Sinoć (18.6.) je u prepunom objektu KC”Svilara” u Novom Sadu održana promocija knjige “Život s IdijotimaNenada Marjanovića, Dr. Frica. “Svilara” je bila mala da primi sve zainteresovane pa je dobar deo posetilaca ostao izvan objekta i nije mogao da uživa u odličnom predstavljanju knjige bivšeg basiste “KUD Idijota” kojem su zdušno pomogli Željko Čačija, moderator, Sandra Rančić, osnivač festivala muzičkog dokumentarnog filma „Dok`n`ritam“, Petar Janjatović, izdavač (Dallas Records) i muzički kritičar i Obrad Škrbić, v.d. direktora Ustanove SKC Novi Sad. U jednom delu promocije nabrojanima se pridružio i Leo Pilipović, gitarista benda “Goblini” koji je uradio omot za “Život s Idijotima”.


Ko je bio na sinoćnjoj promociji mogao je da sazna kako je Tusta dobio nadimak i da ga u bendu nikad nisu tako zvali, da je Fricov otac rekao da se “ova država mora raspast” kad su “Idijoti” zaradili svoju prvu veću lovu i da je Sale Veruda jedan jako pametan, kreativan i načitan čovek , ali da već 20 godina kad se susretnu “šute u liftu” jer žive u istoj zgradi, sve zbog razmirica koje su i prethodile Fricovom odlasku iz grupe, davne 1999. godine.

Čuli smo dosta i o tome kako su “KUD Idijoti” vežbali višeglasje u putovanjima na koncerte, otkud pasija Nenada Marijanovića ka fudbalu, posebno lokalnom i zašto mu je drago što Tusta nije dočekao stečaj brodogradilišta “Uljanik” u Puli…

…Osim malog propusta organizatora kada su autor i Petar Janjatović predugo čekali gemište (iliti “ladne špricere” što bi mi Vojvođani rekli”) promocija je bila više nego uspešna, što je dokazano velikim brojem prodatih knjiga koje je Dr. Fric nakon završenog događaja još dugo potpisivao.

Knjiga “Život s Idijotima” i ogromno interesovanje za nju, kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji očigledan je pokazatelj da je tačna konstatatacija o “ Idijotima” kao najznačajnijem i najuticajnijem pank bendu na ovim prostorima koji je iako ne postoji od Tustine smrti, 2012. godine i dalje veoma slušan i popularan.

Zoran Popnovakov