Viva Vox: Sila je jaka u njima
Šta napisati o koncertu Viva Vox, a da već nije rečeno?! Našim čitaocima je, svakako, poznat magičan glas ovih mladih ljudi, odlični aranžmani, energično i dinamično dirigovanje Jasmine Lorin.

Podsećanja radi, ovo je četvrti put kako je Viva Vox nastupio u Nišu. Prethodni put je bio pre tri godine, marta 2016. godine u toku turneje u kojoj su promovisali prvi studijski album koji su objavili 2015.

Ovog puta, muzičko putovanje poprimilo je obrise filmskog jer je kocert započet izvođenjem muzičke podloge špice distributerske kuće 20th Century Fox nakon koje je, gotovo neprimetnim prelazom, usledila muzika iz franšize Star Wars. Obrađujući nekoliko najpoznatijih numera soundtrack-a u nekih sedam do osam minuta, mogli smo da osetimo kakav nas muzički spektakl očekuje u narednih sat i po vremena. Ne znam za ostale, ali ja sam imao utisak kao da pred očima gledam kako se oživljavaju likovi Darth Vader-a, princeze Leje, Luka Skajvokera, Jode, R2D2 i C3PO. Samo ću reći da sam se naježio od fenomenalnog izvođenja tih nekoliko pesama, savršeno objedinjenih u jedan aranžman.

Nakon odličnog početka, usledilo je kratko obražanje Jasmine Lorin, idejnog tvorca ovog a capella hora koja je izjavila da joj je drago što je sala niškog Doma vojske i ovog puta ispunjena do poslednjeg mesta što samo pokazuje koliko je sila jaka u nama.

U nastavku koncerta usledile su pesme koje smo imali prilike i da čujemo i u prethodnim nastupima kao što je pesma Srce grupe EKV, End of time Beyonce, By The Way RHCP-a. Po prvi put u našem gradu izvedena je i pesma Human Rag'n'Bone Man-a kao i Runnin' (Lose It All) koju u originalu izvode Naughty Boy i Beyonce.

Na kratko smo skočili nekoliko decenija unazad pa smo mogli čuti emotivno izvođenje pesme I'm Filling Good Nine Simone kao i razigrano izvođenje pesme I'm a Believer grupe The Monkees te Hipnotiziran Dina Dvornika.

Nakon odličnog izvođenja pesme Spectrum (Say My Name) grupe Florence and the machine, u Nišu je premijerno izvedena pesma Madness legendarnog rock sastava Muse. Naravno, sastavni i neizbežni deo koncerta bilo je i izvođenje pesme koja je proslavila ovaj hor - Du hast.

Viva Vox: Efektivna igra svetla i tame kao način da se dočara dramatičnost pesme Ameno.
Foto: Predrag Popović

Muzika grupe The Prodigy bila je prisutna i ovog puta. Za razliku od prethodnih nastupa u Nišu, ovog puta smo čuli nekoliko najpoznatijih pesama kao što su No Good, Smack My Bitch Up, Omen, Breath, Firestarer koji su bili odlično aranžerski povezani u jedinstvenu celinu sa gotovo neprimetnim prelazima. Ovime je Viva Vox odala počast Keith-u Flint-u koji je preminuo pre nešto više od mesec dana.

Za kraj koncerta ostale su energično izvođenje pesme Killing in the name of grupe Rage against the machine koje je oduševilo publiku koja je izvođače nagradila dugim aplauzom. Usledilo je izvođenje jedne od mojih najomiljenijih pesama grupe Queen - Show must go on koje me je ostavilo bez daha.

Pesmom Hajde Jano grupa iznova pokazuje kako domaćoj tako i stranoj publici ko je i odakle je. Za razliku od dramatičnog filmskog početka koncerta, za kraj je bila ostavljena pozitivna i optimistična poruka da uvek treba gledati na život sa vedrije strane - Always look on the bright side of life.

Budući da je publika ovacijama pozdravila sjajno izvođenje grupe Viva Vox koja se u nešto jače od sat i po vremena odlično poigravala sa našim emocijama vodeći nas od dramatičnih, preko emotivnih i energičnih do optimističnih nota i osećanja, usledio je jedan bis od jedne pesme. Usledilo je izvođenje pesme Ameno grupe Era od kojeg se ledila krv u žilama.

Međutim, publici to nije bilo dovoljno pa je tražila još jedan bis kada je još jednom izvedena pesma Killing in the name of.

Sve u svemu, Viva Vox ekipa je i ovog puta pokazala neopisiv talenat, snagu glasa, odlične aranžerske sposobnosti i osećaj za dobru meru aktuelnosti i prošlosti. Zato niška publika i ne može da ih se zasiti. Zato nije ni dozvolila grupi da se "izvuče" sa samo jednim bisom. Zato se i nadamo da nećemo morati da čekamo još tri godine da ih ponovo čujemo uživo.

Možda će te zanimati i...

Viva Vox: Moć glasa
Viva Vox na poklon jednom gradu
Show must go Vox
Arsenal druge večeri jači od kiše
Belgrade Beer Fest (prvi dan): Sirova emocija na koncertu Rudimentala

Autor: Predrag Popović