Slovenački pioniri elektronske muzike i video umjetnosti Borghesia se vraćaju sa novim studijskim albumom 'Proti kapitulaciji'. Album je izašao danas, u utorak, 23. oktobra 2018. za slovenačku izdavačku kuću Moonlee Records u CD formatu, u digitalnom obliku na svim streaming platformama te na bandcampu kao free download. U decembru izlazi još i kao dupla vinilna ploča.

Foto: Jože Suhadolnik
Novi album Borghesie donosi na poeziji Srečka Kosovela bazirani retrofuturistički industrial art rock ep, koji stilski uspješno pluta izmedju nekakvog alternativnog soundtracka Blade Runner, zagušljivim ambientom britanskih Coil, melanholije berlinskog razdoblja Davida Bowieja i direktnošću Nine Inch Nails.

Na novom albumu je Borghesia uglasbila 12 pjesama Srečka Kosovela (1904-1926), kraškog »Nikole Tesle modernističke poezije«, koji se u svom kratkom ali plodonosnom životu razvio u jednog od lucidnijih kritika tadašnje europske politike. Bio je poet, koji je pre Burroughsa izmislio cut up tehniku i pre Bowieja napisao pjesmu ‘Heroes’. I skoro sto godina nakon njegove smrti su njegove pjesme i dalje aktualne, a sada i ponovo oživljene u muzuki Borghesia.

Album “Proti kapitulaciji” je snimio, producirao, miksao i masterizirao Aldo Ivančič. Pored njega Borghesiu na ovom albumu tvore vokalisti Dario Seraval, Ivo Poderžaj i Irena Tomažin Zagoričnik, vokalistka i basistica Jelena Rusjan, te gitarista Sašo Benko i Andraž Mazi. Vizuelni izgled albuma je rad mladog svestranog slovenačkog umjetnika Mateja Stupice, do će se za vizuelnu nadogranju njihovih koncertnih nastupa pobrinuti tandem Boštjan Čadež i Lina Rica.

“Protiv kapitulacije umjetnosti, radoznalosti, jednakosti, solidarnosti, zadirkivanja, različitosti, iznenađenja, suosjećaja, neprilagođenosti, spontanosti, civilnog društva, utopije, dvojbe, snova, slobode, strasti, empatije, buntovništva i kritičke misli...” (Borghesia)