Sleaford Mods, elektronsko-minimalistička pank-hop dernjava za radničku klasu, kako sami sebe opisuju, najavljuju svoj novi album „UK GRIM“ koji će 10. marta biti objavljen za izdavačku etiketu Rough Trade Records. 

foto: Ewen Spence
Nakon nedavno objavljenog naslovnog singla istoimenog nadolazećeg albuma, i pesme 'Force 10 From Navarone', u saradnji sa pevačicom londonskog benda Dry Cleaning – Florence Shaw,  omiljeni dvojac iz Notingema sada predstavlja prvu od dve saradnje na ovom albumu koje imaju sa članovima sastava Jane’s Addiction čiji su dani najveće popularnosti ostali negdje na prelazu iz 80-ih u 90-e godine. Pesma “So Trendy” urađena je u saradnji sa Perijem Farelom dok ćemo drugu u kojoj gostuje Dejv Navaro moći da čujemo od 10. marta, kada album zvanično i izađe.

Novi album dvojca Vilijamson/Firn stiže nakon nagrađivanog i hvaljenog albuma „Spare Ribs“ objavljenog 2021. Dvanaesti po redu album mudar je, ali hitan pogled na život, svakodnevnicu i surovu stvarnost našeg doba, i veoma prikladan za ples.

Odražavajući dubinu novog albuma, ovaj emotivni narativ istražuje unutrašnje životne strepnje 21. veka, uz iskrivljeno ispitivanje društvenih konvencija.

Singl “So Trendy” upravo govori o opasnostima koje nam donosi današnja tehnologija. Pesma je uporno elektro ogledalo u svetu opsednutom buljenjem u telefone i manipulisano vizualima. Uz poskočne ritmove i rifove Endrjua Ferna, Džejsona Vilijamson i Farel upozoravaju narcisiodne telefonske zavisnike da dignu pogled sa pametnih telefona i pogledaju gore... pre nego bude prekasno.

Vilijamson o tome kaže: "Pevamo o polarizaciji društva koja se dešava kroz moderne i pametne uređaje koje svakodnevno koristimo. Gomila lozinki, prepoznavanje lica, zone komfora i napadni marketing su svuda oko nas."

Novi video za numeru napravio je reditelj Džon Minton (Portishead, Pretenders), koji je koristio generativnu veštačku inteligenciju da postavi Sleaford Mods i Perija Farela u izmišljeni svet nalik retro video igrici koji istražuje temu pesme.