Legendarni alt rokeri Pixies, koje čekamo 31. avgusta 2021. na beogradskom stadionu “Tašmajdan”, obeležili su tri decenije svog kultnog trećeg albuma “Bossanova” (objavljenog na današnji dan 1990. godine) reizdanjem na crvenom vinilu i novopronađenom alternativnom verzijom spota “Velouria.

“Moj omiljeni (album Pixies) zahvaljujući tonskom bogatstvu i raznolikosti pesama. To je ujedno bio i prvi album kog smo uradili bez proba i preprodukcije. Sav je zasnovan na napetosti. Ispalo je odlično”, kaže gitarista Džoi Santijago (Joey Santiago).

Pevač, gitarista i autor Blek Frensis (Black Francis) ranije je bio izjavio da je u studiju stihove pisao “na maramicama, pet minuta pre nego što su otpevane, što je ponekad dobro, ponekad nije”.

Frensis, Santijago, basistkinja Kim DIl (Deal) i bubnjar Dejvid (David) Lovering skinuli su sa albuma dva singla “Velouria” i “Dig For Fire”, ali “Bossanova” donosi zapanjujuće moćnu vožnju kroz pank, surf rok i alternativu, i u ostalih 12 uvrnutih, ali vešto skrojenih i suštinski veličanstvenih Frensisovih pop pesama.

Uvrstivši “Bossanova” među “Najboljih 100 albuma devedesetih” uticajni američki muzički časopis Rollingstone ocenio je to kao “najpravolinijskiji Pixies album, koji je opet po njihovim izvrnutim merilima, na bezbednoj udaljenosti od mejnstrima”.

“Blek Frensisovi nadrealni stihovi su i dalje otvoreni za tumačenje, a čak je i on priznao da ih u potpunosti ne razume. ‘Is She Weird’ može biti o prostitutki, “The Happening” može biti o sletanju tuđina u Las Vegas, “Down to the Well” je verovatno o seksu. Ali sadržina je skoro nasumična u ovim pesmama. Ono što iskače su ritam koji udara kao mamurluk, grozničava atmosfera…”, ocenjuje Rollingstone.