Nakon bendova Plastic Sunday i Prakopa, i prenosimo utiske Krive Istine sa svoje vikend turneje po Srbiji koja je obuhvatala nastupe u Novom Sadu i Beogradu. Naše utiske sa drugog koncerta pročitajte ovde.

Iza nas je mikro turneja po Srbiji u kojoj smo se zaista fantastično zabavljali i družili sa svakojakim svijetom kojeg veže HC punk narodna pjesma. Prema Novom Sadu smo iz Zagreba krenuli odmah nakon posla oko 17 sati, a opremu i stvari mudro ukrcali dan prije jer inače bismo vrlo teško stigli na vrijeme. Ovog puta je s ATA karnetom bila treća sreća iako nas je na granici carinik pokušao prepasti tražeći pozivno pismo za ulazak u Srbiju. Sam koncept pismenog pozivanja je poprilično bizaran za 21. stoljeće, mi smo mislili da će za ulazak u državu s instrumentima biti dovoljno pokazati screenshotove iz messengera preko kojeg smo i pozvani da dođemo.

Nakon nekoliko sati vožnje stižemo u Crna kuću gdje nas je odmah na ulazu dočekala informacija da našeg organizatora Bojana Sovljanskog neće biti te da će ga mijenjati stanoviti Zaviša. U klubu je već prašio odlični Sex or Suicide. Budući da smo nosili i majice, odmah smo tražili mjesto za okačivanje istih na distrou Rebuild Collectiva kako bismo pokoju i prodali. S obzirom da je u Srbiji nešto niža platežna moć odlučili smo da spustimo cijenu majica na 800 dindži, međutim narod koji se vrtio oko distro stola nas je optužio za neoliberalizam i damping cijena jer su sve ostale majice bile 1000 dindži što je praktički cijena po kojoj prodajemo i u Hrvatskoj. Neće nama nitko govorit da smo liberali pa smo tako iste sekunde dignuli cijenu na 1000 dinara što je ustvari bio mudar potez jer je bilo puno manje problema s vraćanjem kusura. Nedugo nakon toga stiže delegacija iz Broda u sastavu Igor Bek, Lipec, Sinisa Cecavac koji su se odlučili za vožnju starom cestom jer kažu da je tim putem ljepša priroda, a dodatna je pogodnost i to što nema putarine. Drugarica iz Broda Maja Katinić Vidović koja se bavi edukacijom, poslom se zatekla u Novom Sadu te je na koncert povela i svoje učenike iz raznih zemalja koji su se fino oturili na punk muziku.

Sam koncert bio je prva liga, odlično su raspalili No Comply i Tea Break, a i mi smo bili vrlo zadovoljni svojim nastupom. Na koncertu se moglo vidjeti i dosta poznatih lica poput drugova iz Fiskalnog Računa i Dejana Tourbookinga koji je ujedno bio i naš oficijalni vodič za after u mesto koje se zove Crni Ovan, iako nema vozačku dozvolu što je sam više puta naglasio. Neposjedovanje vozačke dozvole definitivno nije razlog za brigu jer još je Aristotel govorio kako vozačka dozvola ne čini čovjeka kao ni odijelo. U Ovnu su nas dočekali Migelito iz benda Vršnjačko nasilje i Feđa Popov inače poznat po tome što ljudi vrlo često misle da je iz Osijeka (vjerojatno zbog naglaska), a imali smo čast upoznati i Pavela, novosadskog Stevana Dedijera. Između ostalog, čovjek je inače šampion Vojvodine u deadliftu, poliglota, panks, multi instrumentalist te ljubitelj životinja i piva. S takvima se najviše volimo družit. Nakon dovoljnog broja ispijenih alkoholnih pića Feđa nas je upoznao s čarima index sendviča koji su novosadski fast food specijalitet, a posebno dobro sjedaju u sitnim noćnim satima. Ispunili smo želuce te pošli na spavanje da budemo odmorni za idući koncert u Beogradu.


U Beogradu nas je sutradan dočekao drug i legenda Petar Janjatović iz No Comply koji je ujedno bio i organizator koncerta. Nismo pravo ni sjeli kod njega kod kuće, a na stolu je već bila domaća šljivova rakija, zlatno žute boje, rafiniranog okusa, plemenitog mirisa, dozrijela u hrastovoj bačvi, ohlađena na optimalnoj temperaturi, savršena za okrijep duše i tijela. Dušu i tijelo smo okrijepili te prije koncerta pošli u šetnju Beogradom radi odrađivanja tzv. punk turizma. Koncert se inače održavao u JAZZ BAR Centar koji se nalazi na trećem katu nebodera u samom centru grada. Vidi se da je riječ o mjestu na kojem se održavaju ugledniji eventi s obzirom da je čitav pod kluba prekriven tepisonom što je vrlo osvježavajuća promjena jer smo navikli na podove ljepljive od prolivenog bambusa. O jazzu ne znamo puno, ali znamo da punk i jazz bendovi nemaju puno toga zajedničko osim činjenice da sviraju muziku s kojom ne mogu plaćati račune.

Koncert u Beogradu otvorio je odlični ROIR koje već dugo nismo slušali, a sviraju ludu mješavinu hardcore-a i crusta. Nakon ROIR-a usljedio je naš nastup koji smo začinili kardinalnom pogreškom već na drugoj pjesmi. Srećom u punku nije problem ako istu pjesmu izvedeš ispočetka. Atmosfera u klubu bila je zaista odlična, uz mnogo sing alonga. Drago nam je bilo vidjeti da je album dobro prihvaćen među beogradskom publikom. Nakon nas je No Comply zakucao odličnu večer hitovima sa svog EP-ja. Tu je krenuo i stage diving nakon kojeg su počele pucati stropne ploče. Uspjeli su odsvirati i obradu od Bad Religiona, a odradili su i bis koji je odsvirao Tea Break te su tako postali prvi bend kojem bis odrađuje drugi bend.

Nakon ovakvog krasnog vikenda moramo zahvaliti svima koji su se družili i provodili vrijeme s nama, kupili majicu, uzeli fanzin. Hvala D&V production na fotkama, Breaking The Silence - BTS ekipi i našim domaćinima Petar Janjatović, Bojan Sovljanski. Posebno veliko hvala našim najdražim roadijima Iva Kvakic na fotkama, videima, navigaciji, držanju mercha i uspješno odvezenom putu do Beograda nakon teškog programa u Novom Sadu (iako je zajedno s nama ostavila srce na terenu) i Filip Fržop za odlično druženje, demonstraciji sales skillsa i priče o moru i rokenrolu.

Vidimo se opet! Punk's not dead!