Treće, završno veče Arsenal Festa, prvog festivala u Evropi koji je održan od početka pandemije koronavirusa obeležili su sjajni nastupi muzičkih velikana Riblje Čorbe, Ingvija Malmstina, Ortodox Celtsa, Osvajača, pred više od osam hiljada ljudi.

Arsenal fest je ove godine pokazao da je moguće organizovati bezbedan festival uz poštovanje odluke o potvrdama o revakcini ili testiranju pre ulaska na festival. Tokom tri festivalska dana testirano je oko pet hiljada posetilaca.

Glavna bina otvorena je nastupom Osvajača, pesmom “Krv i led”, a publika je u glas pevala brojne pesme popularnog kragujevačkog benda. Nakon njih usledio je emotivan nastup Riblje Čorbe, predvođene Borom Đorđevićem koji je na početku poručio da posvećuje koncert preminulom Miši Aleksiću:

“Dobro veče dragi ljudi, dobro veče Srbijo! Srećni smo što smo ovde posle šesnaest meseci pauze. Lepo je biti ponovo na bini ali je teško bez Miše”, rekao je Bora i zamolio publiku da minutom aplauza, a ne tišine, oda poštu dragom kolegi. Narednih 75 minuta Kneževim arsenalom orile su se legendarne pesme “Kada padne noć”, “Kad sam bio mlad”, “Pogledaj dom svoj anđele”, a završnu pesmu “Lutka sa naslovne strane” publika je otpevala sama, ispraćajući sa scene rok legende.

foto: Nemanja Đorđević
Energičan nastup gitarskog virtuoza Ingvija Malmstina oduševio je ljubitelje jakog električnog zvuka. Američki gitarista, koji je takođe prvi put nastupio ispred publike baš na Arsenal festu, posle godinu i po dana pauze, nije krio oduševljenje dočekom i atmosferom na raskošnoj bini, koju je samo zbog njega krasilo 28 Maršalovih pojačala.

Velika žurka i ples do kasno u noć krenuli su prvim taktovima Ortodox Celtsa, koji su zatvorili Main stage ovogodišnjeg Arsenal festa.

Odličan miks emocije i hajpa na Garden stage-u napravili su izvođači nove generacije Ivan Jegdić, Voyage • Rouzi • X, ali i nastupi iskusnijih kolega među kojima su Peter Vein, Gazorpazorp, Sajsi MC, Dead Joker, Kanda Kodža i Nebojša, Texas Flood i Pero Defformero.

Festivalske kapije zatvorene su nastupima sjajnih di-džejeva među kojima su bili Sale Janković & Markwood (LIVE). Hunckie b2b Petrovitz YU, Wise D & Kobe i Dejan Milićević.

U okviru 11. Arsenal Festa, na tri bine nastupilo je više od 50 domaćih, regionalnih i internacionalnih izvođača koji godinu i po dana zbog epidemije nisu bili na sceni. Festival je pratilo 150 novinarskih redakcija, a publiku su, pored posetilaca iz Srbije činili i gosti iz Rumunije, Makedonije, Crne Gore, Velike Britanije, Austrije, Bugarske..

Festival je bio obogaćen pratećim filmskim programom, tribinama, kao i izložbama fotografija Nemanje Đorđevića i postavkom skulptura umetnika Viktora Kiša, koje su krasile centralni prostor festivala.

Kroz kapije Kneževog arsenala u protekla tri dana ukupno je prošlo više od 23 hiljade posetilaca.