Miner Records je regionionalni izdavač ekstremnog zvuka koji već desetak godina povezuje regionalnu sa scenom zapadne Evrope. Razlog tome je što je centrala ove izdavačke kuće u Švajcarskoj te se Minerova izdanja lako mogu naći i u velikim prodajnim lancima (pažljivi čitaoci našeg sajta setiće se priče kako je Miner završio u Media Markt lancu).

Jedan od brendova ove izdavačke kuće je serijal kompilacija Invasion from the East koji je doživeo šest izdanja do ovog momenta. Ali pre pola godine, Miner je započeo novi, Virus is my business serijal koji ovih dana doživljava svoje drugo izdanje. Milan von Stone je tu da odgovori na naša pitanja i reši sve nedoumice.

Kompilacije nisu strane Mineru ali „Virus is my business“ jer, moglo bi se reći, nov serijal kompilacija koji ste pokrenuli. Kako ste došli na ideju?

Trebamo pandemiju iskoristiti da razmislimo kakav Unaderground sutra želimo, te postavimo temelje boljoj budućnosti autorskim bendovima. Ispred nas je jedna nova epoha Undergrounda, jedan novi način Undergrounda, a svi mi koji delujemo u muzičkoj industriji smo sukreatori nove scene, rock stvaralštva sutrašnjice. S vetrom u leđima nakon desetak godina uzastopnog rasta međunarodnih muzičkih kretanja možemo konstatirati da su se najveći akteri muzičke industrije „uljuljali“ u komfor predvidljivog poslovanja i sigurnih dešavanja to jest prihoda od prodaje nosača zvuka, unapred rasprodatih turneja i festivalskih ulaznica… Muzika poznatih nas je razmazila. Naviknuti smo na pozitivne vesti o muzičkim zbivanjima obeležene globalizacijom, stalnim rastom festivalske ponude i potražnje, pojavom novih bendova, savremenim internet trendovima. Očekivana je, po svim prognozama, rekordna 2020. godina, nastavljajući nizati sve intenzivnija međunarodna festivalska kretanja. No, umesto iščekivanja rekordnih poslovnih prodatih koncertnih paketa, snašao nas je izazov na koji ni u najmračnijem scenariju poslovnog planiranja ne bismo pomislili. Pandemija virusa COVID-19 bacila je industriju muzike na kolena. Suočeni smo s otkazanim turnejama, prazni klubovi. Mi smo se takodje našli sa nekoliko otkazanih Invasion from the East koncerata. Pitanje objavljivanja fizičkog izdanja Invazije više nije imalo smisla.

Kakav je danas značaj kompilacija? U vremenu sveopšte dostupnosti, nisu li one upravo sada najpotrebnije, kao preporuka, filter, nešto što će istaći bendove vredne pažnje?

Medije smo proučavali, istraživali, analizirali, upoređivali... Medije, velike promotere smo pokušavali razumeti. Objašnjavali smo ih. Na njih upozoravali. U deset godina organizirali smo oko 100 koncerata, simpozije, objavljivali fizička izdanja, objavljeno preko 150 nosača zvuka (CD, MK, LP - što nije nijedan izdavač na ovim prostorima objavio). Svakodnevno smo ispisivali oko 500 izlaganja, recenzija, kolumni. Pokušavali sam skrenuti požnju na zavodljivu, manipulativnu i instrumentalizirajuću dimenziju medija. Mi smo preispitali poslovne modele i procese. Istorija pokazuje da se iz krize izlazi bolji ili lošiji. Shodno tome ne bismo smeli sediti i čekati dok ne dobijemo osećaj da je opet sve „normalno“, trebali bismo planirati oporavak. Aktulizirati koncerte, zaboravljene bendove i njihove pesme, koje je Miner Recording objavio zadnjih deset godina. U isto vreme skoncetrisani smo na muzičare koji su trenutno aktuelni i koji su gladni stvaranja. 

Prva kompilacija je obuhvatala bendove iz regiona ali drugo izdanje sadrži bendove iz Evrope i sveta. Da li je cilj bio povezivanje regionalne sa svetskom scenom i pokušaj da se naši, regionalni bendovi „poguraju“ na međunarodnom planu?

