Prošlo je tačno godinu dana od kada smo poslednji put razgovarali sa članovima benda Evolucija. I te kako je bilo povoda, jer je 2019. bila najbolja godina po bend do tada. Njihov album "Hunt" izabran je za album godine u Nemačkoj, na šta su se nadovezale dve mini turneje po Evropi na kojima su između ostalih nastupili i sa Paradise Lost, Children of Boddom i Doro. Sve to je nekako prošlo "ispod radara" domaće javnosti ali su im turneje otvorile neka nova vrata. Konkretno, bila je zakazana hedlajn turneja po Kini. Da, po Kini i to u trenutku dok se čuvena epidemija tek počela zahuktavati u toj zemlji. Naravno, okolnosti su takve da će turneja morati da sačeka neke bezbednije dane a sam bend je još tada izjavio da im je želja da ipak najviše zasviraju pred domaćom publikom.

Složićete se, u trenutku kada vam se otvaraju neke nove šanse i stvaraju prilike, popriličan je udarac kada sve to mora da stane na neodređeno. Ume to da bude prilično demotivišuće ali ekipa iz benda nakon nekog vremena ipak rešila da ne sedi skrštenih ruku već se dala u pripremu novog albuma. Već par meseci snimaju nove pesme i mi ih upravo zatičemo u studiju gde razgovaramo sa Dragišom, frontmenom ovog sastava...


Dragiša, reci nam na početku ovog razgovora kako teku radovi na novom albumu, dokle se stiglo?

Epidemija je pomerila izlazak našeg novog studijskog albuma, koji smo započeli 2019. ali zbog koncertnih aktivnosti benda malo smo usporili i onda nas je zadesila ova velika pošast koja je sve usporila i u jednom trenutku nas čak i zaustavila, kao da smo se izgubili. Najteže nam je palo otkazivanje velike turneje po Kini i nekoliko velikih nastupa. Onda je naišao onaj mirniji period kada smo nastavili sa radom na albumu tako da su četiri pesme kompletno snimljene a za ostale su snimljene gitare i imamo sve tekstove, tako da čekamo povoljnu situaciju da se nasnimi bubanj, bas i na kraju vokali.

Koji je radni naziv albuma?

Za sada nema pravog naziva, ali ako bi posmatrali tematski i stilski novi album, onda bi moglo da bude "Kocka je bačena / One Dime For the Good Luck". 

Koliko će na albumu biti pesama?

Na engleskoj verziji albuma će biti 10 pesama a na srpskom za sada je u planu 8 pesama.

Kakve su nove pesme u odnosu na stare, ima li promena u zvuku?

Stilski će biti kao i prvi album, ali biće mnogo više orkestracija i drugačiji pristup u radu na albumu, zbog većeg iskustva, a veliki razlog je i producent, koji dobro poznaje naš stil i vodi računa da sve to zvuči kako treba. Veliki uticaj će imati inženjeri koji će raditi miks i mastering, radimo na tome da to budu velika imena.

Da li će i on biti snimljen sa pesmama na srpskom i engleskom sa namerom da se ponudi i domaćoj i stranoj publici?

Da, radićemo isto kao i na prvom albumu, na srpskom i engleskom. Što se tiče srpskog albuma očekujemo veću medijsku podršku jer bez toga je svaki trud uzaludan, na žalost to nije samo slučaj sa nama. Verujem da će neko shvatiti da mi nemamo samo pet bendova i da treba dati šansu i drugima.

Ovoga puta radite i sa zanimljivim saradnicima. Recite nam nešto više o tome. Zašto ste baš njih odabrali i kako ste zadovoljni saradnjom?

Ovoga puta imamo dosta saradnika i svako daje svoj pečat na albumu. Kao što sam rekao, jako važnu ulogu u tome ima nas producent Marko Vučković (Alister), on je i jedan od najvažnijih članova benda, najbolje nas poznaje, naš je tonac na svim nastupima, angažovan je na svim poljima i najviše radi. Tu je i naša draga Marija Mihajlović, ona je voklani producent, po meni je jedna od najdoslednijih i najkorektnijih osoba u muzickom svetu. Prateće vokale peva Ana Maglica. Aranžmane za dve pesme je uradio naš veliki klavijaturista Saša Lokner i zaista je odradio maestralno. Tekstove na englekom je napisao moj najveći drug i prijatelj Ljubomir Sedlar, o njemu bih morao poseban intervju. Čutura je napisao jedan tekst, Marija takodje, Duda je napisala dva teksta, tu je i Aleksandar Sedlar kao aranžer na jednoj pesmi, i naravno tu je i moj veliki brat Dragan Urošević Uroš, ja bez njega ne mogu da zamislim rad na albumu. Na prvom albumu smo mi išli kod njega, sada on pobegne iz Kragujevca kod nas na nekoliko dana i to nam je najlepši deo snimanja ovog albuma. Za orkestracije je zadužen Nikola Nikita Jeremić, predavač na SAE institutu i vec dokazani kompozitor/aranžer muzike za film i igre. Album se snima kod Čede u Jagodini, vokale za četiri pesme smo snimali u Beogradu, snimatelj je bio Andreja Jovanović. Izabrali smo ih zato što iza njih stoje velika dela i sa nekima smo i privatno jako bliski. Naravno, biće tu još gostiju do kraja snimanja.

Kada bi album mogao da bude gotov?

Naš plan je da do proleća sve završimo i da pošaljemo na miks i mastering, jedini problem je kako će izgledati epidemiološka situacija, od toga sve zavisi, jer ne želimo nikakav rizik, mi očekujemo da će doći do smirivanja situacije. Mi smo spremni. 

Hvala ti Dragiša na ovom razgovoru, nećemo vam više smetati.

Hvala i vama na ovom razgovoru, veliki pozdrav vama i vašim čitaocima i čuvajmo sebe i druge!

U nastavku vas pozivamo da pogledate snimke i atmosferu iz studija. Imaćete prilike i da ekskluzivno čujete delove novih pesama.