Alan Mur: „Providens" je moja lavkraftovska priča bez premca



Sviđa ti se? Javi ostalima!

U izdanju Čarobne knjige objavljena su prva dva toma strip ostvarenja „Providens“ iza kog stoje legendarni strip scenarista Alan Mur i crtač Džejsen Barouz - javlja Art Anima.

„Providens“ istovremeno predstavlja nastavak i prethodnicu Neonomikona i priče „Dvorište“ na kojima je takođe radio pomenuti autorski dvojac. Strip je omaž H. F. Lavkraftu, iskošeni pogled na njegovu biografiju, te dekonstrukcija i novo viđenje Lavkraftove teritorije. Sam Mur je izjavio da je „Providens“ delo za koje je, posle stripa Iz pakla, morao najviše da istražuje i da je to njegova „lavkraftovska priča bez premca”.


Novinski izveštač i romanopisac u usponu Robert Blek radi za njujorški Herald tribjun. Kad jednog junskog dana 1919. godine dobije zadatak da napiše nevažan članak, on tu priliku koristi da se upozna s doktorom Alvarezom, čiji ga stavovi o književnosti oduševljavaju. Taj susret, uz ličnu tragediju, šalje Bleka na put introspekcije i samootkrivanja. On odlučuje da će napisati roman koji je dugo želeo da napiše i napušta posao kako bi sledio tragove u istrazi reda Stella sapiente i tajanstvene Knjige mudrosti zvezda. Potraga ga odvodi u srce Nove Engleske i povezuje s paletom zanimljivih i opakih prilika. Robert polako prodire u srce misterije veće od svega što je mogao da zamisli i razmere te misterije postepeno počinju da ugrožavaju njegov razum.

Prevod je uradio Goran Skrobonja.



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva