Ispade da su Van Halen negdje u periodu između 1973. do 1976. godine (prije izlaska prvog albuma 1978. godine) snimili more demo snimaka. Tada ih je uočio Gene Simmons (Kiss bas, vokal i jezik) sa kojim su snimili preko dvadeset pjesama. Od tih, deset je stalo na ovaj bootleg. Nakon što nije uspjeo da im obezbjedi ugovor sa nekom većom firmom, Simmons ih nogira, Van Halen postaju još odlučniji, 1978. izdaju prvi album i kao predgrupa Black Sabbath uspjevaju Sabate da potpuno zasjene na turneji (skandal za Sabate, prvi veliki uspjeh za Van Halen). No, ovo je priča o „Zero“ na kome je deset pjesama koje su bile objavljene kasnije kao prvi, drugi album, neke nikada nisu objavljene, a jedna („She's The Woman“) je našla svoje mjesto na posljednjem albumu.

Kao i svaki demo snimak, i ove pjesme pate od slabije produkcije, ali zato sadrže jedan jedini i najpotrebniji magični sastojak, ludost i testosteron mladosti. Sve su pjesme u nedovršenoj fazi, ali energija i snaga pršte iz svake note instrumentalista i iz svakog glasa koji Roth ispušta i ogromno je zadovoljstvo slušati ih. Ne da malo slabiji snimak ne smeta, nego sasvim suprotno, prija uhu i u prvi plan izbacuje ogromnu koherentnost koju je bend imao tih godina. Muzička kompaktnost dva Van Halen brata, Edijeva luda inovativnost, ubitačni Michael Anthony bas pasaži i vrištanje David Lee Roth je prosto nevjerovatna. Na ovim snimcima su srasli zajedno kao Sijamski blizanci. Brzo, odlučno, i svi nadopunjavaju jedan drugoga. Pa ovo je čudo!

Razdvajanje stereo kanala (odvratan trip koji su imali na prvim albumima gdje se gitara u potpunosti čula, činimi se, samo na lijevom kanalu) je manje očigledno ovdje što samo doprinosi još boljem osjećaju. Talenat ovih ljudi je toliko bio jak, sjajan i bučan da je prosto nepojmljivo da Simmons nije uspio da im obezbjedi ugovor (a opet, ko zna zašto je i to dobro, jer Simmons i nema baš neku dobru reputaciju kada je biznis u pitanju). Poslušajte ove snimke. Ako imate bend, stremite ovome – apsolutnoj sviračkoj perfekciji, i ne zaboravite, vi to možete, isto kao što su oni mogli nakon Simmonsovog nogiranja.

Nikola Franquelli