'The Boys' strip Gartha Ennisa i Daricka Robertsona, koji je oborio sve prepone na stazi zvanoj politička korektnost, i ne samo da ih je oborio, nego je zastao i išutirao ih sa takvim zadovoljstvom, da su mu bale curile niz bradu, zbog čistog, entuzijastičnog orgazma koji je doveo do olakšanja u vidu mesijanske poruke koja je napokon otišla u strip - etar: još ima nade za ogoljenu umetničku slobodu.


Naopak u svakom smislu, bestidan, otrovan, nekulturno bezobziran, lascivan i na mnogo načina nakaradan, ovaj strip je istresao iz gaća svaku idealizovanu predstavu koju smo imali o super-herojima. Uljuljkani u moć njihovih moći, opustili smo se i previše, ne vodeći brigu o tome koliko su, zapravo, (ne)savršeni i koliko je slika o njima počela da dobija patinu ispod koje su bledele njihove živahne boje.

Do nedavno se ta slika urezana u mozak običnog smrtnika, slika na kojoj su brojni odvažni ljudi sa neverovatnim sposobnostima uvek pravični i na strani slabijeg, činila neprolaznom, nepromenljivom, a onda se polako počela kriviti. Sa dolaskom Gartha Ennisa na strip-podijum, ona se izobličila do neprepoznatljivosti. Garth nas je naterao da skinemo mrenu sa očiju, da shvatimo da je portret super-heroja, skriven na nekom tavanu, konačno razotkriven, a pravi junak, čije je lice dobilo upravo ono što je godinama pokvarenjački zasluživalo, stoji ispred nas sa svim manama koje je uspešno skrivao iza svojih (ne)dela.

Dobili smo šamarčinu koja je, doduše, raspalila po našem obrazu mnogo pre Ennisa, kada su strip autori svoje heroje počeli stavljati u situacije u kojima se nisu poneli uvek ispravno, ali su, gotovo uvek, pronalazili opravdanje za takvo ponašanje. Ennis ne daje nikakve olakšice niti kredit ni jednom od svojih likova, pa čak ni samom Bogu, kog, kao ateista, često prikazuje kao zločestog i prepredenog individualca, koji voli da sjebe čoveka kad god je u mogućnosti. Ali u ovoj priči nema Boga. 'Nema ničega gore!' kako kaže Starlight. Ima samo onih koji su umislili da su bogovi. I mnogo ih je.

U 'Momcima' je situacija dodatno zakomplikovana činjenicom da super-junaci nisu rođeni sa svojim moćima, nego su im one stvorene uz pomoć hemijske formule poznate kao 'V jedinjenje' kojim su kljukani dok su još bili u pelenama. Jedinjenje je stvorio jevrejski naučnik Jonah Vogelbaum, koji je prve serume davao nacističkoj vojsci Nemačke, stvarajući od nje teško savladivu silu. No, u strahu za svoj život, zbog sve veće mržnje prema Jevrejima, pobegao je u Ameriku gde je nastavio sa eksperimentima na novorođenčadima, radeći za 'Vought'. Laboratorija u kojoj je držao ove mališane iznedrila je super-ljude sa snažnim emocionalnim i mentalnim problemima, vešto zamaskiranim neprestanim nadzorom i kontrolom svakog njihovog koraka.

Ovi potpuno i do imbecilnosti obožavani likovi, sa ulogama koje predano i strastveno igraju pred očima nacije što leluja u transu zbog njihovih junačkih pohoda, svako u svom resoru, grade imidž božanstva kojem se ne gleda u zube.

Ali, sve dosadi, pa tako i uloga koja se igra godinama, na istim daskama, pred publikom koja samo menja godište, ali ne i svoju viziju nad-čoveka. A kad se stvari pretvore u rutinu, tu su dobri, stari poroci, kojima se prepuštaju oni od kojih se to najmanje očekuje. Kovitlac učestalih grešaka, laži, praznih obećanja, prevara, zahvatio je i ispravne među njima, uverene da treba da služe pravdi i istini, pa smo dobili nehomogenu smesu nalik na blato iz koje bi, povremeno, provirio poneki belutak, pokazujući da mu se čistota još uvek nije umazala do neprepoznatljivosti.

Hughie Campbell
'The Boys' počinje kao priča o jednoj nesreći, tačnije - ubistvu (bez predumišljaja) devojke koja se našla na putu super-junaka A-Traina u misiji, doslovno se rasprskavajući u kapljice krvi i komadiće tkiva, pred očima njenog dečka, koji je (bukvalno) ostao sa njenim šakama u rukama.

Traumatizovanog mladića regrutuje tajni ogranak CIA- 'The Boys', na čelu sa Billyjem Butcherom. Njegov zadatak, koji mu zbog lične tragedije predstavlja pravo zadovoljstvo, je da raskrinka 'sups' miljenike Amerike i postavi ih u granice u kojima će njihovo delovanje biti strogo nadzirano i kontrolisano, a status zvezda zauvek izbrisan.

