brzim pesmama sa trećeg albuma „Licem prema zemlji“, te očekivano na najvećim hitovima. U ovo grupu pesama, dakle u najveće hitove, sada možemo mirna srca ubrojati i „Maglu“ sa poslednjeg albumu, pesmu urađenu zajedno sa Nikolom Vranjkovićem

foto: Strahinja Jovanović
U više navrata u publici su paljene baklje, gostovao je i bubnjar sa trećeg albuma, a na samom kraju je Dimitrije Nikolić iz mladog niškog benda „Manitu“ podsetio na Kostinu zagrebačku fazu svirajući i pevajući „Odlazim“, „Najlepša pesma“ i „“Tvoje oči govore“ (ovu poslednju je otpevao jedan baš mlad momak, koji se doslovno iz publike popeo na binu). Za kraj „Samoća“ od KBO! uz sve učesnike i deo publike na bini. 

Gotovo pa savršen koncet, uz mnogo emocija, ali iznad svega bilo je ovo slavljenje života, podsećanje na dragog Kostu i još jedna potvrda koliko je dobre i plemenite muzike grupa Novembar ostavila iza sebe.
Stale