Kejv je u tekstu na svom sajtu „Red hend fajls“ kritikovao pretvaranje političke korektnosti u sopstvenu suprotnost, kao i „kulturu isključivosti“, tendenciju da svi koji misle drugačije i iskažu nešto što nije prihvatljivo, budu izopšteni iz javnog prostora i prokazani.

„Koliko ja mogu da vidim, kultura izopštavanja je suprotnost milosrđu. Politička korektnost je izrasla u najnesrećniju religiju na svetu“, napisao je Kejv.

Kako Sputnik prenosi, slavni muzičar naveo je kako je politička korektnost nastala kao častan pokušaj da se stvori pravednije društvo, ali da je sada „otelotvorenje najgorih aspekata religije, kao što su moralna sigurnost i samopravednost“.

„Kultura isključivosti odbija da se suoči sa neprijatnim idejama i zato ima zagušujuće dejstvo na kreativnu dušu društva. Saosećanje je primarno iskustvo, stvar srca, iz kog nastaju geniji i velikodušnost imaginacije“, napisao je Kejv.

Kejv je ukazao i na značaj kreativnosti i pogubnost njenog suzbijanja.

„Kreativnost je čin ljubavi koja može da se sudari sa većinom naših osnovnih ubeđenja i da na taj način donese svež pogled na svet. To je ujedno i zadatak i slava umetnosti i ideja. Snaga koja svoju suštinu nalazi u isključivanju takvih teških ideja, koči kreativni duh društva i udara u kompleksnost i različitu prirodu kulture“, piše čuveni muzičar i pita se „koje sve suštinske vrednosti ljudi rizikuju da izgube u borbi za pravednije društvo“.