Jedan od, po godinama članova, namlađih bendova sa ovih prostora obratio nam se svojim prvim singlom. U mesecima koji nam donose razne restrikcije i otežavaju rad i realizaciju, Ilija (14), Anđela (16) i Katarina (15), članovi benda Daze, samostalno su objavili debi singl "Running".

Daze je trebalo da se pojavi na bini nekoliko odloženih programa, između ostalog sa Parafom, Obojenim Programom i Artan Lili, kao i na Supernatural festivalu. Međutim, iako izuzetno mladi, pre prvog singla ipak beleže i nekoliko nastupa. Svirali su pre benda On Tour u KC Gradu i na Indirekt Showcase festivalu.

Za sebe kažu da su inide rock bend, a spojio ih je nastup Twenty One Pilots u Beču. Svi su poštovaoci stvaralštva Arctic Monkeys-a, tako da je jasno odakle dolazi inspiracija za pesme na samom početku karijere.

"Ja slušam i Mac Demarca, The Strokes i Tyler the creator-a. Anđela sluša Svemirka, Frank Ocean-a i Velvet Underground. Katarina sluša Radiohead, Royal Blood i Daughter. Pesma je nastala kada mi je ostala raštimovana E žica, pa sam slučajno odsvirao šta če postati baseline i ostatak nam je nekako samo kliknuo. Sve je išlo poprilično dobro, tekst je naravno o nekoj devojci" kaže Ilija.

U želji da saznamo nešto više o njima, uputili smo im par pitanja...


Kada ste napravili bend, koja je vaša želja bila i kakav smisao on ima? Šta to vama znači a šta bi trebalo slušaocima?

Hteli smo da dokažemo da u doba kada je sve toliko dostupno, da umesto samo fantaziraš o nečemu možeš to i da uradiš. Uspeva nam da se bavimo onim što nas zanima zato što smo odlučni i uporni u tome.

Motivi i filozofija benda...
Motivi u našim pesmama su lična iskustva i emocije vezane za ta iskustva. U pesmama se radi o nekim nezavršenim dogadjajima koji na neki način nalaze svoj kraj u našim tekstovima.

U kojoj meri vam je ovaj bend nekakva spona sa društvom i način komunikacije sa istim, u kolikoj vaše lično ispucavanje energije i lično pražnjenje?

Pesme nastaju kao izliv emocija i predstavljaju taj odredjeni trenutak, komunikacija sa društvom postoji ako se neko pronadje u tekstu ili mu se jednostavno dopadne muzika.

Koliko je teško okupiti ljude i održati ih zajedno u jednoj ovakvoj priči?
Lako smo se okupili zbog zajedničke želje da sviramo i nastupamo, usput smo postali bliski prijatelji i to je pored muzike ono što nas drži zajedno.

Problemi sa kojima se suočavate kao bend...

Nedostatak vremena zbog škole i drugih obaveza i ono standardno sukobljavanje ideja i vizija.

Kome i u kojoj prilici biste pustili vaš bend?

Ko god želi realno, nemamo neku ciljnu grupu ni ideju o tome.