Sleaford Mods najavljuju svoj novi album „UK GRIM“ koji će 10. marta biti objavljen za izdavačku etiketu Rough Trade Records, a predstavljaju ga istoimenim singlom i video spotom. 

foto: Ewen Spence
Novi album dvojca Vilijamson/Frn (Williamson/Fearn) stiže nakon nagrađivanog i hvaljenog albuma „Spare Ribs“ objavljenog 2021., takođe za Rough Trade Records. Dvanaesti po redu album dvojca iz Nottinghama mudar je, ali hitan pogled na život, svakodnevnicu i surovu stvarnost našeg doba, i veoma prikladan za ples. Vodeći singl i istoimena naslovna pesma 'UK GRIM' nastavlja neverovatnu sposobnost Sleaford Mods da prozovu naše vreme gromkim gnevom, inovativnom elektronikom, eruditskom vizijom i vizuelnom umetnošću. Minimalni, ali impresivni ritmovi pesme dodaju fizičku snagu njihovom uvek pronicljivom pogledu na društvo. Ovo je muzika za telo i um.

Spot za pesmu 'UK GRIM' režirao je britanski konceptualni kolažni umetnik i satiričar Christopher Spencer poznat po svom nom de plume Cold War Steve. Ovo je njegov debitantski muzički video spot i prva animacija, a za saradnju sa Sleaford Mods stvorio je niz originalno brutalnih, ali satiričnih umetničkih dela.


Novi materijali doista predstavljaju zvuk sadašnjice, ne samo u smislu ideja i problema na koje pozivaju snažni tekstovi Džejsona Vilijamsona (Jasona Williamson), već i zahvaljujući inovativnoj i impresivnoj produkciji Endrjua Ferna (Andrew Fearn), koji je na ovom izdanju sarađivao s kreativnim snagama američkog rock benda Jane's Addiction - Perijem Farelom (Perry Farrell) i Dejvom Navarom (Dave Navarro), kao i sa Florens Šo (Florence Shaw), izuzetnom pevačicom britanskog benda Dry Cleaning.

Govoreći o silama koje su pokrenule poetski protest, Sleaford Mods otkrivaju da je bes koji oećaju naglašen ljubavlju prema ljudima i mestima oko njih, čineći „UK GRIM“ koliko slavljem pojedinaca i idealista, toliko i napadom na vladajuće klase koje sa sve većim očajem prate svoje sebične ciljeve.

“Možda smo ponosni na našu domovinu. Možda smo ponosni što smo Englezi”, objašnjava Vilijamson. “Možda sam ponosan na užasne sive ulice i usrano vreme, i glupu modu u koju ulažem. Samo što Englezi na koje smo ponosni uopšte nisu poput Engleza koje vlasti pokušavaju da promovišu.”