Naizgled neshvatljive, sumanute akcije ovih običnih momaka, u kojima ganjaju ljude koji su uradili bezbroj dobrih dela, kao i gomilu najodvratnijih ikada zabeleženih od strane nekih heroja, polako bivaju sve opravdanije kako upoznajemo njihove 'besprekorne' mete.

Te mete su super-junaci predstavljeni svetu pod nazivom 'The Seven'. Ova grupa koja ima svoja neslaganja i sukobe unutar matične organizacije 'Vought American' želi da se infiltrira u sam vojni vrh Amerike i započne novu eru ratovanja, sa ljudima stvorenim u laboratorijskim uslovima i kreiranim da beskompromisno izvršavaju naređenja svojih beskrupuloznih nalogodavaca.

Tu eru započeće, nizom nedoličnih i podmuklih poteza, najveći heroj nacije - Homelander. Ovaj zalizani super - plavušan, glavom i tipičnom američkom bradom, pod okriljem firme čiji je savršen imidž godinama stvaran u medijima, uz pomoć jake PR službe, u samo jednom ekspresnom 'obilasku' sveta, tokom jedne jedine noći, zloupotrebom 'V jedinjenja' koje će deliti šakom i kapom, uspeće da optuži ljude sa kriminalnom prošlošću, i one koji se zalažu za neke radikalne ideje, za gomilu sranja koje su počeli da prave svuda naokolo, pokazujući novostečene moći. Stvarajući od njih omražene teroriste, pojačavao je veru civila u jedine koji mogu da im se suprotstave - grupu 'The Seven'.

Homelanderova manipulacija nije ostala skrivena - potresla je 'The Vought' toliko da se prevrat unutar njegovih zidina desio tako brzo i silovito, sa neopisivom brutalnošću, da nije ostalo nikakvog prostora za odbijanje napada.

Dojučerašnju najveću ljubav i opsesiju, Madelyn Stilwell, koja je bila 'matica' ove herojske skupine hladnokrvno je ubio. Za ubistvo je optužio Buchera, koji je došao da naplati silovanje i smrt njegove žene za koju je krivio Homelandera i njegovu šeficu.

Homelander
Homelander, heroj kom se izmiče tlo pod nogama, mračni psihopata pogane jezičine, nepredvidivog ponašanja, problematične ličnosti, preuzima kontrolu nad pojedincima iz grupe. Nekad bliski saradnici sve više se udaljavaju i gube konce privatnog života, u sve većem raskoraku sa svojim alter-egom. Osim ličnih, sve težih problema sa identitetom, suočavaju se sa pretnjom koju predstavlja samo-nametnuti vođa super-ega, kom više ništa nije sveto i koji ne bira sredstva da dođe do cilja. Njegove akcije povređuju ljude, ali i članove tima i zato mora biti zaustavljen. A 'Momci' su jedini koji iskreno žele da stanu na put ne samo Homelanderu, nego i svakome ko mu se ne usprotivi i na taj način prećutno učestvuje u njegovim nedelima. Bitka je teža nego što možete zamisliti i potrebna je snažna volja, vera u ispravnost cilja i mnogo, mnogo ličnih žrtva, odricanja, prolivene krvi i znoja, da bi se uspostavila kakva-takva ravnoteža između pravde i njenih izvršitelja.

Nemoguće je u jednom tekstu ući u sve aspekte ovog neverovatnog stripa, niti dublje ući u analizu svega što nam je gurnuto pod nos. Nemoguće je pojasniti sve ono što se dešava na stranicama punim krvi i nasilja, seksa, patnje i bola. Nemoguće je pojmiti razmere ogromne kolateralne štete koju čini civilno stanovništvo nakon intervencija onih koji su tu da bi ih spasili od zločina ili zaustavili kriminalne radnje. Ovi nevini gubici okosnica su sukoba 'momaka' i super-heroja. Iako neki od njih, kojima je savest još uvek čista, a osećaj za dobrobit čovečanstva i dalje veoma snažan, pokušavaju da usmere svoju snagu na rušenje autokratskog režima unutar vlastite porodice, ne možemo a da se ne zapitamo - ko je kriv za to što je sve otišlo dođavola i raspalo se kao kula od karata?

Garth nas na primeru Homelandera ponovo podseća da su najveće rupe nastale u našem emotivnom telu napravljene tokom najranijeg detinjstva. I te izbušene rupe koje ne dozvoljavaju da budu otkrivene na vreme i koje se uspešno prekrivaju šarenim bašticama sa cvećem, ne bi li kamuflirale svoje crnilo i smrad, su oduvek bile i biće uzrok svih naših slomova, padova, mentalnih i emotivnih problema.

Homelander, od kog je traumatično detinjstvo napravilo ovakvog nemilosrdnog kurvinog sina, kakvog smo upoznali na stranicama stripa 'The Boys', trebao bi da uplaši mnoge od nas i opomene nas da na vreme počnemo da tražimo svoje rupe. Ako ih imamo, da ih što pre popunimo, da ne upadamo u njihove ambise, ranjavajući sve oko sebe, a ako ih nemamo...Šalite se? Nemamo? Novčić za svakog ko je iskusio sranja u detinjstvu i postaću multimilijarderka...

Tatjana Smiljanić