Definitivno se može reći da je 2019. godina bila najuspešnija za bend Evolucija. Godine truda, ulaganja i pažljivog rada konačno daju konkretne i značajne rezultate. Najpre je njihov album proglašen za album godine u Nemačkoj, nakon čega su usledili nastupi, pre svega u inostranstvu. Kruna toga je i mini turneja sa koje su se upravo vratili a koja će se po svemu sudeći nastaviti.
Od snimaka sa nastupa, kao jedan vid video dnevnika, napravili su spot za pesmu "Hunt". Ovaj video na pravi način prenosi njihov nastup, zvuk, reakciju publike ali i trenutke iza scene.
Čini se da prilike koje im se pružaju koriste na najbolji mogući način a da najbolje tek predstoji videćemo u razgovoru sa Dragišom, frontmenom ovog sastava.

foto: Wood
Zdravo Dragiša, upravo ste se vratili sa, slobodno se može reći, mini turneje po Evropi u okviru koje ste odsvirali pet koncerata. Prvo pitanje se i samo logično nameće - utisci. Dakle, kako ste doživeli ovu avanturu?

Teško je rečima opisati to treba doživeti, još smo ispunjeni tom energijom, svi mi u bendu imamo dosta nastupa iza sebe ali stati na istu binu sa Kraljicom kao sto je Doro, naročito za mene je to nezaboravno jer je moja najomiljenija pevačica. Publika nas je od izlaska na binu pa do kraja nastupa prigrlila i nije nas puštala, jednostavno smo postali jedno. Profesionalizam organizatora i sve što ide uz tako velike kocerte je bila bez i jedne greške, nije se pravila razlika izmedju glavnog benda i predgrupe, imali smo apsolutno iste uslove i posebno što bih hteo da naglasim je podrška glavnih bendova Doro i Children of Bodom i njihovih tehničara.

U Sankt Peterburgu i Moskvi ste nastupali sa „hevi metal kraljicom“ Doro a u Minsku sa Children of Bodom. Sudeći po fotografijama sa vaše stranice, sa Doro ste se lepo proveli. Kako pamtite generalno nastupe sa ovim bendovima?

Da sa Doro smo se stvarno odlično proveli, a bili smo i duže zajedno. Doro Pesch je stvarno kraljica, na bini i privatno uvek je nasmejana i druželjubiva. Druženje je odmah počelo na aerodromu u Sankt Petersburgu, prilazi basista Nick Douglas kaze: "Zdravo, ti si basista Evolucije", ja sam se izgubio, družili smo se sve vreme.

Svi članovi njenog benda su prijatni i druženje sa njima iza bine i uopšte je za nas nezaboravno, iako su neki članovi Amerikanci svi su znali nemački pa je za mene a naročito za Ilanu to bilo odlično, ostali smo i dalje u kontaktu. Children of Bodom su takodje prijatni, ponudili su nam da možemo da koristimo i njihovu opremu ako nam nešto zatreba, vodili su računa da i mi imamo dovoljno vremena za tonsku probu, pa smo umesto sat vremena imali dva sata, teško je sve to zabeležiti kamerama, i ono što je zabeleženo iza bine nismo još dobili [smeh], fotograf koji je imao akreditaciju da slika je nestao.

Snimke sa ovih nastupa ste iskoristili da snimite neku vrstu video dnevnika. Snimci prate vaše živo izvođenje pesme „Hunt“. Čini mi se da su oni na pravi način preneli kako su izgledali vaši nastupi. U spotu možemo videti i neke momente „iza scene“, pre i posle koncerta ali i reakciju i brojnost publike za vreme vašeg nastupa.

Imamo dosta snimaka, pa smo se pitali šta da objavimo. Odlučili smo se za dve pesme i da koristimo kadrove samo iz tih pesama ali sa sva tri nastupa, a ostali materijal ćemo objaviti baš kao neki dnevnik. Naročito je ineteresantno iza bine, pre i posle nastupa. Što se tiče ovog spota, odmah po objavljivanju dobili smo puno pozitivnih poruka.

Gledajući spot stekao sam utisak da tamošnja publika u velikom broju, na pravi način i sa dosta pažnje isprati i predgrupe. Vidi se da su zainteresovani jer pre, za vreme i posle nastupa prilaze sa željom za fotografisanjem, kontaktom i slično. Šta nam možete o tome reći?

Mislim da se publika dobro informisala ko je predgrupa jer su nas svuda prepoznali, čekali nas na ulazu, slikali se i razgovarali sa nama. I posle nastupa je bilo slikanja, razgovora i autograma, dobijali smo i pitanja u porukama da li mogu da nam prilaze da bi se slikali sa nama i da nas zagrle, mnogi misle da smo poznat i veliki bend u Srbiji. Iz mog iskustva znam da su predgrupe poznatih bendova dobri bendovi, jer je velika konkurencija da bi ste bili predgrupa, to nije isto kao kada vi odete na neki festival pa nastupate ispred nekog poznatog benda, tu odluku donosi organizator festivala. Da biste bili predgrupa na turneji poznatim bendovima o tome odlučuje direktno menadžment tog benda. Mada se na nekim koncertima koje sam ja gledao dešavalo nekim predgrupama da budu izviždane i skandirali su ime glavnog benda. Mi smo se uverili po reakciji publike da smo na pravom putu i to nam daje ogromnu snagu.

 
Ono što su vam ovi nastupi doneli je i konkretna ponuda za turneju po Kini na kojoj biste bili hedlajneri. Ovoga puta niste mogli da prihvatite poziv. Da li postoje neki dogovori za proleće i koliko koncerata bi ta turneja podrazumevala?

Dobili smo ponudu za Kinu za novembar, pošto su se datumi poklapali sa nastupima u Švajcarskoj zamolili smo ih da se prebaci za mart mesec. Bili bi hedlajneri i traže od nas od 25 do 30 nastupa, mi smo ponudili 15 nastupa i sada čekamo njihov odgovor, mislim da ćemo postići neki kompromis.

Turneja koja je centralna tema našeg razgovora je zapravo posledica vaše saradnje sa Alpha Omega menadžmentom. Dakle, o vašem radu brine profesionalna ekipa. Obzirom da je to retkost kod naših bendova, mislim da bi i čitaocima i bendovima odavde bilo zanimljivo da malo objasnite kako te stvari funkcionišu, koliko ste zadovoljni saradnjom, šta jedna takva agencija može da ponudi bendu i koje su obaveze i jedne i druge strane. Pitam, jer je ovo lepa prilika javnosti da pročita kako muzička industrija funkcioniše iznutra.

Tako je, da krenemo iz početka, sve je počelo kada je naš album izabran za album godine u Nemačkoj o tome ste i vi pisali. Odmah posle toga smo dobili ponudu za turneju sa grupom Necronomikon i ubrzo dobili i ponudu da potpišemo ugovor za Alpha Omega menadžmentom i sada vidimo da nismo pogrešili. Kada radite sa profesionalcima vi se koncentrišete samo na sviranje, imate tim ljudi koji na sve misle. Ponekad imam osećaj da oni rade 24 časa, uvek su dostupni. Na početku nam je bilo neobično, nismo navikli da se sve ispoštuje dogovoreno jer za svaki nastup postoji ugovor i sve je precizirano od tonske probe, opreme do buđenja i spavanja. Bilo koji problem rešavaju odmah, mi smo zaista prezadovoljni njihovim radom i drago nam je što smo deo Alpha i Omega porodice kako oni to stalno naglašavaju.

Imam osecaj da je jako teško potpisati za neku ozbiljnu agenciju a da nemate nešto što će privući njihovu pažnju, jer kao što sam rekao konkurencija novih bendova je velika. Da bi vas agencija ponudila za predgrupu nekom velikom bendu morate skrenuti pažnju na sebe jer ponudu ne šalje samo jedna agencija i mnogo je bendova u igri. Ako prodjete to vam je potvrda da vredite. Tu ne postoje ni veze ni protekcije. Sto se tiče obaveza i jedne i druge strane je profesionalnost u svemu, od ponašanja na turneji, odgovornosti i ljubaznošću prema svima i ispunjavanju svega dogovorenog i uzajamno poverenje.

Koliko vam je ovo iskustvo sa mini turnejom i profesionalnim menadžmentom značilo? Koliko ste toga naučili?

Ovo je za bend u celini i za svakog pojedinačno jako veliko iskustvo, i osećam da je bend mnogo napredovao u svemu, jer kada ste duže vreme u kontaktu sa velikim svetskim muzičarima i tour menadžerima i sa njima o svemu razgovarate, onda to ima velikog uticaja na vaš način shvatanja i razmišljanja, i odjednom vidimo stvari koje su jako bitne u ovom poslu kojim se bavimo, podiže se samopouzdanje i odgovornost, jer znamo da ne sme biti kiksa u nastupu jer ispred je publika željna energije. Iza bine su tour menadžeri i iskusni i poznati muzičari, morate dati sve od sebe i to iz srca jer publika to oseća, ja sam izuzetno zadovoljan bendom i našim ton inženjerom Markom Vučkovićem (gitarista grupe Alister) on je najzaslužniji za naš zvuk, ujedno je naš psiholog, savetnik i vodja puta [smeh].

Na kraju ovog razgovora voleo bih da pomenemo dalje planove. Znam da su nove pesme gotove i da ulazite u studio ili ste već krenuli sa snimanjem. Dakle, šta vas očekuje u narednom periodu?

Da, nove pesme su gotove, počeli smo sa snimanjem, konkretno smo snimili bubanj i bas za četiri pesme, trebali bi da nastavimo dalje, sad nam predstoji još jedan nastup u Bukureštu 11. decembra sa grupom Tyr, pa očekujemo da nam januar bude slobodan da bi se okrenuli snimanju. Radićemo isto album na srpskom i engleskom. Album snimamo u Jagodini kod Čede sa našim glavnim i odgovornim Markom. Za februar mesec znamo da gostujemo u Kijevu i Minsk a nadamo se da smo marta na pomenutoj turneji u Kini. Želja nam je da u 2020. sviramo i pred domaćom publikom, da li ćemo u tome uspeti to najmanje zavisi od nas.

Hvala vam na ovom razgovoru i nadamo se, slušamo se što skorije uživo.

Hvala i vama na podršci koju nam dajete i što vaše čitaoce upoznajete sa našim radom i veliki pozdrav svima koji nas prate i koji su uz nas!

Intervju vodio Nenad