Poželjna bi bila implementacija certifikata kojima se jamči muzičkoj industriji nekakva sigurnost. Nikada je nije bilo niti ćemo je imati. Potrebna je sinergija i podudarnost bendova, izdavača sa marketinškim ciljevima. Cilj je podići na je jednu veću razinu. U sklopu promocije, mi smo "Virus is my Busines - Vol. I", promovisali na američkom portalu iz New Yorka i Metal Messiah radiju sa Floride u trajanju od tri časa. Tamo smo pored pomenute kompilacije iskoristili da promovišemo i ostale bendove koji se nisu pojavili na istoj. U razgovoru sa vlasnicima spomenutih medija, oni su se zainteresovali i za širi opus naseg izdavaštva. U ime toga mi smo poslali citave albume, pesme iz našeg kataloga. Dabome, u emisiji smo poklonili diskove i majice. To je još jedan marketinški potez koji je kod njih prošao sa odobravanjem. Ne možemo praviti napredak bez mercha ali i nosača zvuka. To je momenat kada se zbližavate sa novim, potencijalnim fanovima.

Ko će se sve naći na ovom drugom izdanju?

Virus se proširio, na 3 kontinenta (severna, srednja i južna Amerika, Evropa) iz 6 država (Hrvatska, Srbija, Švajcarska, US, Meksiko i Brazil) Bloody Earth, Khargash, Samrt, Sorrow`s Grave, Stone, Superhammer, Gavranovi, Bethor, Their. Da bi vašim čitaocima bilo jasnije navešću detaljnije: Alabaster: Brazil/Švajcarska,, Deformem: Brazil/Švajcarska,, Eanlord: Brazil/Švajcarska, Vazio: Brazil, Althare: Mexiko. Ovaj spisak nije definitivan.

Čime se vodite kada birate bendove koje ćete uvrstiti na vašu kompilaciju?

Kao što je već naglašeno, kriza je prilika za promenu. Aktualne okolnosti su indikator da smo na mnogim poljima rasli. Od kako se korona pojavila, imamo 50 novih pratilaca na našem ju tjub kanalu. Nekoliko nedelja kod vas smo bili medju 10 najčitanijih. Sledeći detalj je i prodaja nosača zvuka kao i interesovanje muzičara, gde oni sami šeruju, lajkuju, prate i čitaju dešavanja na Majneru. 


Druga kompilacija se pojavila pet meseci nakon prve ali ono što iznenađuje je da vi već (gotovo da) imate završene treće i četvrto izdanje. Recite nam nešto više o tome? Kakva bi mogla biti dinamika izdavanja?

"Experience more“. Otkriću vam malu tajnu, mi uveliko spremamo peto, šesto i sedmo izdanje. Obuhvatićemo sve žanrove, sve bendove koji su u nekom momentu prodelfovali na našem labelu. Nastavak serijala "Virus is my Business", vežemo uz kvantitativne indikatore brojem naših izdanja (130 albuma) dok razvoj indicira kvalitetni iskorak, što bi značilo da nas nekoliko izabira najkvalitetnije pesme. Ne bih rekao da je već formirana nova scena, obzirom da još nismo svesni stvarnih razmera zbivanja. Obećavam da ćemo predstaviti goste, labele, nove medije. Ne bih da preduciram dinamikom izdanja. Ona zavisi prvenstveno od epidemije. Moj cilj je do kraja godine sve kompilacije izbacimo vani i omogucimo slušaocima širom sveta da upoznaju nove bendove.

Hvala vam na ovom razgovoru. Ovoga puta smo se fokusirali na ono što je najaktuelnije kod Minera. Ali za kraj nam recite da li pripremate još nešto od redovnih izdanja?

Kod nas je uvek nešto novo u pripremi i u razmatranju šta bi nama bilo zanimljivo ili žanrovski šta nismo dovoljno istraživali.U medjuvremenu mi smo ispunili naše planove u ciklusu: 3+3+3. godine. Nećemo da se ponavljamo i okrećemo u krug. Ranije smo uvek imali zacrtanih i do 6 meseci šta će biti objavljeno. Sa tom praksom smo prestali i pre Korone. Imamo neke zanimljive projekte, izdanja, ne bih sada ništa da preduciram. Radujem se novim izazovima. Monotonija nije dobra stvar, tako je poželjno da nas se povremeno poljulja i osvesti kako bismo bili bolji. Naravno, ne dozivam novu pandemiju i ne ponovila se kriza ovih razmera. Ispred Miner Recordings vrlo verovatno jedna nova epoha. Jedan novi način izdavaštva, sutrašnjice. Za mene je to dovoljna motivacija.