Život u doba alternativnih činjenica, lažnih vesti i "Krive Istine"



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Zanimljiva odlika hrvatske andergraund scene bila je njena decentralizacija. Oduvek su postojale lokalne scene koje je krasio kontinuitet. One nisu bile rezervisane samo za veće gradove poput Pule, Rijeke već su značajan deo scene činili i manji gradovi poput Karlovca, Čakoveca, Osijeka (melodične prestonice naših zapadnih komšija), Požege (crust-grind prestonica), Kutina, Slavonski Brod i mnogi drugi. Ovaj poslednji je bio dom hc punk sastava Kriva Istina koga se sećamo još sa početka 2000-ih i njihovog splita sa Faak Am See.

foto: Tedi Korodi
Kriva Istinu su oduvek krasili društveno angažovani tekstovi i zvuk na tragu legendarnih Propagandhi. Moram priznati da dugo o njima nisam čuo ništa, nekako su odjednom nestali sa scene. Prošlo je osam godina od njihovog prvog/poslednjeg albuma "Van okvira" pa zato i ne čudi što je kao bomba odjeknuo njihov novi album "Manifest pobune". 

Čekanje se svakako isplatilo jer su novim albumom vratili na pravi način. Uz jednu promenu u sastavu (umesto basiste Nenada sada je tu Vanja), "Manifest pobune" donosi novi set buntovnih himni. No to nije sve. Svoju priču upotpunili su fanzinom koji dolazi uz izdanje koji detaljnije objašnjava njihove stavove i zašto je pobuna danas preko potrebna. U današnje vreme "alternativnih činjenica", "lažnih vesti" ko bi rekao da će ime benda "Kriva Istina" biti i te kako aktuelno.

O svom radu i novom albumu rekli su sledeće:

"Kad smo kao klinci počeli s bendom i našli svoje mjesto na HC punk sceni, na koncertima su postojali distribucijski stolovi s hrpom muzike, fanzina, prišivki, majica, a ljudi su si međusobno pržili cd-ove, snimali kazete i slali ih poštom te tako otkrivali novu muziku i scenu za koju nisu znali, a koja im je s vremenom postala interesantna i zabavna i u kojoj su aktivno sudjelovali. Kroz takvu interakciju su se kroz godine izgradili odnosi i prijateljstva koja traju i dan danas.

Danas se muzika uglavnom sluša na internetu, a sasvim dovoljno je stisnuti lajk i podijeliti link kako biste nekoga dok scrolla Facebookom možda zainteresirali za muziku i subkulturu koja osim puke zabave nudi i određeni popratni sadržaj koji se suprotstavlja dominantnoj društvenoj paradigmi i vladajućoj ideologiji. Možemo komotno reći da je upravo taj sadržaj dobrano utjecao na nas, našu muziku i viziju svijeta koji nas okružuje. Iz tog razloga smo na neki način željeli oživjeti tu staru priču, ali u digitalnom obliku tako da osim muzike, covera albuma i tekstova unutar foldera koji možete besplatno skinuti s našeg Bandcampa dajemo i digitalni fanzin pod nazivom "Manifest pobune. U planu je i fizičko izdanje na ploči ukoliko uspijemo naći dovoljno zainteresiranih izdavača.
"

Album prati i prvi spot singl koji se nedavno pojavio za pesmu "Nema povratka" o kome kažu sledeće:

"Ako živite i radite u Hrvatskoj sigurno ste se susreli s 'uglednim' poduzetnicima članovima HDZ-a s krunicom oko vrata koji vas zakidaju za plaću, ne daju vam godišnji, maltretiraju vas na radnom mjestu i pričaju bajke o slobodnom tržištu dok namještaju javne natječaje. Rezultat toga je poražavajuća stvarnost u obliku skoro 400 tisuća iseljenih radnika. U ovom spotu pobjeđuju radnici, a na kraju će pobijediti i u stvarnosti. Ujedinjeni i solidarni u borbi protiv eksploatacije, fašizma i homofobije."

Jasnije i direktnije od ovoga ne može stoga,... pogledajmo spot zajedno.





Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva