Kasnih '80, predgrađe Essexa, Braintree, nije imalo mnogo za ponuditi mladom Keithu Charlesu Flintu, bar ne nešto što bi zadovoljilo njegovu nemirnu prirodu.

Njegovo nesrećno detinjstvo i rana mladost bili su dodatno zakomplikovani razvodom roditelja. Zbog disleksije, sve teže se prilagođavao nastavi, pa je zbog problematičnog ponašanja prebačen u specijalnu školu. Tvrdio je da nisu mogli da ga primoraju da mirno sedi, osim ako ga hipnotišu, zbog neverovatne energije koja je rezultirala hiper-aktivnošću.

Imao je tek 15 godina, kada je napustio školovanje i prepustio se životarenju koje se polako pretvaralo u rutinu. Radio je neko vreme kao radnik na pokrivanju krovova, što je bio dosta zahtevan posao za nekog ko nije nikad mirovao na jednom mestu. Ta dosadna svakodnevica prekidala se jedino noću, kada je posećivao rejv žurke i uživao u elektronskoj muzici.

Tokom jednog od izlazaka, u klubu 'The Barn' čuo je je DJ Liama Howletta. Bio je oduševljen njegovim muzičkim ukusom i rekao mu je da bi sa takvim zvukom mogao da napravi mnogo više od nastupa po klubovima. Liam mu je poklonio kasetu sa njegovom muzikom, na kojoj je pisalo 'Prodigy', što je bio naziv sintisajzera proizvođača 'Moog'.

Keith ga je kontaktirao već sutradan i, sa ogromnim entuzijazmom, počeo je da ga nagovara da nastupa na bini sa njim, kao dens - pratnjom. Liam je, srećom, to i učinio. Sa DJ Howlettom, nastupali su, kao plesači, Flint i njegov prijatelj Leeroy Thornhill. Ekstrovertnost koja mu je olakšavala da se umetnički izrazi, pomagala mu je u odnosu sa ljudima, jer je mnogo voleo da ih zasmejava i zabavlja. Ali, kako sam kaže, u nekim situacijama u kojima bi se našao neplanirano, povlačio bi se i ćutao, a kada bi se opustio, opet je mogao biti onakav kakav je - sjajan animator. 

 
Veliki uspeh za Keitha je stigao kada je 1996. otpevao pesmu 'Firestarter' i u propratnom spotu pokazao novi, pank izgled, sa dvostrukom 'krestom'. Njegovi pirsinzi, iskolačene oči uokvirene crnim kreonom, originalni plesni pokreti, fantastičan ritam pesme i mračna atmosfera, podigli su na noge fanove, ali i besne roditelje koji su bili zgroženi ovom 'sotonskom' pojavom.

'Nisam Sotona, ali nisam ni preterano dobar! - izjavio je Keith iziritiran prozivkama i predrasudama.Posle je došla na red i 'Breathe', kao i u mnogi hitovi koji su se nizali i vodili 'Prodigy' na neke od najvećih bina sveta.

Uporedo sa slavom, došla je i velika količina novca i slobodnog vremena koje je Keith pokušavao da ubije u neprestanoj potrazi za uzbuđenjima. Droga i alkohol su polako preuzimali ovog harizmatičnog pevača i on je shvatio da mora da prestane sa takvim načinom života, dok ne bude prekasno. To se poklopilo sa krizom koju je bend proživljavao početkom 2000-ih, kada je teško uspevao da napiše pesme koje ne bi bile po već isprobanoj formuli. Želeli su da se odmaknu od prepoznatljivih tonova, želeli su i dalje biti uzbudljivi, a ne ići na sigurno - ali nisu znali kako. Karijera benda je išla vijugavom putanjom, ali nikad na dole.

2006. Keith se venčao sa japanskom DJ muzičarkom Mayumi Kai, ali nakon 12 godina brak se raspao. Ovo je doprinelo velikom emotivnom krahu, no uprkos početnom šoku, nada da će se pomiriti sa Mayumi nije ga napuštala.

Ovaj strastveni ljubitelj motora, nezaboravna i izuzetno dragocena figura na muzičkoj sceni, maestro pokreta, inovator elektro-zvuka, nikad nije krio da je često imao kreativne krize i privatne probleme koji su rezultirali i borbom sa zavisnošću od lekova protiv bolova. 2009. je i priznao da je razmišljao o samoubistvu. Ovo, nažalost, nije ostalo samo priznanje. Deset godina kasnije, u martu 2019. Keith je oduzeo sebi život vešanjem.

Tatjana Smiljanić