Petnaesti po redu redovni "Dragonero" vodi nas iz divljina erondarskih na carski dvor i unosi dobrodošlu promenu u serijal, upoznajući nas s dekadencijom visokog plemstva i politikanstvom u vrhu imperije.

U suštini, klasičan motiv fantazijske književnosti, često viđen i još češće razrađivan na raznorazne načine. U "Dvorskim spletkama" (ne znam pod kojim će naslovom ova epizoda biti objavljena kod nas) ovo opšte mesto je iskorišćeno na više nego solidan način za ispredanje očigledno dvodelne priče, ali i za svojevrsno unapređenje glavnog lika i začetak nekih novih pripovednih putanja i to na način koji je takođe često viđen, ali opet uvek lepo prihvaćen kod čitalaca.

Moram priznati da mi se crtež dopao manje nego obično. Premalo je pažnje posvećeno licu glavnog junaka, tako da on u nekim kadrovima pre liči na grubi nacrt sebe nego na bredpitovskog protagonistu pređašnjih epizoda. Bez obzira na to, mizanscen je crtan prilično uspešno i gradski krajolik je crtaču pružio priliku da se iskaže crtajući monumentalne građevine. Kao i inače kada je o Dragoneru reč, crtež vapije za kolorom i A4 formatom.

Ako se ova epizoda posmatra zasebno, ocena bi bila 4*. To je čak i lako, pošto je presek između ove i naredne jasno povučen. Međutim, svakako će se razrešenje cele priče u epizodi n. 16 odraziti i na "Dvorske spletke".

Ipak, 4* 

Ivan Jovanović Nightflier