I, zaista, ko bi išta očekivao od Blixe Bargelda i njegovog 'Einstürzende Neubauten'? Svašta! Ali, kad ne očekujete ništa, dobijete sve i još mnogo više!


Odrastao u skvotovima Zapadnog Berlina u kojima je, bez prebijene pare, posla, cilja, mogao biti ono što jeste, neograničen nekim normama koje propisuju šta ćemo govoriti, kako se ponašati, kad jednom uđemo u onaj mod škola - posao - porodica i sve što ide uz to, a delom zbog pitome naravi i sposobnosti da oslušne sebe i deluje po inerciji, Blixa je imao priliku da se druži sa neobičnim ljudima, sa slikarima, piscima, vajarima, glumcima, da bi, uskoro, i sam, svojom pojavom na muzičkoj sceni zamirisao kao najređa cvećka.

Njegova esencija bila je oduvek pomalo oštra, nije mirisala predvidivo i dosadno, umela je da zagolica čulo njuha onima koji su bili gladni nečega drukčijeg, posebnog. Zato smo prigrlili Blixu i njegov 'Einstürzende Neubauten'. Bili smo oduševljeni što je uspeo da od nečega što je trebalo da bude još jedan industrijal bend, stvori ipak nešto posebno, originalno.

Iako je početak bio poprilično težak, jer se bend suočio sa besparicom, sa minimumom znanja o tome kako se pišu pesme, sa nedostatkom instrumenata i svim ostalim problemima koji su ih umeli zadesiti, ono što je bilo dobro jeste sposobnost ovih momaka da stvari okrenu u svoju korist.

Blixa je za prvi album 'Kollaps' pisao strofu po strofu, nije tačno znao u kom pravcu da krene, ali u jedno je bio siguran, i to je velikim crnim slovima napisao na papir - 'NO MORE DRUM SET'.

Nekako je više osećao, nego što je sa sigurnošću znao, da su bubnjevi ogroman problem i da bend nikad neće evoluirati ako nastavi da liči na nešto što je neko negde već jednom čuo. Sudbina je htela da upravo bubnjevi zaškripe kad je egzistencija benda došla u pitanje. Andrew Chudy morao je da proda svoje bubnjeve jer je bio bez novca. Dva koncerta odsvirali su upravo sa tim setom.

Andrew je od novca od prodaje pokupovao neke testere, vijke, metalne delove koje je nadogradio na nešto jeftino što je našao u prodavnici instrumenata, a ličilo je na bubnjeve. Svaki dan je donosio nešto novo, krao ili kupovao bilo šta od metala što je moglo da proizvede zvuk, a među tim čudnim 'imitatorima' instrumenata bili su i limeni tanjiri. Tako je bend, 1983. počeo odiseju koja ih je, upravo zbog neobičnog zvuka, na improvizovanim instrumentima, izdvojila iz mase sličnih bendova i ono što je u početku bilo rezultat nekih nužnih rezova, pretvorilo se u insistiranje na svemu što je drugačije od očekivanog, kad je zvuk u pitanju.

Blixa se 1983. priključio bendu Nicka Cavea i Micka Harveya - 'The Birthday Party' i to kao gitarista, a nakon raspada ovog benda, prešao je u njihov novi bend 'Nick Cave and the Bad Seeds' u kom je ostao do 2003.

Tokom tih dvadeset godina, Blixa je bio potpuno posvećen i svom bendu, a možete samo zamisliti sa koliko je energije morao da raspolaže kada je uspevao da bude sjajan na oba fronta. 'Einstürzende Neubauten' je bio ozbiljan bend, kao i Blixin angažman u njemu. Na opasku nekih kolega i novinara da im treba malo humora u pesmama, Blixa je rekao: 'Mi smo Nemci - mi i ne treba da budemo zabavni!

I nisu zabavni. Oni su apsolutno genijalni, a to su i dokazali tokom godina objavljujući izuzetne albume. Jedan, onaj najposebniji, svakako je, bar meni, 'Ende Neu'.

Sedmi po redu album, 'Ende Neu' izašao je na šesnaestogodišnjicu osnivanja benda 'Einstürzende Neubauten', 1.4.1996.

Ovaj izvanredan album bio je prekretnica za bend, što se tiče smera u kom će iči njihova muzika. Na albumu je pesma sad već kultna pesma 'Stella Maris', koju su u duetu otpevali Blixa Bargeld i Meret Becker, a u kojoj su korišteni gudački instrumenti. Ovo je donelo novi, zagonetniji, mračniji zvuk, koji je podelio dotadašnje fanove benda.

Trinaest godina nakon debi izdanja, album 'Ende Neu', 2009.god. ponovo se našao u prodaji, poboljšanog zvuka i sa bonus pesmom 'Bili Rubin'.

Meni najdraža pesma 'The Garden' našla se na šestom mestu na albumu. Blixa je inspiraciju za stihove dobio dok je kupovao kartu za muzej 'Prado' u Madridu. Čuo je kad je starija Engleskinja rekla svom prijatelju: 'You will find me if you want me in the garden, unless it's puring down with rain...' i to je preneo u 'The Garden'.

Evo i spiska svih pesama koje su se našle na ovom remek-delu muzike.

1. Was Ist Ist
2. Stella Maris
3. Die Explosion im Festspielhaus
4. Installation No. 1
5. NNNAAAMMM
6. Ende Neu
7. The Garden
8. Der Schacht von Babel
9. Bili Rubin

I za kraj, prelepa 'The Garden'...