Psihodelični čileanski trio FÖLLAKZOID pod jakim uticajem nasleđa drevne muzike Anda uspeo je da integriše svoje korene sa savremenim zvukom i tehnologijama sadašnjeg vremena, stvarajući bogatu, a istovremeno minimalističku elektro-organsku atmosferu.

Foto: Ebru Yildiz
Putovanje je započeto kao trance iskustvo između dvoje prijatelja iz detinjstva Domingae i Dijega u Santijagu. Pod jakim uticajem nasleđa drevne muzike Anda, bend je uspeo da integriše svoje korene sa savremenim zvukom i tehnologijama sadašnjeg vremena, stvarajući bogatu, a istovremeno minimalističku elektro-organsku atmosferu. Ploča „l“ koja se pojavila 1. avgusta pod etiketom Sacred Bones je njihova četvrta u dosadašnjoj karijeri, koja nasleđuje izdanje “lll” iz 2015. godine, “ll” iz 2013, odnosno samozvani album iz 2009. godine.

Föllakzoid raste svakom novom pločom gde ima za cilj da ispuni duge vremenske intervale koristeći sve manje elemenata. Kreativna perspektiva benda oduvek je bila da se oduči od narativnog i muzičkog znanja koje oblikuje dostupne fizičke i digitalne formate i koncepcije, kako vizuelno, tako i muzički, kako bi se stvorila vremensko-prostorna metrička struktura koja rastvara i autora i narativne paradigme.

„Naš zvučni i metrički identitet još više smo pronašli u ovim pesmama nego u prethodnim pokušajima“, objašnjava gitaristkinja i pevačica Domingæ Garcia-Huidobro.

Za razliku od njihovih prošlih albuma koji su snimljeni u jednom tejku sa full bendom, za ovu ploču bilo im je potrebno tri meseca zasebnih snimanja – gitare, bas, bubnjevi, sintisajzeri i vokali, sve snimljeno u izolaciji. Rezultat toga jeste set pesama u kojima strukturalna vizija niti benda niti producenta nisu oblikovali metričke ili tonske prostorne smene, ali gde su i dalje bile subliminalno prisutne u svakom od delova koji čine strukturu i frekventne modulacije koje ih vode.

Svoj premijerni koncert u Srbiji, održaće u subotu, 12. oktobra 2019. godine u klubu Elektropionir u Beogradu sa početkom u 21 čas.

„Pozivamo vas da zajedno delimo iskustvo ove neracionalne, zvučne umetničke forme i energije koja proističe odatle. Ovo je ujedno i poziv da se povežete sa svojim unutrašnjim bićem i njegovom intuicijom, brišući sistematsku racionalizaciju koja obično prati kreativne snage kada se percipiraju, da vas vode na ovu holografsku simulaciju u kojoj je stvarnost ukorenjena“, dodaje Domingae.

Kada su cene ulaznica za beogradski nastup u pitanju, ograničeni kontigent po promotivnoj ceni od 1000 dinara prodavaće se do 2. septembra. Nakon toga, regularna cena ulaznica iznosiće 1200 dinara, dok će na dan koncerta koštati 1500 dinara. Prodajna mesta: Zaokret i FELIX Shop, TC Sremska
Rezervacija ulaznica moguća putem mejla: office@rocksvirke.com (ime i prezime, kontakt telefon).